Football Club Olympia Beerschot Wilrijk – Koninklijke Sporting Hasselt (14-11-2015)

Ticket

Facts & Figures:

Fixture: Football Club Olympia Beerschot Wilrijk – Koninklijke Sporting Hasselt
Stadium: Olympisch Stadion (‘t Kiel)
Capacity: 12.771
Attendance: 6.003
Result: 0-1
Line-ups:

Football Club Olympia Beerschot Wilrijk:
Jef Snyders – Mike Smet (71. Jimmy de Jonghe) – Hannes Meeus – Ben Santermans – Wesley Snoeys – Tom Pietermaat – Jaric Schaessens – Hernan Losada – Dries Ventôse – Ratko Vansimpsen (57. Rachid Hmouda) – Jimmy Fockaert (57. Antnio Muñoz Herrera)

Koninklijke Sporting Hasselt:
Dylan Swinnen – Nick Hulsmans – Tim Jeunen – Tom Weerts – Ferhat Teker – Matthias Trenson – Simen Demulder (88. Ahmet Karadayi) – David Vandecauter – Francesco Carratta – Huseyin Bilican (90. Simon Decuypere) – Levent Saglam (89. Enes Ozturk)

0-1 59. Levent Saglam

Scorecard:

Locatie: 8
In de Antwerpse volksbuurt ‘t Kiel is het Olympisch Stadion te vinden. Ingeklemd tussen woningen doet de ligging Engels aan. Ondanks dat wij ruim op tijd in de buurt van het stadion gearriveerd waren, was het nagenoeg onmogelijk om in de directe nabijheid van het stadion te parkeren. Nadat het obstakel veilig keren in Antwerpen was voltooid, was het door een grote stroom verkeer heen terug richting de Autosnelweg op zoek naar een parkeerplek. Deze parkeerplek werd uiteindelijk gevonden langs de Jan v. Rijswijcklaan. Daarnaast zagen we iets verder weg ook nog een groot aantal parkeerplekken langs de Vogelzanglaan. Nadat het parkeren van de auto gelukt was begonnen we aan de wandeling richting het stadion. Door de stromende regen wandelden we door de wijk. Er was in het straatbeeld echter genoeg Politie te zien, waarvan een deel zichtbaar zwaar bewapend met automatische pistolen de boel in de gaten hield. Dit vloeide allemaal voort uit de zware aanslagen in Parijs de avond van te voren. Rondom het stadion waren veel kroegen te vinden die allemaal uitpuilden met supporters die met hun wedstrijd voorbereiding bezig waren. Helaas had het parkeerdebacle zoveel van onze tijd opgeslokt dat we meteen doorgelopen zijn naar het stadion op zoek naar een ticketoffice. Het cijfer was anders nog een punt hoger geweest.

Stadion: 5
‘T Kiel, zoals het Olympisch Stadion in de volksmond ook wordt genoemd is in 1920 in gebruik genomen. Het stadion werd destijds gebouwd voor de Olympische zomerspelen. Vijftien jaar geleden, rond de millennium wisseling is het stadion voor het laatst gerenoveerd. Het stadion bestaat uit vier volledige tribunes die allen all-seater zijn. Drie van deze tribunes zijn in nagenoeg dezelfde stijl gebouwd. De enige vreemde eend in de bijt is Tribune 1, de Hoofdtribune. Hier is de ‘viskoem’ terug te vinden en zijn de duurdere plekken van het stadion gelegen. Deze tribune ligt daarnaast ook een stuk verder van het veld verwijderd dan de andere drie tribunes. De andere tribunes dragen de ongeïnspireerde namen, Tribune 2, Tribune 3 en Tribune 4. Tribune 2 en 4 zijn nagenoeg indentiek aan elkaar en zijn aan de korte zijden te vinden. Het enige wezenlijke verschil tussen de twee, is het uitvak. Dit is gelegen op de voor de rest gesloten Tribune 2. Tribune 3 is de ‘opposite mainstand’ en herbergt de fanatieke fans van FCO Beerschot Wilrijk. Ondanks dat de supporters nagenoeg overal dicht op het veld zitten, mist het stadion toch net dat beetje extra om boven de grauwe middenmoot uit te komen.

Sfeer: 8
FCO Beerschot Wilrijk is een jonge ploeg. Het verhaal achter club begint in 1899 als de club wordt opgericht onder de naam Beerschot Voetbal en Atletiek Club. In 1920 wordt in Ekeren de club Germinal Ekeren in het leven geroepen. Beide teams voetballen in de Belgische voetbalpiramide totdat in 1999 er in Ekeren een probleem ontstaat. Het stadion voldoet niet meer aan de eisen en (ver)nieuwbouw komt daar niet tot stand. De oplossing wordt gevonden op ‘t Kiel. Beerschot dat op dat moment de naam Koninklijke Beerschot Atletic Club draagt zit in zwaar weer in de Derde Klasse. Germinal Ekeren verandert de naam in Koninklijke Football Club Germinal Beerschot Antwerpen. Van een fusie is nagenoeg geen spraken en de Koninklijke Beerschot Atletic Club houdt dan ook eigenlijk op te bestaan. In 2011 veranderd de club wederom van naam om een sterker ‘merk’ in de markt te kunnen zetten.
De nieuwe naam wordt Koninklijke Beerschot Antwerpen Club. Een noodgreep zo zou later blijken want in 2013 ging de club failliet. Een oplossing om toch op ‘t Kiel te blijven voetballen en de grote achterban van de club te behouden werd gevonden in Koninklijke Football Club Olympia Wilrijk. KFCO Wilrijk was een fusie vereniging bestaande uit Football Club Wilrijck uit 1922 en Olympia Wilrijk uit 1972. Beide verenigingen zijn in 1993 samengegaan en voetbalden sindsdien in de lagere klassen van het Belgische voetbal. Toen Koninklijke Beerschot Antwerpen Club in 2013 failliet ging nam KFCO Wilrijk de identiteit van het failliet Beerschot AC over. Echter mocht de nieuwe club door de naamswijzigingen de titel Koninklijk niet meer dragen en heet de club heden te dage Football Club Olympia Beerschot Wilrijk.

