Bekerfinale: Feyenoord Rotterdam – FC Utrecht (24-04-2016)

Ticket 1

Ticket 2

Facts & Figures:

Fixture: Feyenoord Rotterdam – FC Utrecht
Stadium: Stadion Feijenoord – De Kuip
Capacity: 51.117
Attendance: 45.592
Result: 2-1
Line-ups:

Feyenoord Rotterdam:
Kenneth Vermeer – Terence Kongolo – Eric Botteghin – Sven van Beek – Karim El Ahmadi – Tonny Vilhena – Dirk Kuyt (89. Miquel Nelom) – Rick Karsdorp – Eljero Elia – Michiel Kramer (80. Bilal Basaçikoglu) – Jens Toornstra

1-0 42. Michiel Kramer
2-1 75. Filip Bednarek (own goal)

FC Utrecht:
Filip Bednarek – Mark van der Marel – Ramon Leeuwin – Timo Letschert – Chris Kum (86. Patrick Joosten) – Bart Ramselaar – Rico Strieder – Andreas Ludwig (76. Ruud Boymans) – Sébastian Haller – Willem Janssen (86. Ruben Ligeon) – Nacer Barrazite

1-1 51. Ramon Leeuwin

Scorecard:

Locatie: 7
Ingeklemd tussen de Maas, een spoorlijn en twee woonwijken is stadion De Kuip terug te vinden. Vanuit het centrum van Rotterdam is het toch wel een aardig eind lopen. Het openbaar vervoer is dan een oplossing. Het parkeren rondom De Kuip zelf is alles behalve makkelijk. Een optie is om de auto bij Station Barendrecht te zetten en het laatste stuk met de trein te doen. Voor ons was het openbaar vervoer deze keer geen optie. Na op verschillende plekken informatie te hebben ingewonnen hebben we de auto uiteindelijk in de parkeergarage van het Maasstad Ziekenhuis gezet. Dit is een openbare parkeergarage nabij Station Rotterdam Lombardijen. Van daaruit is het via de Smeetslandseweg en de Olympiaweg een goed kwartier lopen tot aan De Kuip. Na afloop van de wedstrijd waren we ook zo weer op de autosnelweg richting huis. Het parkeren kost er €10 voor de hele dag.

Een aantal andere parkeeropties die ik gekregen heb zijn:
Op de parkeerplaats van nabij gelegen McDonald’s. De wijk Vreewijk, de wijk rond de straat genaamd ‘Groene Zoom’. Het leegstaande Antonius IJselmonde verzorginshuis en de RET parkeerplaats, vanaf  daar 10 minuten met de tram naar De Kuip.

Rondom het stadion zelf is voldoende te vinden om de inwendige mens te versterken. Verschillende kramen verkopen diverse soorten eten. Daarnaast stonden er op verschillende plekken mensen drank te verkopen. Daarnaast kun je op complex Varkenoord naast De Kuip terecht. Hier verzamelen veel Feyenoordfans zich voorafgaand aan de wedstrijd om hun Pre Match Drinking Session (PMDS) te houden.

Stadion: 9
Stadion Feijenoord, beter bekend als stadion De Kuip. Het is in mijn ogen een van de mooiste stadions in Nederland. Een stadion met een rijke geschiedenis die begon toen de bouw van De Kuip in 1937 werd afgerond. Het allereerste duel vond plaats in maart 1937. Een vriendschappelijk duel tussen Feyenoord en het Belgische Beerschot. Het stadion heeft meerdere malen op de nominatie gestaan om gesloopt te worden. Eenmaal ten tijde van de Tweede Wereldoorlog omdat er een grote behoeft was aan staal voor de oorlogsindustrie. Een tweede maal wilde men De Kuip afbreken om een nieuw stadion neer te zetten voor de Olympische spelen van 1992. Toch is het tot op heden nog niet zover gekomen. In 1994 is het stadion voor het laatst flink verbouwd en nam de Kuip zijn huidige vorm aan. Het stadion heeft een eenvoudig uiterlijk en is amper verfraaid. Door het hele stadion heen zijn de staal- en betonconstructies goed zichtbaar. Hooguit verfraaid met een lik verf. Enkel het Maasgebouw heeft aan de buitenzijde een glazen façade om het geheel wat te verfraaien. De laatste jaren is echter de discussie over (ver)nieuwbouw van De Kuip weer opgelaaid. De Kuip voldoet volgens sommigen niet meer aan de huidige norm en er worden plannen gemaakt voor een nieuw of vernieuwd stadion op dezelfde locatie.

