SV Zulte Waregem – KVC Westerlo (25-09-2015)

Ticket

Facts & Figures:

Fixture: SV Zulte Waregem – KVC Westerlo
Stadium: Regenboogstadion
Capacity: 9.540
Attendance: 7.612
Result: 4-2
Line-ups:

SV Zulte Waregem:

Sammy Bossut – Joel Sami – Bryan Verboom – Marvin Baudry – Abdou Diallo – Onur Kaya (91. Chuks Aneke) – Jesper Jorgensen – Steve de Ridder (72. Alessandro Cordado) – Cristoph Lepoint – Mbaye Leye – Mame Baba Thiam

1-1 38. Cristoph Lepoint
2-1 42. Mbaye Leye
3-1 49. Mbaye Leye
4-1 52. Onur Kaya

KVC Westerlo:
Koen van Langendonck – Filip Daems (72. Kenneth Schuermans) – Mitch Apau – Jens Cools – Gilles Ruysen – Maxime Annys (93. Jarno Molenberghs) – Nils Schouterden – Khaleem Hyland – Raphael Lecomte – Jodan Mustoe – Eduard Visnakovs (83. Jean Romaric Koffi)

0-1 22. Jens Cools
4-2 66. Nils Schouterden

Scorecard:


Locatie: 6

Na een lange rit, het zat potdicht rond Brussel, bereikten we met nog maar een kleine tijdsmarge het West-Vlaamse Waregem. Het Regenboogstadion ligt aan de zuidkant van de stad en ligt ingeklemd tussen een park, een aantal flats en de Expo in Waregem. Gelukkig was het voor de wedstrijd nog gemakkelijk om het stadion te bereiken. Nabij het stadion is voldoende parkeergelegenheid, al was het op de parkeerplaatsen dichtbij het stadion na afloop van de wedstrijd erg druk. Wij hadden de auto in een aangrenzende woonwijk geparkeerd en hadden hier achteraf geen spijt van. Het was een minuut of tien lopen naar de Ten Hedestraat, echter waren we wel snel opweg richting huis. Tijdens de wandeling naar het stadion zijn we verschillende cafes en eetgelegenheden tegengekomen, dat is prima in orde in Waregem. Toch is de locatie niet heel erg spectaculair en komt dus maar met een magere voldoende vanaf.

Stadion: 7
De naam van het stadion wordt ontleend aan het WK Wielrennen van 1957 toen  Rik Van Steenbergen er de Regenboogtrui wist te veroveren.
Het Regenboogstadion wordt momenteel verbouwd. Men wil op termijn naar een UEFA 4 sterren stadion doorgroeien met een capaciteit van 14.000 plaatsen. Zover is het daarentegen nog lang niet. Op dit moment zijn er slecht drie tribunes. Tribune I is de ‘Hoofdtribune’ en is een van de oude tribunes en bestaat uit twee ringen met zitplaatsen met daartussen tribunes in de ‘viskoem’ traditie. Tribune II is er momenteel gewoon niet. Er stond een wand achter de tribune en meer niet. Tribune III is eveneens een oude tribune met twee ringen en een ‘viskoem’ de eerste ring van deze Tribune heeft echter geen zitplaatsen maar, niet meer in gebruik zijnde, staanplaatsen. Tribune IV staat er sinds vorig jaar en is een moderne tribunen die het idee van de verdere nieuwbouw goed weer geeft. Het lijkt op de standaard arena’s met dichte hoeken zoals deze inmiddels op zoveel plaatsen verschijnen. Als je van moderne arena’s houdt dan zou ik een bezoek nog even uitstellen. Houd je echter van oude tribunes die voetbalsfeer ademen dan zou ik niet te lang wachten met het plannen van een bezoek. Foto’s van een eerder bezoek toen de verbouwingen nog niet waren begonnen zijn ook terug te vinden bij de fotoreportage.

Sfeer: 7

Ik was positief verrast door de supporters van SV Zulte Waregem. Een vrij grote groep stond samen achter de goal en maakten een prima sfeer. Zij stonden vocaal achter de ploeg en gooiden er zelfs nog een schepje bovenop toen hun team op achterstand kwam. Daarnaast verbaasde me eveneens het aantal meegereisde supporters uit Westerlo. Een dikke 100 supporters bevolkten het gastenvak om hun team te supporteren. Heel even ontstond er wat consternatie toen in het gastenvak een vlag van de Waregemse rivaal KVK Kortrijk werd getoond. Over en weer was wat ‘banter’ daarna en een drietal heethoofden gingen naar de hoek van het gastenvak om verhaal te halen. Uiteindelijk liep het met een sisser af en bleven beide supportersgroepen achter hun team staan. Daarnaast was er voor ons een unicum deze wedstrijd. Een kwartier voor het einde viel een deel van de lichtinstallatie uit. Er was nog genoeg licht om de wedstrijd uit te spelen, maar apart was het zeker. Toen veel bezoekers middels hun smartphone extra licht probeerden te maken gaf dit een feeëriek beeld.

