Southend United – Luton Town (25-04-2015)

Ticket

Facts & Figures:

Fixture: Southend United – Luton Town FC
Stadium: Roots Hall
Capacity: 12.392
Attendance: 10.730
Result: 1-0
Line-ups:
Southend United:
Daniel Bentley – Ryan Leonard – Cian Bolger – Adam Barrett – Ben Coker – Will Atkinson (70. Luke Prosser) -Gary Deegan – Michael Timlin – David Worrall – Jake Cassidy (62. Jack Payne) – Barry Corr


1-0 81.
Michael Timlin

Luton Town FC:
Elliot Justham – Michael Harriman – Scott Griffiths (83. Alex Wall) – Steve McNulty – Luke Wilkinson -Jonathan Smith – Nathan Doyle –  Cameron McGeehan (20. Shaun Whalley) – Jake Howells – Elliot Lee (65. Luke Guttridge) – Mark Cullen

Scorecard

Voorwoord:

Deze reis zou mijn eerste dagtrip naar Engeland worden. Waar we vorige keren met een grote groep er per bus altijd een weekend van maakten. Trokken we nu met ons vieren, waarvan drie Engeland veteranen, per auto naar Engeland. Na een veel te vroeg vertrek uur verliep de reis voorspoedig. Na de overtocht per shuttle hadden we nog voldoende tijd om een andere ground te bezoeken. De reis richting Southend-On-Sea voerde ons langs Northfleet, alwaar we de plaatselijke FC, te weten Ebbsfleet United bezochten. Meer over Ebbsfleet en Stonebridge Road staan in de special rondom Ebbsfleet United FC.

Locatie: 8
Roots Hall ligt centraal in Southend-On-Sea. De ligging is schitterend tussen de huizen en woonwijk in. Door het hoogte verschil is het stadion uitgegraven tussen de woningen en bied het zwartkijkers de mogelijkheid vanuit de appartementen achter de South Stand de wedstrijd te volgen. Bij aankomst kregen we aanwijzingen om te parkeren bij de Southend High School For Boys, voor ₤5 stond de auto op een paar minuten lopen van Roots Hall geparkeerd. Ondanks dat Southend-On-Sea de langste amusementspier ter wereld heeft kozen wij ervoor om direct voor de hoofdzaak te gaan te weten Football. Nadat we richting het stadion waren gelopen werd het de hoogste tijd om de inwendige mens te versterken. De rij bij een plaatste Fish & Chips zaak was helaas zo lang dat we besloten om daar niet op te wachten en op zoek te gaan naar een pint Foster’s. Vlakbij het stadion stonden veel away fans bij de ‘Blue Boar’ Pub, wij kozen daarentegen voor de pub met de aansprekende naam ‘The Spread Eagle’. Ondanks het lekkere weer en het feit dat iedereen in de tuin lekker een pint had viel de bediening nogal tegen. Na een goede twintig minuten wachten smaakte de pint desondanks prima in het zonnetje. In de biertuin maakten we ook voor het eerst kennis met ‘The Blue Voice’ de sfeergroep van Southend United. Na de pint Foster’s togen we richting het stadion om de magen te vullen met de lokale delicatesse, een ‘Cheese en Beef’ burger.

Stadion: 9
Southend United speelt sinds de jaren ’50 van de vorige eeuw op de huidige locatie. Roots Hall bestond destijds voornamelijk uit terracing. Midden jaren ’90 van de vorige eeuw heeft er een grote verbouwing van het stadion plaatsgevonden en is alle terracing verdwenen. In zijn huidige vorm bestaat het stadion uit de Main Stand, een grote all-seater waar zich de executive boxen bevinden. Daarnaast vinden we de North Stand terug, een kleine all-seater die dienst doet als away-end en plaats biedt aan 1.200 tot 2.000 supporters van de bezoekende club. De North Stand ookwel North Bank genoemd heeft een mooi met mos overgroeid ‘Barrel Roof’. De tribune waar wij onze plaatsen op hadden, de West Stand is eveneens een all-seater, al is deze beduidend groter dan de North Stand. Het dak van deze tribune is eveneens een ‘Barrel Roof’, al is het dak van deze tribune wel uniek. Toen tijdens de verbouwingen in de jaren ’90 het dak te klein bleek werd een tweede ‘Barrel Roof’ tegenaan gezet om zo de unieke ‘Double Barrel Roof’ constructie te creëren. Tevens is goed te zien dat de West Stand een omgebouwde staan tribune is. Dan blijft nog de South Stand over en dat is ook een vreemde eend in de bijt. Southend United heeft door financiële perikelen een deel van de grond waar de South Stand op rustte verkocht. Hierdoor is een 72 tredend tellende terracing vervangen door een kleine tribune. Om toch nog een redelijk aantal supporters te kunnen huisvesten is deze tribune daarom de enige ‘Two Tier’ van het stadion geworden. Southend United heeft plannen om Roots Hall te verlaten voor een nog nieuw te bouwen stadion nabij het trainingscomplex van de club. De nieuwbouw had al gestart moeten zijn, maar is tot op heden nog niet begonnen.