Van Binnen is het stadion eveneens eenvoudig van opzet. Er zijn vier tribunes die naadloos in elkaar overgaan. Deze tribunes dragen de volgende namen, Stadiontribune, Olympiatribune, Marathontribune en de Maastribune. Laatstgenoemde tribune is de hoofdtribune. Deze tribune is middels een netwerk van trappen en roltrappen verbonden met het Maasgebouw. Er zijn inmiddels drie rangen op de nagenoeg identieke tribunes te onderscheiden. De eerste rang is een eenvoudige steigerconstructie die dicht op het veld staat en enkel onoverdekte plaatsen heeft. Het is deze rang zitplaatsen die de Kuip zijn intimiderende sfeer geeft. De veelal fanatieke fans zitten, al is het in de praktijk gewoon staan, dicht op het veld. De volledige tweede rang is voorzien van overdekte zitplaatsen. Het enige afwijkende deel van het stadion is de Maastribune, hier bevinden zich in totaal 40 skyboxen. Voor de derde en laatste rang geldt ook weer dat het nagenoeg overal naadloos in elkaar overloop. Hier zijn echter wel twee afwijkende stukken te vinden. Op de Marathontribune is het uitvak gelegen en op de Maastribune bevinden zich de Business seats.

Sfeer: 8

Voor dit duel waren alle beschikbare plaatsen uitverkocht. Zowel FC Utrecht als Feyenoord hadden 17.500 kaarten ter beschikking gekregen voor deze Bekerfinale. Deze kaarten waren aan beide kanten in een mum van tijd uitverkocht. Voor de neutrale vakken was de verkoop lastig en het merendeel voor genodigden en sponsoren. Toch zaten er veel Feyenoorders in de neutrale vakken en waren er optisch toch wel meer Rotterdammers dan Utrechters te vinden. Verder was er een enorme Politiemacht op de been. 700 agenten, helikopters, boten en behoorlijk wat bereden Politie waren aanwezig rondom De Kuip.

De fans van FC Utrecht kwamen met armada aan bussen, 280 stuks om precies te zijn. Daarnaast voeren er 3 boten en kwamen 1.000 auto’s naar De Kuip. De Feyenoorders kwamen op de voor hen bekende wijzen naar het stadion. Een onophoudelijke stroom aan trams zette supporters voor het stadion af. Voorafgaand aan de wedstrijd liepen de supporters van beide clubs door elkaar heen. De sfeer werd even grimmig toen een van de boten aanmeerde nabij De Kuip en een stroom Utrecht supporters richting het stadion liep. Er werden wat rookpotten over en weer gegooid en probeerden beide supportersgroepen elkaar op te zoeken. Dit werd meteen in de kiem gesmoord door de in grote getale aanwezige Politie. Niet veel later was er nabij de ingang voor de Utrecht fans heel even wat dreiging toen een groep Feyenoorders begon uit te dagen. De Politie te paard zat ook hier bovenop en de groepen werden meteen uit elkaar gehouden.

