Ajax Amsterdam – Feyenoord Rotterdam (07-02-2016) revisit

E-Ticket

Facts & Figures:

Fixture: Ajax Amsterdam – Feyenoord Rotterdam
Stadium: Amsterdam ArenA
Capacity: 53.502
Attendance: 51.875
Result: 2-1
Line-ups:

Ajax Amsterdam:
Jasper Cililissen – Joel Veltman – Mike van der Hoorn – Jairo Riedewald (11. Nick Viergever) – Mitchell Dijks – Riechedly Bazoer (81. Donny van de Beek) – Davy Klaassen – Nemanja Gudelj – Lasse Schone – Anwar el Ghazi – Amin Younes (76. Viktor Fischer)

1-1 21. Amin Younes
2-1 65. Riechedly Bazoer

Feyenoord Rotterdam:
Kenneth Vermeer – Rick Karsdorp – Sven van Beek – Eric Botteghin – Terence Kongolo – Karim el Ahmadi – Tonny Vilhena – Renato Tapia (71. Michiel Kramer) – Jens Toornstra (69. Eljero Elia) – Dirk Kuyt – Bilal Basacikogly

0-1 13. Jens Toornstra

Scorecard:

Locatie: 5
De Amsterdam ArenA ligt aan de zuidkant van Amsterdam nabij station Amsterdam Bijlmer-ArenA. De bereikbaarheid is, voorafgaand aan een wedstrijd althans, prima te noemen. Twee grote snelwegen sluiten bijna direct aan op de infrastructuur rondom de Arena. Inmiddels is er rondom het stadion veel bijgebouwd, waardoor de ArenA bijna in zijn geheel aan het zicht onttrokken wordt. We waren ruim op tijd aanwezig en konden de auto nog parkeren op P2 á €12,- Na afloop van het duel was het echter een crime om weg te komen vanaf P2. Als je haast hebt na afloop van een wedstrijd in Amsterdam kan er beter gezocht worden naar een alternatieve parkeerplaats. Rondom de ArenA was meer dan voldoende eten en drinken te vinden. Aan de noord-kant van de ArenA stonden verschillende stands om de inwendige mens te versterken. Aan de zuid-kant van het stadion op de boulevard was ook meer dan voldoende te vinden. Dit genoot dan ook onze voorkeur omdat in de ArenA zelf enkel met een speciaal aan te schaffen kaart betaald kan worden.

Stadion: 4
De in 1996 opgeleverde vervanger van Stadion de Meer, heeft recent een aantal kleine verbouwingen ondergaan. Zo zijn de tribunes aan de lange zijde doorgetrokken tot aan het veld. Dit geeft het stadion een veel compactere indruk. De omlopen van het stadion zelf zijn goed ingericht om grote massa’s bezoekers te verwerken. En juist daarin zit hem ook het probleem wat ik ervaar met de ArenA. Een klinisch geheel met amper uitstraling. Het stadion ademt geen voetbal entourage uit. Het is een multifunctioneel complex waarin af en toe ook een voetbalwedstrijd te zien is. De vier tribunes die een ovaal vorm rond het veld vormen zijn allen nagenoeg identiek. Ze dragen de namen van de windrichtingen. De enige uitzondering is de Zuid-tribune die in de volksmond ookwel de F-side wordt genoemd.

Sfeer: 7
De klassieker, op papier een van de meest beladen wedstrijden in Nederland. Helaas is het in de praktijk de laatste jaren anders. Sinds het verbod op uitsupporters is de angel grotendeels uit de klassieker. Toch was aan alles te merken dat deze wedstrijd anders is dan anderen. Voorafgaand aan de wedstrijd stonden grote groepen supporters hun wedstrijd voorbereiding te houden rondom de ArenA. Regelmatig was er knalvuurwerk of gingen er rookpotten af op- en rond de ArenA Boulevard. Dit onder toeziend oog van de in grote getale aanwezige Politie. Ondanks het veelvuldig gebruik van vuurwerk konden we zonder noemenswaardige controle het stadion betreden. Vlak voor aftrap van de wedstrijd werd in Amsterdam afscheid genomen van kind van de club, John Heitinga. Begeleidt met een aantal spandoeken kreeg hij zijn laatste moment van roem voordat hij zijn voetbalschoenen definitief in de wilgen hing. Na dit moment ging de spanning van de supporters terug naar de wedstrijd en waren er een aantal sfeeracties. Zo was er op de Noordtribune een spandoek dat begeleidt werd door veel vlaggen. Op de F-side en Vak410 waren er veel shooters en ging er een flinke hoeveelheid aan rookpotten de lucht in. Nadat de rook was opgetrokken was de vocale ondersteuning meer dan goed te noemen. Toch zou de sfeer behoorlijk inkakken omdat het wedstrijd verloop niet meteen in Amsterdams voordeel verliep. Na een goed half uur in de wedstrijd werd de sfeer een stuk grimmiger. Oud Ajacied, Vermeer werd langdurig geschoffeerd. Daarnaast werd er, de inmiddels veel besproken pop opgehangen in Vak 410. Buiten de gewraakte pop liet Vak410 zich nogmaals van haar slechtste kant zien toen er een stuk knalvuurwerk tussen de eigen supporters een ring lager werd gegooid. Na dit moment was het tot aan de rust nagenoeg stil in Amsterdam.

