SV Spakenburg – Fortuna Sittard (21-09-2016)

Ticket 1

Ticket 2

Facts & Figures:

Fixture: SV Spakenburg – Fortuna Sittard (KNVB Beker)
Stadium: Sportpark de Westmaat
Capacity: 8.500
Attendance: 2.800
Result: 2-1
Line-ups:

SV Spakenburg:
Theo Timmermans – Ismo Vorstermans – Niels Buijtenhuis – Tim Sanders – Tom Oostinjen – Matthijs Blijham – Sten Vreekamp (75. Ralph Dua) – Philip Ties (85. Eric Veerman) – Kees Pier Tol – Danny van den Meiracker – Olivier Pilon (69. Robby Holder)

1-0 23. Olivier Pilon
2-0 73. Danny van den Meiracker

Fortuna Sittard:
Leon ter Wielen – Christopher Braun – Ferry de Regt – Luc Mares – Stefan Ashkovski – Jordie Briels – Kamen Hadzhiev – Okan Kurt – Junior Torunarigha – Roald van Hout (84. Frank Wiafe) – Abdelaziz Khalouta

2-1 75. Abdelaziz Khalouta

Scorecard:

Locatie: 8

In een noordelijke punt van de Provincie Utrecht, ligt Spakenburg tegen de voormalige Zuiderzee aan. Sportpark de Westmaat ligt tegen de oude haven van Spakenburg-Bunschoten. Omsloten  door een woonwijk en nog opvallender,  de accommodatie van IJsselmeervogels die direct tegen de Hoofdtribune van VV Spakenburg aan ligt. Zo ligt het Sportpark op een meer dan mooie locatie. Nabij beide accommodaties zijn verschillende eet- en drinkgelegenheden te vinden. Het parkeren kan in de aangrenzende wijk of op de parkeerplaats van de Westmaat, als was deze ruimte redelijk beperkt.

Stadion: 7

Het Sportpark heeft twee overdekte tribunes. Dit zijn de mooie grote Hoofdtribune is vernoemd naar een overleden supporter en sponsor van de club. De Izaak Veerman tribune. Aan de overzijde is een overdekte staantribune te vinden die zijn naam recht aandoet. De Havenside ligt letterlijk tegen de haven aan en je ziet de masten van zeilschepen boven de tribune uitkomen. De twee korte zijden verschillen wel flink van elkaar. Zo kun je aan de ene kant gewoon langs de boarding staan zonder verdere verhogingen. Aan de andere korte zijde heb je een onoverdekte staanplekken die over meerdere treden met verhogingen beschikt. Daarnaast is er binnen het stadion nog een grote kantine te vinden en zijn er nog losse caterpunten. SV Spakenburg beschikt over een meer dan prima accommodatie. Het enige echte minpunt was de lichtopbrengst voor deze avond wedstrijd. Mocht de club ooit de stap willen maken naar de Eerste Divisie dan zal hier wel aandacht aan besteed mogen worden.

Sfeer: 7

SV Spakenburg is een van de bekendste amateur verenigingen van Nederland. In 1931 startte de vereniging onder de naam Stormvogels en later onder de naam Windvogels. In 1947 ontstond vanuit een fusie met sportvereniging Lycurgus,  Sportvereniging Spakenburg. Spakenburg heeft een goedgevulde prijzenkast met daarin onder andere twee algeheel amateurkampioenschappen van Nederland. Vijf zaterdag titels op het hoogste amateur niveau en daarnaast nog eens twaalf titels vanuit de lagere amateur klassen. Sinds de oprichting van de Topklassen wisten de Blauwen twee keer kampioen te worden van de zaterdag Topklasse. SV Spakenburg wist zich afgelopen seizoen, in tegenstelling tot de buren van IJsselmeervogels, wel te plaatsen voor de nieuwe Tweede Divisie.

Voorafgaand aan de wedstrijd nog even bijgepraat met Groundhopping.nl forumlid en Fortunafan Vaig, later sloot hier HGRM ook nog bij aan dus we hadden een mini forummeet. Rondom de wedstrijd zelf was eveneens een prima sfeer. Zo waren er ruim 100 fans meegereisd, het sportpark zelf was sowieso aardig gevuld met 2.800 toeschouwers. Voorafgaand aan de wedstrijd was er zowel op de Havenside, alsmede in het gastenvak een pyro te zien. Daarna ging het vocaal in eerste instantie goed tegen elkaar op. Al moet gezegd worden dat zeker in de tweede helft de sfeer gedomineerd werd door de Spakenburgers. Al had ik met het repertoire van Spakenburg af en toe in de ArenA zat, want het waren nagenoeg allemaal Ajax liedjes die gezongen werden.