In het stadion zelf hing een sfeer die ze in Engeland heel mooi omschrijven als ‘Electric’. Voordat de wedstrijd begon werd er muziek gedraaid van beide clubs. Hoogtepunt was het moment dat de Tsunami uit de boxen knalde en het hel stadion stond te springen. De hele Kuip trilde op zijn grondvesten. Beide groepen hadden daarna groots uitgepakt voorafgaand aan de wedstrijd. De Utrechtenaren hadden een groot doek met daarop een Kabouter die de Beker mee nam. De omlijsting van dit doek waren rood-witte vlaggen, werplinten, rook en vuurwerk. De Rotterdammers hadden een groot doek met de tekst ‘Feyenoord Cupfighters’. Daaromheen veel rood-witte en groen-witte vlaggen. Tevens werd er ontzettend veel vuurwerk en rook afgestoken wat het geheel een intimiderende aanblik gaf. Ook tijdens de wedstrijd werd aan beide kanten veel vuurwerk afgestoken. Feyenoord fans hadden nog een pyro actie in de 12de minuut. Fans van Utrecht lieten zich naarmate de wedstrijd vorderde van hun slechtere kant zien door vuurwerk richting de Rotterdamse goalie te gooien.

Op vocaal gebied gingen beide clubs hard-tegen-hard. De supporters van Feyenoord zongen vooral het ‘Hand in hand kameraden, hand in hand. Voor Feyenoord 1. Geen woorden maar daden, leve Feyenoord 1‘ Daarnaast was het ‘We shall not be moved‘ regelmatig te horen. De originaliteit was daarentegen van Utrechtse kant beter. ‘Sparta is de club van Rotterdam‘ en als arbiter Kuipers een in hun ogen vreemde beslissing nam ‘Hij is een vriend van Makkelie‘ waren de leukere leuzen van de Utrechters. Daarnaast galmde regelmatig een ‘Uuuuuuu’ door het stadion. Toen de wedstrijd afgelopen was en de Beker in ontvangst genomen was het Lee Towers die ‘You’ll never walk alone’ kwam zingen met de aanwezige Rotterdammers.

Na afloop van de wedstrijd ging het helaas toch fout in- en rond De Kuip. In een van de neutrale vakken waren er opstootjes tussen Utrechters en Feyenoorders. Een aantal Domstedelingen probeerde door een plexiglas wand in de gracht heen te komen om een aanval in te zetten op een Feyenoord vak. Ook buiten het stadion had de M.E. had zijn handen vol. In het Utrecht vak waren er wat arrestaties nodig en op de brug richting de bussen hadden de Domstedelingen een confrontatie met de M.E. Aan Rotterdamse kant waren er ook verschillende vechtpartijen en werd veel met vuurwerk gegooid. Het tumult na afloop had uiteindelijk 59 arrestaties tot gevolg. Toch wel een smet op een verder heerlijke Bekerfinale.

Wedstrijd: 8
Beide teams begonnen de wedstrijd enthousiast. FC Utrecht had de eerste grote kans van de wedstrijd. Als de eindpass op Janssen beter geweest was, hadden de Domstedelingen als eerste op het scorebord gestaan. Daarna kregen de Rotterdammers het betere van het spel. Na een foute terugspeelbal op de Utrechtse keeper kon Kramer alleen op de keeper af maar hij faalde in de afronding. Daarna ontstond er een voetbalgevecht op het midden veld. Pittige duels werden er uitgevochten. Na een dik half uur kreeg Kuyt een grote mogelijkheid, deze werd echter gepareerd door de Utrechtse goalie. Toen het erop leek dat de rust met de brilstand bereikt zou worden brak Kuyt op rechts door en gaf een goede voorzet die door Kramer werd binnen gekopt. Al moet hierbij wel vermeld worden dat de Utrechtse goalie er niet  goed uit zag.

