Fulham FC – Brentford FC (29-04-2017)

Ticket

Facts & Figures:

Fixture: Fulham FC – Brentford FC
Stadium: Craven Cottage
Capacity: 25.700
Attendance: 24.594
Result: 1-1
Line-ups:
Fulham FC:
Marcus Bettinelli – Ryan Fredericks – Toma Kalas – Tim Ream – Scott Malone – Stefan Johansen – Kevin McDonald – Sone Aluko – Tom Cairney – Ryan Sessegnon (59. Lucas Piazon) – Floyd Ayité (79. Neeskens Kebano)

1-0 08. Tom Cairney

Brentford FC:

Daniel Bentley – Josh Clarke – Harlee Dean – Yoann Barbet – Tom Field – Nicholas Yennaris – Konstantin Kerschbaumer (76. Zain Westbrook) -  Jota Peleteiro – Romaine Sawyers – Sergi Canos (61. Florian Jozefzoon) – Lasse Vibe

1-1 34. Nicholas Yennaris

Scorecard:

Locatie: 8
Craven Cottage ligt in de West-Londense wijk Fulham. Het stadion wordt omsloten door Bisshop’s Park, de Thames en de wijk Fulham zelf met in het bijzonder Stevenage Road. Rondom het stadion was een gezellige bedrijvigheid. De auto hadden we strategisch geparkeerd nabij metrostation Wimbledon. Vervolgens is het een minuut of tien met de metro naar metrostation Putney Bridge. Vanaf metrostation Putney Bridge is het een kwartier lopen naar Craven  Cottage. De wandeling voert via Bischop’s park naar Stevenage Road. In het park is het voor de wedstrijd goed toeven. Veel recreanten maakten gebruik van diverse faciliteiten in en rond het park. Daarnaast was er ook voldoende om de inwendige mens te versterken. Als je vanuit het park, langs de achterzijde van de Putney End Stand, Stevenage Road oploopt is het fantastisch gezicht om supporters vanuit de wijk naar het stadion te zien lopen.

Stadion: 9
Fulham FC werkt haar thuisduels al sinds 1896 af op Craven Cottage. Een locatie die al in de 18de eeuw voor recreatieve doeleinden werd gebruikt. Toch is Fulham in de recente historie een tijdlang geen bespeler geweest van het stadion. In de periode 2002-2004 voldeed Craven Cottage niet aan de eisen die voor de bovenste divisies in het Engels voetbal van toepassing zijn. In de periode heeft Fulham haar thuiswedstrijden afgewerkt op Loftus Road. Het stadion van rivaal Queens Park Rangers. Na een grondige opknap beurt speelt Fulham sinds 2004 weer op Craven Cottage.

Ondanks de verbouwingen in de recente historie heeft stadion nog steeds haar charme. De eerste echte Stand op deze locatie werd in 1905 opgeleverd en is ontworpen door Archibald Leitch. Deze tribune de ‘Johnny Haynes Stand’ (Stevenage Road Stand) staat er nog steeds in al zijn glorie en is momenteel de oudste nog in gebruik zijnde tribune in de Football League. De tribune is vernoemd naar clublegende Johnny Haynes. Zowel aan de binnen- alsook de buitenzijde is dit een fantastisch bouwwerk. De stenen façade aan Stevenage Road is om van te smullen. Van binnen zie je de houten constructie en banken goed terugkomen. Het geheel wordt uiteraard afgemaakt met een Gable.

Aan de overzijde van de ‘Johnny Hayes Stand’ bevindt zich de ‘Riverside Stand’. De ooit als terrace begonnen tribune is in de jaren ’70 van de vorige eeuw omgebouwd naar een all-seater. Tijdens de verbouwingen begin jaren 2000 is de tribune verder gemoderniseerd. De tegen de Thames aangelegen tribune beschikt nu over business units en de luxere zitplaatsen in het stadion.

De ‘Hammersmith End’ was tot aan de modernisering van het stadion een terrace. Nu is dit een all-seater waar de fanatiekere Fulham fans gehuisvest zijn. Aan de overkant bevindt zich ‘Putney End’. Dit is een kopie van de ‘Hammersmith End’, maar met 1 groot verschil. Deze tribune huisvest de bezoekende fans en de neutrale fans. Hiervoor heeft Fulham FC dispensatie aan gevraagd bij de FA. Dit neutrale houdt in dat de vreemde situatie ontstaat dat bezoekende fans, thuissuporters en ‘voetbaltoeristen’ door elkaar heen zitten. Deze neutrale tribune is momenteel de enige in zijn soort in Engeland.

Als laatste blijft dan het Cottage over waar het stadion haar naam aan ontleent. Het Cottage bevindt zich in de hoek tussen ‘Putney End’ en de ‘Johnny Haynes Stand’. Het Cottage dateert net zoals de ‘Johnny Haynes Stand’ uit 1905 en heeft samen met de schitterende tribune de verbouwingen in de recente geschiedenis goed doorstaan. Het Cottage is gebouwd omdat in het originele ontwerp van Archibald Leitch de kleedkamers vergeten waren. Traditiegetrouw zit de entourage van de spelers in het Cottage.