Wedstrijd: 7

Voor de neutrale kijken een leuk duel om te aanschouwen, voor Fortuna fans een gruwelwedstrijd. De eerste kans van de wedstrijd was nog voor de Fortunezen, daarna was het SV Spakenburg dat de gasten onder druk hield. Op de eerste paar momenten kon de Sittardse goalie nog redding brengen, echter in de 23ste minuut kwamen de Blauwen volledig terecht op voorsprong. Een rebound werd niet adequaat verdedigd en via Pilon kwam de thuisclub op het scorebord. Na de openingstreffer trok Spakenburg zich terug op eigen helft om de gasten te laten komen en vervolgens venijnig te counteren. Daar Fortuna onmachtig was in deze fase van de wedstrijd bleef het tot aan de rust 1-0.

Na rust liet Fortuna wat meer agressie in het spel zien, toch bleven de echte grote mogelijkheden uit en was het Spakenburg dat een aantal malen dicht bij een tweede treffer was vanuit counters. De gevaarlijkste counter van Spakenburg eindigde op de lat boven de keeper. Ondanks dat het spel over een weer ging was het uitstel van executie voor de Sittardenaren.  In de 73ste minuut wist de Spakenburgse captain vanuit een corner de 2-0 binnen te werken. Terwijl het uitzinnige sportpark de Westmaat nog na sidderde van de tweede treffer deed Fortuna via Khalouta meteen wat terug en via de 2-1 was de spanning volledig terug in de wedstrijd. De bezoekers gingen daarna opzoek naar de gelijkmaker om zo in ieder geval een verlenging af te dwingen. De eerlijkheid gebiedt echter te zeggen dat Fortuna daar geen minuut aanspraak op maakte.  In de laatste fase van de wedstrijd ontstond er nog enige opwinding toen een Fortunees tijdens een opstootje direct rood kreeg. Dit was ook het laatste moment van opwinding en SV Spakenburg bekert terecht verder.

Terwijl de spelers en fans van de Blauwen hun feest vierden, kregen de Fortunezen de volle laag van de meegereisde fans. Een aantal spelers kwam zich verontschuldigen bij de fans maar het leed was al geschied. De kortste weg Europa in bleek ook nu weer een doodlopende straat.

Verkrijgbaarheid Tickets: 9

Gewoon aan de dagkassa verkrijgbaar voor de prijs van €10,- eigenlijk het enige minpunt.  Daarnaast kregen de bezoekende supporters ook nog eens twee consumptiemunten cadeau voor de verre reis van gezamenlijke sponsor Ruitenheer. Er waren geen beperkende maatregelen in welke vorm dan ook. Daarnaast kon iedereen door elkaar lopen zonder enige problemen en restricties, chapeau!

Totaal: 8-

Deze wedstrijd had alles wat het bekervoetbal zijn charme geeft. Een amateur vereniging die een profclub te kijk zet. Een uitzinnig publiek en een leuk sportpark.

De ingang van beide sportparken.

De entree van Sportpark de Westmaat.

De kleinste tribune van Sportpark de Westmaat.

De grootste staantribune, waar aan de rechterkant het uitvak was gepositioneerd.

...

De Havenside

De Izaak Veerman-tribune.

Impressie van de Spakenburgse kantine.

Warming-up op deze mooie septemberavond.

Sfeerbeeld

Sfeerbeeld

...

Spelerstunnel

...

Sfeerbeeld

Sfeerbeeld

Sfeerbeeld

Sfeerbeeld

Wedstrijdmoment

Sportpark de Westmaat.

Wedstrijdmoment

Sportpark de Westmaat.

Wedstrijdmoment

Sportpark de Westmaat.

Een Spakenburgse treffer wordt gevierd.

...

Wedstrijdmoment

De 2-0 wordt gevierd.

Wedstrijdmoment

Wedstrijdmoment

Wedstrijdmoment

Spakenburg viert de overwinning.

Fortuna speler staat de teleurgestelde fans te woord.

Panorama van Sportpark de Westmaat.