Na de rust kwam er een ander Utrecht uit de kleedkamers. Feyenoord werd ver op eigen helft terug gedrongen en kwam er niet meer uit. Dit resulteerde in de terechte gelijkmaker van Leeuwin. Daarna bleef Utrecht aandringen en ging nadrukkelijk op zoek naar een tweede treffer. Barazite was hier nog het dichtst bij maar zijn schot zeilde over. Daarna kwamen de Rotterdammers weer wat meer in het spel voor en kwam Utrecht goed weg toen een verdediger (aangeschoten) hands maakte in de zestien. Na dit moment kregen de Domstedelingen nog een goede mogelijkheid via Haller. Vervolgens kwam Feyenoord weer opzetten, een vrije trap werd op de handen van de Utrechter goalie geschoten.  In de rebound zat de goalie er niet goed bij en had hij alle geluk van de wereld dat de Rotterdammers niet scoorden. Toch was het niet de avond van de Utrechtse keeper. Na goed doorzetten van Elia schoot hij de bal op paal. Vervolgens kaatste de bal via de rug van de keeper in de goal. Zodoende kwam Utrecht via een eigen goal op achterstand. De trainer van Utrecht gooide daarna alles op de aanval en bracht Boymans als stormram in de ploeg. Eenmaal was Boymans dicht bij de wederom verdiende gelijkmaker, maar was hij niet accuraat genoeg in de afronding. Zo kabbelde de wedstrijd naar het einde en mocht Feyenoord de beker in ontvangst nemen.

Verkrijgbaarheid Tickets: 4
Als je geen supporter der finalisten was, was het krijgen van kaarten bepaald geen sinecure. Uiteindelijk heb ik via veel omwegen twee kaarten kunnen bemachtigen. Dit waren dan wel meteen twee top plaatsen. Business Seats en ontvangst door de KNVB, luxe ten top deze keer. De plaatsen gaven ons een fantastisch zicht op beide supportersteams en het speelveld.

Totaal: 7+
De Bekerfinale blijft een speciaal affiche. Ditmaal stonden er twee volksclubs met een fanatieke achterban tegenover elkaar. In een meer dan sfeervolle kuip won Feyenoord de Beker ten kostte van FC Utrecht. Helaas werd de wedstrijd na afloop ontsierd door wat opstootjes, een keerzijde die fanatieke volksclub hebben. Toch heeft dit gevoel niet de overhand gehad en ik kan eenieder de Bekerfinale aanbevelen.

Buitenzijde van de Olympiatribune.

Buitenzijde van de Maastribune en het Maasgebouw.

Buitenzijde van de Stadiontribune.

Buitenzijde van de Marathontribune.

Stadion De Kuip.

...

...

Even werd het onvriendelijk toen een groep Utrechters arriveerde.

Even werd het onvriendelijk toen een groep Utrechters arriveerde.

...

...

Binnenzijde van het Maasgebouw.

Het weer werd er niet beter op.

De volle Marathontribune.

De volle Olympiatribune.

De volle Stadiontribune.

Sfeer voorafgaand aan de wedstrijd.

Sfeer voorafgaand aan de wedstrijd.

Sfeer voorafgaand aan de wedstrijd.

Sfeer voorafgaand aan de wedstrijd.

Sfeer voorafgaand aan de wedstrijd.

Sfeer voorafgaand aan de wedstrijd.

Sfeer voorafgaand aan de wedstrijd.

Wedstrijd moment

In de twaalfde minuut nog een pyro actie van Feyenoord.

De Kuip viert de 1-0 vlak voor rust.

De Kuip viert de 1-0.

Wedstrijd moment

Utrecht viert de terechte 1-1.

Utrecht viert de 1-1.

Tegen het einde van de wedstrijd gooiden Utrecht supporters meermaals vuurwerk op het veld.

Wedstrijd moment

Tegen het einde van de wedstrijd gooiden Utrecht supporters meermaals vuurwerk op het veld.

Feyenoord viert de Bekerwinst.

Feyenoord viert de Bekerwinst.

Feyenoord viert de Bekerwinst.

Utrecht probeert uit te breken.

Feyenoord viert de Bekerwinst.

In andere vakken was het eveneens onrustig.

Feyenoord viert de Bekerwinst.

Feyenoord viert de Bekerwinst.

Feyenoord viert de Bekerwinst.

...

Schitterende floodlights in Rotterdam.

De Kuip na afloop van de wedstrijd.

De Kuip na afloop van de wedstrijd.

Zij hadden het nog even druk.

De Kuip na afloop van de wedstrijd.