FC Den Bosch – Fortuna Sittard (07-08-2015) revisit

Ticket

Facts & Figures:

Fixture: FC Den Bosch – Fortuna Sittard
Stadium:
de Vliert
Capacity:
9.000
Attendance:
3.586
Result:
2-2
Line-ups:
FC Den Bosch:
Kees Heemskerk – Tim Hofstede – Maarten Boddaert – Daan Disveld – Dalian Maatsen – Niek Vossebelt (61. Arda  Havar) – Joey Belterman – Ayrton Statie – Malcolm Esajas (80. Juan José Serrano) – Furghill Zeldenrust – Denis  Pozder (47. Jordy Thomassen)

1-0 23. Joey Belterman
2-2 50. Tim Hofstede

Fortuna Sittard:
Ferhat Kaya – Dennis Dengering – Luc Mares – Roel Janssen – Joeri Schroijen – Jordy ter Brogh – Muhammed Mert -  Youri Loen – Jordy Briels – Lars Hutten – Göhkan Lekesiz

1-1 24. Lars Hutten
1-2 50. Dalian Maatsen (own goal)

Scorecard:

Locatie: 5
Het stadion ligt ingeklemd tussen een volksbuurt en een industrieterrein. Als zie je als je rond het stadion loopt de wijk amper liggen door een rij met bomen. Het stadion ligt er echter zo tussenin dat het een eigenlijk bij geen van beide thuishoort. Er loopt een spoorlijn vlak langs en er zijn een aantal andere sport gelegenheden aanwezig. Parkeren is op de grote parkeerplaatsen in de nabijheid van het stadion geen enkel probleem. Eet- en drinkgelegenheden zijn niet in de directe nabijheid terug te vinden.

Stadion: 6
Stadion de Vliert is in 1951 in de gelijknamige wijk geopend. Destijds had het stadion plek voor 25.000 toeschouwers en beschikte het over faciliteiten voor voetbal- en atletiekwedstrijden. Het stadion was op de hoofdtribune na onoverdekt Ruim 20 jaar bleef het stadion in deze vorm bestaan. In de jaren ’70 van de vorige eeuw werd de zijde tegenover de hoofdtribune eveneens overdekt en voorzien van zitplaatsen. Na deze verbouwing bleef het stadion weer twee decennia onveranderd. Midden jaren ’90 werd er gestart met werkzaamheden aan de verouderde Vliert. Het merendeel van het stadion werd gesloopt en er werd een start gemaakt met nieuwbouw. Door financiële perikelen werden er echter maar twee tribunes gebouwd aan de lange zijden van het stadion. De beide korte zijden bleven onafgebouwd. In die periode had de Vliert een capaciteit van 4.500. Een aantal jaren laten hebber er nog noodtribunes aan een van de korte zijdes gestaan om de capaciteit te verhogen naar 6.000. In 2002 werden beide korte zijdes uiteindelijk toch voorzien van tribunes en kreeg de Vliert zijn huidige gestalte. Inmiddels ligt er kunstgras en is de afstand tot aan het veld vergroot. Toch heb je op de meeste plekken in het stadion prima zicht op het speelveld.

Sfeer: 6
Het betrof de openingswedstrijd van seizoen 2015-2016 in de Jupiler League. Daarnaast viert FC Den Bosch dit jaar haar 50-jarig jubileum. Met dit in het achterhoofd had ik een grotere publieke belangstelling verwacht. De teller bleef op 3.586 stokken voor deze wedstrijd. Bij dit aantal waren ook de 250 meegereisde fans uit Sittard. Vocaal lieten beide supportersgroepen zich gelden en werd het een sfeervolle avond in de Vliert. Toch zou de  sfeer nimmer spectaculair worden.

Wedstrijd: 8
Beide ploegen hadden een dramatisch seizoen achter de rug. Zowel FC Den Bosch als Fortuna Sittard hadden zich flink versterkt en dat was op het veld terug te zien. In een open wedstrijd gingen beide ploegen vol voor de winst. Nadat de Sittardenaren twee grote kansen op een voorsprong niet wisten te benutten werd aan de andere kant de Bossche openingstreffer gemaakt. Lang zouden de gastheren niet kunnen genieten van de voorsprong, want vanaf de aftrap maakte Fortuna de gelijkmaker. Nadat de stand weer gelijk was bleven beide teams de aanval zoeken. Vlak voor rust kwam Fortuna op voorsprong door een eigen doelpunt van Den Bosch. Met een 1-2 stand werd de rust dan ook bereikt.

Na de theepauze was er niet veel aan het spelbeeld veranderd. Beide teams bleven zoeken naar een treffer. Toen een Sittardse aanval onrechtmatig werd gestopt in het strafschop gebied ging de bal op de stip. Twee Fortunezen wilden de penalty nemen en er ontstond een kort opstootje tussen de twee spelers. Na deze verhitte discussie werd de strafschop gemist en kantelde de wedstrijd. Het mag dan ook geen verassing zijn dat niet veel later FC Den Bosch de gelijkmaker binnenschoot. Daarna lag het duel helemaal open konden beide teams de overwinning behalen. De thuisploeg was er het dichtste bij, maar een treffer werd afgekeurd wegens buitenspel. Aan de andere kant trof Fortuna het houtwerk naast de Bossche keeper tweemaal. De wedstrijd zou uiteindelijk in een 2-2 gelijkspel eindigen.

Verkrijgbaarheid Tickets: 7
De regels waren dit seizoen voor het eerst in jaren versoepeld. Zo was het geen probleem om aan de kassa een ticket voor de thuisvakken aan te schaffen. De bezoekende supporters kregen een verplichte combi opgelegd. Als was het ditmaal een combinatie van een bus/auto combi, dus ook deze regeling is iets soepeler geworden.

Totaal: 6+
De Vliert is een redelijk stadion met een lange geschiedenis. Het is geen dertien in een dozijn stadion als springt het ook niet boven de Nederlandse middenmoot uit. Soepelere kaartverkoop en een leuk duel zorgden voor een prima openingspot in de Jupiler League. Het blijft echter jammer dat de sfeer niet echt los kwam.

De Vliert

De Vliert

De Vliert

...

Line-ups

Meegereisde Fortuna supporters.

Wedstrijd moment

Wedstrijd moment

Wedstrijd moment

Wedstrijd moment

Wedstrijd moment

Zonsondergang in de Vliert.

Wedstrijd moment

Wedstrijd moment

Wedstrijd moment

...

Zonsondergang in de Vliert.

Wedstrijd moment

Wedstrijd moment

Wedstrijd moment

Wedstrijd moment

De Zuidtribune

De Noordtribune

De M.I. Side

De Hoofdtribune

Panorama van Stadion de Vliert.