West Ham United – Sunderland AFC (27-02-2016) revisit

Ticket

Facts & Figures:

Fixture: West Ham United – Sunderdland AFC
Stadium: The Boleyn Ground (Upton Park)
Capacity: 35.016
Attendance: 34.946
Result: 1-0
Line-ups:

West Ham United:
Adrian San Miguel del Castillo – James Collins – Angelo Ogbonna – Aaron Creswell – Samuel Byram – Dimitri Payet – Mark Noble (82. Pedro Mba Obiang) – Cheikhou Kouyaté – Michael Antonio – Manuel Lanzini (65. Viktor Moses) – Emmanuel Eminike (59. Andy Carroll)

1-0 30. Michael Antonio

Sunderland AFC:
Vito Mannone – John O’Shae – Lamine Kone – Jan Kirchhoff – Patrick van Aanholt – Deandre Yedlin – Lee Cattermole (65. Jack Rodwell) – Yann M’Villa – Whabi Khazri – Jermain Defoe – Dame N’Doye

Scorecard:

Locatie: 8
Gesitueerd in de Londonse wijk West Ham is the Boleyn Ground te vinden. De vorige keer dat we hier waren kwamen middels de Underground vanaf de andere kant van de wijk. Ditmaal zijn we met de bus naar London gereisd en werden we op een goede 15 minuten wandelen van het stadion afgezet bij The Miller’s Well pub. Kort na het arriveren in London zijn we richten Upton Park gewandeld voor een kleine wandeling rondom het stadion. Tussen appartementen en huizen in doemt het stadion op. Rondom het stadion zijn er meer dan voldoende pubs te vinden. De West Ham pub te Boleyn naast het stadion hebben we deze keer niet bezocht. Wij zijn bij de West Ham Supporters Club binnen geweest voor een vettige hap en iets om de vettige hap ook direct weer mee weg te spoelen. Na het versterken van de inwendige mens blijft het mooi om tussen de enorme mensen massa daar naar het stadion te wandelen.

Stadion: 7
De in 1904 gebouwde Boleyn Ground is bezig met de afscheidstournee. Het stadion dat al vele verbouwing heeft ondergaan, waarvan de laaste in 2001. Is na 112 jaar bezig aan haar laatste maanden. Na de zomer verlaat West Ham united de vertrouwde locatie en neemt de club haar intrek een vijftal kilometer verderop in het uit 2012 stammende Olympisch stadion. Upton Park komt dan definitief alleen nog in de geschiedenis boeken voor. Zover is het nog niet en dus togen wij naar London om het stadion nog een laatste keer te aanschouwen.

De meest opvallende tribune is de uit 2001 stammende West Stand. Deze grote two-tier tribune is van de buitenkant voorzien van twee kasteeltorens die afgeleid zijn van de kasteeltorens in het logo van West Ham United. Verder is de West Stand, met afstand de grootste tribune van het stadion. Er kunnen maar liefst 15.000 toeschouwers plaatsnemen op deze tribune. Aan de overzijde ligt de East Stand. Dit is met 5.000 plaatsen de kleinste tribune van het stadion. Deze in 1969 geopende tribune kwam als vervanging van een terrace dat zich daar bevond. De kleine single-tier tribune valt ietwat uit de toon bij de rest van het stadion. De twee tribunes achter de goal hebben veel gelijkenissen. Beide zijn two-tier tribunes waarvan de Bobby Moore Stand de grootste is In 1993 is deze tribune omgebouwd naar een all-seater met 9.000 zitplaatsen. Dan blijft als laatste de Sir Trevor Booking stand over. De in 1995 verbouwde tribune is met 6.000 plaatsen wat kleiner dan de Booby Moore stand. Dit is echter niet het grootste verschil. Het grootste verschil zit hem in het bezoekersvak dat op de eerste ring van de tribune te vinden is. Dit vak biedt plaats aan 2.200 supporters van de tegenpartij. Het vak kan daarnaast vergroot worden naar 3.600 plaatsen mocht dat nodig zijn.

Sfeer: 5
De reis naar London ving al vroeg, wellicht veel te vroeg aan. Toen we tegen de klok van 04:00 vertrokken richting Antwerpen. Aldaar stapten we aan boord van de dubbeldekker bus die geregeld was door de Belgian Irons. Deze supportersvereniging van West Ham United reist naar nagenoeg elke thuiswedstrijd van West Ham United. Na een relatief snelle reis kwamen we ruim twee uur voorafgaand aan de wedstrijd aan bij The Miller’s Well pub in London. Na een korte rondgang rond het stadion werd er begonnen met het proeven van de sfeer in een van pubs rondom het stadion. Rondom het stadion zat de sfeer er al goed in. Jammer genoeg viel deze tijdens de wedstrijd tegen.