Ook  het begin van de tweede helft concentreerde de Ajax supporters zich voornamelijk op Vermeer. De stadionspeaker gaf aan dat de wedstrijd gestaakt zou worden als dit zou aanhouden en dat men zich beter kon concentreren op het ondersteunen van het eigen team. Nadat de inmiddels beschamend wordende spreekkoren minder werden kwam ook de sfeer wat meer terug in de ArenA. Het wedstrijd verloop droeg hier wel aan bij, dat moet eerlijkheidshalve worden vermeld. Bij vlagen was de vijandigheid op een goede manier weer terug te vinden en door het springen van grote delen van het stadion schudde dit zelfs op zijn grondvesten. In Vak410 werd wederom vuurwerk afgestoken en deze keer belandde het niet tussen de eigen supporters. Richting het einde van de wedstrijd werd het op het veld onvriendelijker, dit sloeg over naar de tribunes en bij vlagen keerde de hele ArenA zich tegen Feyenoord, zonder dat dit resulteerde in foute spreekkoren. Direct na het laatste fluitsignaal kwam John Heitinga nogmaals het veld op en ging hij op de schouders van zijn oud-ploeggenoten de ArenA rond. Alles in ogenschouw nemende was de sfeer rondom deze Klassieker toch goed te noemen. AL zou ik deze wedstrijd graag eens meemaken als supporters van beide ploegen aanwezig zijn. Want ondanks het ontbreken van uitsupporters was er meer dan voldoende controverse rond deze wedstrijd.

Wedstrijd: 8
Deze clash is er een tussen twee van de oudste clubs van Nederland. Ajax Amsterdam werd in 1900 opgericht en vernoemd naar de gelijknamige Griekse held. Ajax is een van de succesvolste clubs van het land. En van oudsher is het de meer elitaire club van de twee. Feyenoord dat opgericht is in 1908 is een club van het volk, de havenarbeiders. Beide clubs kennen een lange historie van rivaliteit die al in de jaren ’20 van de vorige eeuw begon toen de ‘heren’ van Ajax de titel aan de ‘arbeiders’ van Feyenoord moesten laten.

Dan nu over naar de wedstrijd zelf. Beide teams lieten er vanaf het eerste moment geen twijfel over bestaan deze wedstrijd moest ten koste van alles worden gewonnen. Er werden vanaf de eerste minuut harde duels uitgevochten, dat arbiter Blom veel toeliet kwam de wedstrijd alleen maar ten goede. Felle duels werden gecombineerd met mooie aanvallen. Nadat Ajax een prima aanval niet wist te beslissen was het aan de andere kant wel raak, uit de tegenstoot was het Toornstra die de bezoekers op voorsprong wist te zetten. Na de openingstreffer bleef het spel op en neer golven. Na een goede twintig minuten maakte Younes na een schitterende individuele actie de gelijkmaker. Dit was het sein voor de Rotterdammers om er nog een schep inzet bovenop te gooien. Ajax zette daar hetzelfde tegenover en het werd een meeslepend voetbalgevecht. Beide teams kregen nog een grote kans voor rust maar beiden wisten deze ook niet te benutten en met een 1-1 ruststand zochten de teams de kleedkamers op.

De tweede helft waren de Amsterdammers technisch beter, echter Feyenoord compenseerde dit met strijd en inzet. Zo bleef de wedstrijd leuk om te bekijken en de spanning bleef er vol op zitten. Naarmate de wedstrijd vorderde gooiden ook de Ajacieden meer strijd in de wedstrijd. Dit loonde voor de gastheren toen een bal op het middenveld werd veroverd en vervolgens door Bazoer werkelijk fenomenaal werd binnengeschoten. De bezoekers waren uit het veld geslagen door deze treffer en gingen een hele lastige fase in. Toen niet veel later de bal op de stip werd gelegd na een Rotterdamse overtreding, was heel Amsterdam al de derde treffer aan het vieren. Toch zou deze derde treffer er niet komen, Gudelj schoot de penalty ruim over en de spanning bleef in de wedstrijd. Feyenoord kwam daarna weer beter in de wedstrijd en ging op zoek naar de verdiende gelijkmaker. Een gelijkmaker die er echter niet meer zou komen en zo Ajax deze editie van de Klassieker.