Sfeer: 6
Ondanks dat het een London Derby betrof was de sfeer aan de tamme kant. Het stadion was met 24.594 toeschouwers nagenoeg uitverkocht. Ondanks dat er voor Fulham deelname aan de play-offs op het spel stond waren het de bezoekende fans die het meeste kabaal maakt. Zo kwamen er verschillende songs vanuit het uitvak.
And its super Brentford,  super Brentford FC,  we’re by far the greatest team,  the world has ever seen. ‘
‘There’s only one Brentford, one super Brentford. Walking along, singing a song. Shitting on the Fulham once again.’
‘Come on Brentford, Come on Brentford.’
Behoorden tot het reportoire van de bezoekende fans.

De supporters van Fulham leefden vooral met de wedstrijd mee, een aantal malen was ‘Come on Fulham, Come on Fulham’ en ‘Come on you Whites’ te horen. Voor de rest waren er vooral veel  ‘Wankers, Cunts en Fucks‘ te horen.
Omdat wij plekken hadden in de Mixed Area van het stadion zaten we in de vreemde situatie dat er naast een hoop toeristen, die overigens gewoon hun mond moeten houden!, ook supporters van Fulham en Brentford door elkaar zaten. Beide supportersgroepen waren elkaar wat aan het sarren, gelukkig werd het nergens onvriendelijk. Zo kan het dus ook!

Wedstrijd: 8
De wedstrijd tussen The Cottagers, opgericht in 1879 en The Bees ontstaan in 1889 is een clash tussen twee verenigingen met een historie die meer dan 125 jaar terug gaat. Ondanks dat beide teams al lang meedraaien in de Football League stond deze wedstrijd nog niet heel vaak op het programma. Dit was de 53ste editie van deze West London Derby. Van de vorige edities werden er 20 door Fulham gewonnen en 18 door Brentford.

Omdat Fulham een overwinning nodig had om zeker te zijn van deelname aan de play-offs voor promotie naar de Premier League. Met dit in het achterhoofd vloog Fulham uit de startblokken. Nadat ‘The Cottagers’ in de eerste minuten van de wedstrijd al een aantal goede mogelijkheden wisten te creëren was het in de achtste minuut al raak toen Cairney van dichtbij binnenschoot. Na de openingsgoal waren het de gastheren die heer en meester waren. Toch werd de score niet uitgebreid en kon Brentford beter in de wedstrijd komen. Na een aantal kleine mogelijkheden bij elkaar gevoetbald te hebben was het tien minuten voor rust raak voor ‘The Bees’ die via Yennaris op gelijke hoogte kwamen. Op slag van rust kon Fulham op voorsprong komen toen de bal op elf meter werd gelegd. Doelpunten maker Cairney maakte niet zijn tweede van de middag, Brentford’s goalie had een prima redding op de inzet vanaf de penaltystip. Toch kwam hij niet ongeschonden uit de strijd want na het stoppen van de strafschop werd er hard doorgegaan op de keeper die langdurig verzorgd werd.

Na rust ging de wedstrijd in een moordend tempo verder. Kansen waren er aan beide kanten en de ploegen kregen amper rust om op adem te komen. De beste mogelijkheden en de meeste druk kwam van de gastheren. Ondanks dit heerlijk voetbalspektakel en verschillende goede mogelijkheden werd er helaas niet meer gescoord.

Verkrijgbaarheid Tickets: 6
In eerste instantie was er geen General Sale voor deze wedstrijd. Mail contact met Fulham leverde enkel de reactie op om de site in de gaten te houden. Gelukkig kwamen er alsnog tickets in de General Sale en lagen deze ruim op tijd op de deurmat.

Totaal: 7+
Een heerlijke trip deze keer die alles in zich had. Op de heenreis zijn we vanuit Calais met DFDS Seaways naar Dover gevaren. Na de overtocht stond er een tussenstop bij Folkstone Invivicta op het programma. Hierover meer in de Special: Folkstone Invicta FC (Under Construction). Na de doorreis naar Wimbledon werd via de Subway het werkelijk schitterende Craven Cottage opgezocht. De West London Derby had op het veld alles in zich, enkel de sfeer was alles behalve ‘electric’. Na een voorspoedige terugreis via de Eurotunnel zat deze prima dagtrip er alweer op.

Ferry terminal in Calais

Dover's Krijtrotsen

Metrostation Wimbledon

...

...

De Thames waaraan Craven Cottage ligt.

...

Boozen voor de wedstrijd

Craven Cottage gezien vanuit Bisschop's park

...

...

Stevenage Road

Today's fixture

...

Buitenzijde van Johnny Haynes Stand

Buitenzijde van Johnny Haynes Stand

...

...

...

Boozen in het stadion

...

Detail van The Cottage

Onder The Putney End

Floodlight

...

The Johnny Haynes Stand

Hammersmith End

Spelers betreden het veld voor de wedstrijd

...

The Hammersmith End

1-0 Tom Cairney

...

Wedstrijdmoment

Wedstrijdmoment

...

Equalizer Brentford

Putney End

...

Gable op de Johnny Haynes Stand

Je bent nooit te jong voor een Away Game

...

Wedstrijdmoment

The Cottage

De Thames is te zien vanuit het stadion

The Riverside Stand

The Hammersmith End

The Johnny Haynes Stand

...

...

Panorama van Craven Cottage