Go Ahead Eagles – Fortuna Sittard (18-12-2015) revisit

Ticket

Facts & Figures:

Fixture: Go Ahead Eagles – Fortuna Sittard
Stadium: De Adelaarshorst
Capacity: 10.000
Attendance: 8.814
Result: 0-2
Line-ups:

Go Ahead Eagles:
Theo Zwarthoed – Sven Nieuwpoort – Bart Vriends – Xandro Schenk – Kenny Teijsse (75. Robin van der Meer) – Jeffrey  Rijsdijk – Norichio Nieveld (68. Teije ten Den) – Orhan Dzepar – Elvio van Overbeek (73. Nick de Bondt) – Leon de  Kogel – Randy Wolters

Fortuna Sittard:
Ferhat Kaya – Dennis Dengering – Ferry de Regt – Roel Janssen – Joeri Schroijen – Jordie Briels – Luc Mares – Mohammed Mert (84. Youri Loen) – Dries Saddiki (55. Marco Ospitalieri) – Lars Hutten (89. Souhail Belkassem) – Gökan Lekesiz

0-1 37. Joeri Schroijen
0-2 84. Lars Hutten

Scorecard:

Locatie: 8
De Adelaarshorst ligt al sinds de jaren ’20 van de vorige eeuw aan de vetkampstraat in Deventer. De locatie midden in de volksbuurt van de Hanzestad Deventer is nagenoeg perfect. Tussen de woonhuizen en de kleine straten door zie je de lichtmasten opdoemen. Omdat ik wat aan de late kant aanwezig was moest ik een weg banen tussen een grote stroom van supporters die door de wijk richting het stadion trokken, een schitterende aanblik. Gelukkig kon ik de auto kwijt op P1 voor het stadion, anders was het nog een uitdaging geweest om in de nabijheid van het stadion te
parkeren. Voor het stadion is een plein ingericht waar men de inwendige mens kan versterken.

Stadion: 9
De Adelaarshorst is afgelopen zomer (2015) deels verbouwd. Zo zijn de hoofdtribune en de tribune aan de vetkampstraat, de Leo Halle tribune, volledig tegen de vlakte gegaan en vervangen door nieuwbouw. Waar in veel gevallen nieuwbouw een einde maakt aan het karakter van het stadion, laten ze in Deventer zien hoe het wel moet. Geïnspireerd door stadions in Engeland zijn de nieuwe tribunes in Engelse stijl gebouwd. Dicht op het veld, stijl en gebouwd met baksteen. Ze passen prima in het geheel en de gable op de hoofdtribune maakt de aanblik af. Het bezoekersvak is verplaatst naar Leo Halle tribune aan de vetkampstaat en komt daardoor weer terug op de ‘oude’ plek. De B-side aan de Brinkgeverweg en de IJsseltribune aan de lange zijde zijn nog niet verbouwd. Al zijn er wel plannen om deze tribunes ook te gaan vervangen. In Deventer mikt men op een stadion met ongeveer 12.000 plaatsen.

Sfeer: 8

Go Ahead Eagles is een echte volksclub. In 1902 werd de club opgericht als Be Quick, In 1905 werd de naam veranderd in Go Ahead om deel te mogen nemen aan de competitie van de Nederlandse Voetbal Bond. Er deed al een club mee onder de naam Be Quick uit Groningen. De naam Go Ahead Eagles komt in 1971 naar voren als er een splitsing met de amateurtak plaatsvindt. De toevoeging Eagles was een idee van de toenmalige trainer Barry Hughes.

De laatste competitie wedstrijd van het kalenderjaar 2015 bracht voldoende toeschouwers op de been. De Adelaarshorst was met 8.817 toeschouwers goed gevuld. In het gastenvak zaten een 120-tal supporters die waren meegereisd vanuit Sittard. Voorafgaand aan de wedstrijd was er eens sfeeractie georganiseerd door de thuisploeg. Toen de spelers het veld betraden werd er een spandoek van een adelaar omhoog gehesen en werden er meerdere fakkels afgestoken voor de B-tribune. In het gastenvak waren een aantal dubbelhouders te zien en was de ondersteuning voornamelijk vocaal. Bij vlagen overstemde het gastenvak de thuistribunes, iets dat gezien het wedstrijd verloop ook wel te verklaren was. Toch waren de Eagles fans soms indrukwekkend aanwezig, zij gaven bij momenten vol gas en dan komt er meteen ook een bak geluid van de tribunes afgerold. Heel even werd het wat onvriendelijk bij de wand tussen het uitvak en de thuisvakken, maar echt spannend zou het niet worden. Na afloop van de wedstrijd hing er wel een grimmige sfeer rondom het stadion. Toch is het voor zover ik heb meegekregen niet uit de hand gelopen.