Uiteraard werd er voor aftrap luidkeels meegezongen met het ‘Forever blowing bubbles’. Daarna viel het stadion regelmatig stil. Al had met name Jermain Defoe van Sunderland het zwaarder te verduren omdat hij een ‘cunt’ is volgens de aanhang van The Hammers. Dimitri Payet van West Ham was daarentegen een van de meest bezongen spelers deze wedstrijd met het fantastische lied. ‘We’ve got Payet, Dimitri Payet. I just don’t think you understand. He’s super Slaven’s man. He’s better then Zidane. We’ve got Dimitri Payet.‘ Daarnaast waren er een paar kleine momenten die voor opwinding zorgden, helaas was dit te beperkt om een memorabele indruk te maken. Wat daarentegen wel opviel, en dan in positieve zin was het publiek op de Bobby Moore Stand. Iedereen op de onderste ring bleef de gehele wedstrijd staan. Ondanks de strenge Engelse regels werd dit gewoon gedoogd en werd het volgen van de wedstrijd net wat intenser.

Wedstrijd: 4
Een wedstrijd tussen twee clubs die beiden hun oorsprong in de 19de eeuw vonden. The Hammers kennen 1895 als oprichtingsjaar. Sunderland AFC, the Black Cats, is opgericht in 1897. Twee teams die ruim honderd jaar oud zijn. Je zou verwachten dat ze het spel wel redelijk in de smiezen zouden hebben. Niet dus… Pfoe, wat een wedstrijd. West Ham United bevond zich op de zevende plaats op de ranglijst. Terwijl de tegenstander van The Hammers, Sunderland AFC zich in de onderste regionen van de Premier League bevond. Omdat op het moment van spelen ieder punt heilig was voor The Black Cats kwamen ze dan ook voor een punt naar London. De wedstrijd frustreren en kijken hoe de tegenstander ermee omgaat. The Hammers hadden grote moeite met het spel van de bezoekers en kwamen maar sporadisch voor de goal. Het eerste moment van opwinding kwam pas na een kleine 20 minuten toen Noble de lat boven Sunderland keeper Mannone raakte. Het spelbeeld bleef daarna van een bedenkelijk niveau. De enige treffer  van de wedstrijd kwam na een half uur toen slecht wegwerken van Black Cat verdediger van Aanholt de treffer van Antonio inluidde. Met de 1-0 stand werd de rust dan ook bereikt.

Na rust gebeurde er lange tijd helemaal niets noemenswaardigs. Met nog een minuut op twintig op de klok begonnen de bezoekers iets meer de aanval te zoeken. Na 75 minuten leek dit effect te hebben toen een schot van Rodwell tegen de netten vloog. Helaas voor Sunderland had hij net daarvoor opzichtig hands gemaakt en werd de treffer volkomen terecht afgekeurd. Vlak voor het einde van de wedstrijd was er toch nog enige opwinding. Het eerste moment was een bal op de lat van Carroll en niet veel later miste Rodwell een grote kans op de gelijkmaker. Zo eindigde een tegenvallende wedstrijd in een kleine overwinning voor The Hammers, die met deze overwinning naar een vijfde plek in de Premier League kropen.

Verkrijgbaarheid Tickets: 7

Zoals eerder gememoreerd hadden wij onze tickets via fanclub de Belgian Irons. Dit was prima geregeld en qua prijs, nog geen 36 pond, viel het zeker voor Engelse begrippen nog aardig mee. Voor zover ik tijdens de rondgang rond het stadion beoordelen kon was er geen dagverkoop meer.

Totaal: 6

Een prima dagtrip met de Belgian Irons werd helaas niet aangevuld met een flitsende wedstrijd. Toch was de wedstrijd niet het voornaamste doel van het bezoek. Wij wilden graag nog een keer naar Upton Park voordat de club het stadion gaat verlaten voor het Olympisch stadion. Daar dit een van de laatste mogelijkheden was hebben we daar gretig gebruik van gemaakt. De laatste paar wedstrijden van West Ham zijn al nagenoeg uitverkocht. Wil je dus nog een keer naar the Boleyn Ground zal dat een flinke uitdaging worden.

Aankomst in London.

Aankomst in London.

The Miller's Well was het vertrekpunt van vandaag.

Symbolisch voor Engeland en London in het bijzonder.

The Boleyn Ground doemt op in de wijk West Ham.

...

The Bobby Moore Stand.

...

...

Rear of the East Stand.

...

Tunnel onder The East Stand.

Smalle turnstiles bieden toegang tot het uitvak.

Sir Trevor Brooking Stand.

...

Rear of the Sir Trevor Brooking Stand.

...

...

Op weg naar het stadion.

Matchday programmes

Rear of the West Stand.

...

Entree van het hoofdgebouw.

...

Pre Match Drinking Session (PMDS).

East Stand

Sir Trevor Brooking Stand

Na 112 jaar is het einde oefening voor The Boleyn Ground.

West Stand

Bobby Moore Stand

...

Mascotte van The Hammers.

Goed gevuld Upton Park.

Goed gevuld Upton Park.

Wedstrijd moment

Goed gevuld Upton Park.

Goed gevuld Upton Park.

...

Wedstrijd moment

...

Wedstrijd moment

Away End

Wedstrijd moment

Goal for West Ham United!

West Ham's beest, Andy Carroll.

...

Het stadion loopt leeg.

Het stadion loopt leeg.

...

Het stadion loopt leeg.

Nog voordat iedereen het stadion verlaten heeft, wordt het gras al gemaaid.

...

Panorama van The Boleyn Ground.