Wedstrijd: 8
SV Zulte Waregem is pas onder deze naam bekend sinds 2001. Volgens goed Belgisch gebruik is Zulte Waregem een fusie vereniging. Het betreft een fusie tussen Zultse VV uit 1976 (eveneens een fusie club van Zulte Sportif uit 1950 en SK Zulte uit 1947) en SV Waregem uit 1946 (eveneens een  fusie club van Waereghem Sportif uit 1925 en Red Star Waregem uit 1928). De club uit West-Vlaanderen nam het op tegen KVC Westerlo. KVC Westerlo komt voort uit 1946 toen de, beide in 1933 opgerichte verenigingen, Sportkring Westerlo en Westerlo Sport fuseerden tot Voetbalclub Westerlo. Al mag het niet echt een fusie genoemd worden omdat Sportkring Westerlo feitelijk haar activiteiten staakte. Sinds 1995 is Westerlo Koninklijk geworden en is de naam dus KVC Westerlo.

Goed tot zover de geschiedenis van de teams en naar de wedstrijd zelf. Een heerlijk open fris duel werd door de beide ploegen op de mat gelegd. ‘Essevee’ (Zulte Waregem) begon goed aan de wedstrijd en liet een aantal mooie aanvallen zien. Westerlo, dat zich op de laatste plaats in de Jupiler Pro League bevind, beperkte zich in eerste instantie tot counteren. Dit deden ‘de Kemphanen’ niet onverdienstelijk. Ze wisten zelfs op voorsprong te komen. Na deze voorsprong was de thuisploeg even uit het veld geslagen en kwam onder druk te staan. Nadat de bezoekers een enorme kans op een tweede treffer niet benutten was het aan de andere kant wel raak. ‘Essevee’ scoorde vanuit een hoekschop de gelijkmaker. Niet veel later kwam de thuisploeg zelfs op voorsprong, een voorsprong die zonder al teveel problemen tot aan de rust werd vastgehouden.

Na de rust was het de thuisploeg die het sterkst uit de catacomben kwam. Na wat spelden prikken aan het adres van Westerlo was het duel binnen een tijdsbestek van drie minuten beslist. Eerst kreeg de thuisploeg een strafschop die onhoudbaar werd binnen geschoten. Daarna waren de bezoekers dusdanig uit het veld geslagen dat ze weinig weerstand konden bieden aan de aanvallen van de thuisploeg. Een van deze aanvallen werd schitterend binnengewerkt en inmiddels gaf het scorebord 4-1 aan. De bezoekers kregen daarna weer wat meer grip op de wedstrijd en kregen ruimte van Zulte Waregem om aan te vallen. Met nog iets minder dan een half uur te spelen scoorden ‘de Kemphanen’ hun tweede van de avond. Daarna begonnen ze aan iets wat op een slotoffensief leek en ondanks het optisch veld overwicht kwamen de gastheren nimmer in gevaar en hielden ze hun voorsprong de rest van het duel vast.

Verkrijgbaarheid Tickets: 8

Op de wedstrijddag zelf waren de kassa’s voor beide supportersgroepen gewoon geopend. Derhalve konden we lekker op de bonnefooi naar Waregem reizen en zonder combi of andere restricties een ticket voor de match aanschaffen. Het enige minpunt van de tickets was de prijs. Deze begonnen pas bij €20,- en gingen verder omhoog.

Totaal: 7
Op de bonnefooi een wedstrijd op het hoogste niveau bezoeken zonder restricties, in België is het op veel plekken gelukkig nog mogelijk. Een leuke frisse wedstrijd met 6 doelpunten in een leuke entourage maakte het tot een prima groundhop om op de lijst bij te schrijven.

Het Regenboogstadion in 2008.

Het Regenboogstadion in 2008.

Het Regenboogstadion in 2008.

Het Regenboogstadion in 2008.

Het Regenboogstadion doemt in de verte op.

Een eerste inkijk in het stadion.

Tribune IV

Tribune III

Tribune II

Tribune I

Een afgetrainde mascotte in Waregem.

Line-ups

De uit Westerlo meegereisde fans.

Sfeerbeeld van de thuissupporters.

...

Wedstrijd moment

...

...

Provocatie vanuit het uitvak met een KVK Kortrijk vlag.

Wat heethoofden gaan 'verhaal' halen.

Rust in Waregem.

Rust in Waregem.

Feest na een Essevee treffer.

Wedstrijd moment

...

...

En toen viel een deel van het licht uit.

De overwinning wordt gevierd.

De overwinning wordt gevierd.

...

...

...

De oude tribune heeft al veel gemaakt.

De modernste tribune van het stadion heeft de bijnaam in de stoelen staan.

Floodlight

Panorama van het Regenboogstadion.