Verkrijgbaarheid Tickets: 4
Het zal voor niemand een verrassing zijn dat het niet direct makkelijk was om aan tickets te komen voor deze wedstrijd. Zonder directe connectie met Ajax is het via de officiële weg nagenoeg onmogelijk. Gelukkig zijn er inmiddels voldoende connecties in Nederland opgedaan en was het via, via toch mogelijk om aan kaarten te geraken. Overigens kraaide er geen haan naar als de naam op het ticket niet overeenkwam met de bezoeker. Het hele clubcard systeem blijft een wassenneus en is niets meer of minder dan supporters plagen.

Totaal: 5+
De Klassieker, wat een beladen wedstrijd moest zijn viel in de praktijk toch ietwat tegen. Natuurlijk komt dit grotendeels door het verbod op uitsupporters. De vrijgekomen extra plaatsen voor Ajacieden waren niet allemaal verkocht wat tot gevolg had dat de wedstrijd niet uitverkocht was. Wat mij echter het meeste heeft gestoord is de selectieve verontwaardiging. Toen een aantal weken terug Ajacied Bazoer in Den Haag beledigd werd met oerwoudgeluiden schreeuwde men moord en brand in Amsterdam. Nu de eigen fans zich misdragen is het ineens een stuk stiller. Daarnaast associëren de fans zich met het Jodendom en dragen dit ook uit. Toch zijn ze bij het minste of geringste verontwaardigd als een bezoekende club hiernaar verwijst. Let wel, dit is niet bedoeld om welke vorm van kwetsende spreekkoren goed te keuren! Maar hoe selectief deze verontwaardiging is bleek vooral toen er meermaals gememoreerd werd aan het bombardement op Rotterdam of het langdurig Vermeer uitmaken voor NSB-er. Zolang deze randverschijnselen de boventoon voeren zal er waarschijnlijk geen bezoekende supporter welkom zijn en dragen de fans nog steeds zelf bij aan de devaluatie van deze derby. Nu wil ik deze achtergronden niet de boventoon laten voeren en komt het totaal cijfer uit op een ruime 5. De ArenA zal nooit een stadion naar mijn smaak worden. Maar hoe je het ook went of keert, de Klassieker is een begrip in het Nederlands voetbal. Op het veld was dit ook goed te merken en was het onderhoudende wedstrijd! Waar de sfeer op de tribunes vooral werd gekenmerkt door hoogtepunten, maar vooral de dieptepunten blijven het langst nazingen.

De Klassieker, op papier de meest beladen wedstrijd van Nederland.

De Noordkant van de ArenA.

De Westkant van de ArenA.

...

Ajax fans verzamelen zich rondom het stadion voorafgaand aan de wedstrijd.

De Noordtribune

De Oostribune

De Zuidtribune, ofwel in de volksmond, de F-Side.

Graffiti in de ArenA.

Afscheid van John Heitinga.

Afscheid van John Heitinga.

Afscheid van John Heitinga.

...

Sfeer voorafgaand aan de Klassieker.

Sfeer voorafgaand aan de Klassieker.

Sfeer voorafgaand aan de Klassieker.

Sfeer voorafgaand aan de Klassieker.

Sfeer voorafgaand aan de Klassieker.

Sfeer voorafgaand aan de Klassieker.

Wedstrijdmoment

De veelbesproken actie van de Ajax fans.

De nagenoeg volle ArenA.

De nagenoeg volle ArenA.

De nagenoeg volle ArenA.

Euforie in Amsterdam na de 2-1.

Euforie in Amsterdam na de 2-1.

Het moment waarop de strafschop gegeven werd.

De ArenA was al in extase voordat de penalty werd benut.

De pingel ging ruim naast.

Ajax viert de overwinning.

Ajax viert de overwinning samen met Heitinga.

Amsterdam viert de overwinning.

Ajax viert de overwinning.

Graffiti

Het verschuifbare dak van de ArenA.

...

Zij hadden niets te doen deze zondag.

...

...

...

Panorama van de ArenA.