Door al deze perikelen en het ter ziele gaan van de vele clubs en stamnummers verbaasde mij de publieke belangstelling. Het lijkt alsof de supporters de club nog steeds zien als hun ‘oude’ Beerschot. De opkomst was met 6.000 toeschouwers dan ook zeer goed. Voorafgaand aan de wedstrijd werd er een sfeeractie georganiseerd. Een groot doek met daarop Beerschot werd over Tribune 3 getrokken. Het grote doek werd aan weerszijden geflankeerd door vlaggen. Nadat de spelers het veld hadden betreden werd er een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de aanslagen in Parijs een dag eerder. Dit werd begeleid door een tweetal doeken met de teksten: “Pray For Paris” & “Nous Sommes Europeens!!”. Na deze minuut stilte werd er veel sfeer gemaakt door Tribune 3. Zij zorgden nagenoeg de hele wedstrijd voor de vocale ondersteuning van hun ploeg. Vanuit het uitvak was sporadisch wat te horen van de supporters uit Hasselt die met een goed aantal de reis naar Antwerpen hadden gemaakt. Zoals een van de medereizigers na afloop zei: “Eerste Klasse ambiance in de Derde Klasse”.

Wedstrijd: 7
Na het eerste fluitsignaal was er geen twijfel mogelijk wie vandaag de volle buit wou pakken. De thuisploeg ging furieus van start en drong de bezoeker ver terug op eigen helft. Een aantal goede mogelijkheden werden niet benut en de bezoekers uit Hasselt vormden een, bijna handbalachtige, verdedigingsmuur. Steeds beter lukte het de gasten om het tempo uit het spel te halen, al dan niet middels de botte bijl. Middels vinnige counters probeerden ze het de gastheren moeilijk te maken. Gedurende de eerste helft werd de grasmat door de aanhoudende felle regen steeds slechter. Het snelle combinatie voetbal van de thuisploeg werd zo nagenoeg onmogelijk. De rust werd dan ook met een 0-0 stand en 22 spelers, wat wel verrassend genoemd mag worden, gehaald.

Na de rust bleven de bezoekers stand houden door als een collectief te verdedigen. De meer individueel gerichte aanpak van de gastheren was zo makkelijk te stoppen. Zeker omdat het spel op het middenveld van Beerschot-Wilrijk wel heel voorspelbaar werd. De gasten waren vanuit een aantal counters het gevaarlijkst. Eerst spatte een goede mogelijkheid op de paal uit elkaar. Niet veel later werd het uit een felle tegenstoot dan toch 0-1 voor de bezoekers. Dit was het sein voor de thuisploeg om nog een tempo hoger te gaan spelen. Ondanks dit hogere tempo bleef de voorspelbaarheid de ploeg parten spelen. Het werd nog bijna 0-2 toen een prachtig schot vanaf een meter of 35 op de lat kwam en net voor de doellijn terug het veld inkwam. Dit was meteen ook het laatste wapenfeit van Hasselt dat zich beperkte tot tijdrekken en verdedigen. FCO Beerschot Wilrijk kreeg in de allerlaatste minuut van de wedstrijd nog de grootste kans van de wedstrijd. Deze werd echter jammerlijk gemist omdat twee ploeggenoten elkaar in de wegliepen en zo de kans verprutsten. Sporting Hasselt zou ze de nieuwe jonge wederopstanding van Beerschot de eerste thuisnederlaag in 27 maanden bezorgen.

Verkrijgbaarheid Tickets: 7
De tickets waren zonder problemen op de wedstrijddag verkrijgbaar. Echter waren deze wel aardig aan de prijs. €15 mochten we neertellen voor een plek op Tribune 4 achter de goal. Na het aanschaffen van het ticket was het ook nog een uitdaging om de juiste ingang te vinden. Toen deze eenmaal was gevonden was het toch nog niet allemaal in kannen en kruiken. Het geautomatiseerde toegangssysteem weigerde dienst. Toen ook dat obstakel was overwonnen konden we dan toch het stadion betreden.

Totaal: 7
Een jonge fusieclub in de Derde Klasse in België en dan ondanks alle perikelen toch zo’n grote achterban erop nahouden. Het verbaasde me eerlijk gezegd wel. Een goede ambiance in een alles behalve spectaculair stadion zorgden samen met de onderhoudende wedstrijd en de winst voor de underdog voor een leuke groundhop in Antwerpen.

Binnenkomst van het stadion.

Tribune 1

Tribune 2

Tribune 3

...

...

Sfeeractie van de thuissupporters.

...

Sfeeractie van de thuissupporters.

Het weer was beroerd deze avond.

De uit Hasselt meegereisde fans.

Wedstrijdmoment

De gevulde Tribune 1.

De 'viskoem'

Wedstrijdmoment

Tribune 3

...

Wedstrijdmoment

De 0-1 wordt gevierd.

Wedstrijdmoment

...

...

Panorama van 't Kiel