Wedstrijd: 7
Beide teams maakten er een waar voetbalgevecht van. Het spel was niet goed, alles behalve zelfs. Het was daarentegen wel vermakelijk. Een felle strijd op het middenveld, die soms te fel was, bezorgde de aanwezigen een leuk schouwspel.

Na het eerste fluitsignaal in de verbouwde Adelaarshorst gingen de gastheren meteen voortvarend van start en zetten de bezoekers meteen onderdruk. Fortuna Sittard had zichtbaar moeite om zich onder deze druk uit te voetballen. Het spelbeeld van de eerste helft was dan ook erg onrustig. Nadat de storm van de Eagles was gaan liggen kon Fortuna wat meer naar voren voetballen. Tot grote kansen leidde dit echter nog niet. Nadat Go Ahead Eagles na een fout in de Sittardse defensie een grote kans mistte, was het oud Eagles speler Schroijen die in de tegenstoot genadeloos toesloeg en in de 37e minuut de 0-1 op het scorebord zette. De treffer zorgde ervoor dat de Eagles uit het veld geslagen waren. Het duel, dat daarna steeds feller en harder werd, bereikte met een 0-1 stand de rust.

Na de rust bleef het een pittige wedstrijd, waarin veel harde duels werden uitgevochten. Met kunst en vliegwerk werden de spelers van de Eagles afgestopt. De intentie van Fortuna was in elk geval duidelijk: knokken voor iedere bal. Deze taak werd door het bikkelende elftal met verve uitgevoerd. De thuisploeg had grote moeite met het fysieke spel van de Sittardenaren. Ondanks dat er meerdere duels op het scherpst van de snede werden uitgevochten liet scheidsrechter Van de Graaf veel toe en bleef het tempo in de wedstrijd. Vlak voor tijd besliste Fortuna via Hutten de wedstrijd, hij schoot onhoudbaar binnen na een uitbraak over links.

Verkrijgbaarheid Tickets: 6
Voor de thuissupporters was het mogelijk om op de wedstrijddag aan de kassa kaarten aan te schaffen op het vertoon van een clubkaart of seizoenkaart van de Eagles. Voor de bezoekende supporters was er een bus- en autocombi naar de Adelaarshorst. Zelfs een wedstrijd waar in het verleden vrij-vervoer geen enkel probleem was, wordt nu alweer een combi.

Totaal: 8-
De Adelaarshorst is in mijn ogen het mooiste stadion in de Eerste Divisie. Een mooi voetbalgevecht in een sfeervolle omgeving, met winst voor Fortuna. De 0-2 overwinning was de eerste Sittardse overwinning in de Adelaarshorst sinds het seizoen 1984-1985, destijds nog in de Eredivisie. Ondanks de verbouwing blijft de Adelaarshorst een aanrader binnen het Nederlands voetballandschap. De rauwe omgeving, Engelse stijl en meestal goede sfeer maken de Eagles een unieke club in Nederland.

De Adelaarshorst

De Adelaarshorst

...

De spelers betreden het veld voor de wedstrijd.

Sfeeractie van de Go Ahead Eagles supporters.

Sfeeractie van de Go Ahead Eagles supporters.

Sfeeractie van de Go Ahead Eagles supporters.

De meegereisde Fortuna supporters.

Wedstrijd moment

De nieuwe hoofdtribune.

De B-Side.

De 0-1

De 0-1

Oud Eagles speler Schroijen daagt de B-side uit na de treffer.

Banter bij het uitvak.

Eagles fans

De Leo Halle tribune.

Wedstrijd moment

De B-Side

Wedstrijd moment

De hoofdtribune

De IJsseltribune.

Wedstrijd moment

...

Wedstrijd moment

De IJsseltribune

De 0-2

De 0-2

Feest bij het gastenvak.

Feest na de Sittardse overwinning.

Feest na de Sittardse overwinning.

Feest na de Sittardse overwinning.

Feest na de Sittardse overwinning.

De gable op de nieuwe hoofdtribune.

De gable op de nieuwe hoofdtribune.

De nieuwe hoofdtribune.

De nieuwe tribune aan de vetkampstraat.

De B-side.

De IJsseltribune

Panorama van de Adelaarshorst.