Sfeer: 8
Voor beide teams stond er deze wedstrijd veel op het spel. Southend United maakte kans op rechtstreekse promotie en Luton Town moest alle zeilen bijzetten om de play-offs voor promotie te bereiken. Zoals eerder gememoreerd zaten wij op de West Stand. Daar maakten we hernieuwd kennis met ‘The Blue Voice’. Een groep die de club vocaal ondersteuning bood. Ze waren nogal overtuigd van hun eigen kunnen getuige ook deze song. “Everywhere we go, everywhere we go, it’s the Southend boys, making all the noise, everywhere we go.” Toen de spelers het veld betraden werden er tevens witte en blauwe werplinten gebruikt om het team een hart onder de riem te staken. Na een onrustige minuut stilte, fans van Luton waren buiten het stadion nog aan het zingen en hadden geen idee dat er binnen een minuut werd stil gestaan bij de slachtoffers van de ‘Bradford Fire Disaster’. Dit tot ongenoegen van een deel van de Southend fans die dit ook laten merken. De minuut stilte was niet helaas niet zo stil als men zou verwachten. Gedurende de wedstrijd werd het merendeel van de sfeer verzorgd door de fans van Southend United. De fans van Luton Town, werden ondanks dat ze met 2.243 waren afgezakt naar Southend-On-Sea, volledig overstemd door het thuispubliek. Dat de laatste minuten van de wedstrijd een massaal en indrukwekkende support liet zien en horen. “Hi Ha Hi Ha Ho, up the Football League we go!” In de tweede helft werd er op de West Stand een blauwe rookbom afgestoken en op het veld geworpen. Dit zorgde voor veel paniek en stress bij de stewards. Toen er ook nog wat beroering ontstond bij de fans van Luton, stond er binnen een mum van tijd een cordon Politie op het veld om de rust te bewaren. Na afloop van de wedstrijd maakten beide teams hun ereronde. Eerst de bezoekende ploeg die nadat ze hun meegereisde fans bedankt hadden, de supporters van de thuisclub eveneens bedankten. Daarna zwelde het geluid opnieuw op toen, onder aanvoering van de voorzitter van Southend, de thuisploeg nog een ereronde maakte langs de tribunes. Aan het verzoek om het veld niet te betreden werd gehoor gegeven, dus geen pitchinvasion in Southend.

Wedstrijd: 7
Wederom werd bewezen dat slecht voetbal een leuke wedstrijd kan opleveren. ‘The Shrimpers’ (Southend United) maakten er tegen de ‘The Hatters’ (Luton Town FC) een zinderend voetbal gevecht van. Meer dan drie passes over de grond waren een uitzondering. Hoge ballen, ferme duels en een moordend tempo waren de ingredienten van deze wedstrijd. De meest opvallende verschijning was Luton’s nummer 5, Steve McNulty. Deze nogal forse, totaal niet verfijnde verdediger had maar één taak. Het wegroeien of koppen van iedere bal die in zijn buurt kwam.Omdat opbouwen niet in zijn takenpakket zat vervulde hij deze taak met verve. Veel van de bal contacten van deze nummer 5 werden van commentaar voorzien van de thuisfans. Uiteraard kwam meermaals het “you fat bastard” langs, maar ook het poëtische “fat cunt” kreeg McNulty naar zijn hoofd geslingerd. Na een vermakelijke eerste helft waarin beide teams goede mogelijkheden kregen werd de rust met een 0-0 stand bereikt.

De tweede helft had alles wat een wedstrijd als deze zo mooi maakt. Veel strijd en inzet, de underdog uit Luton kreeg in het begin van de tweede helft aanval na aanval te verwerken. Toen uit een spaarzame tegenstoot de aanvaller van The Hatters onderuit werd gehaald kreeg deze tot ontzetting van alle blauw-witte fans direct rood. Na deze rode kaart warende rollen omgedraaid en werden The Shrimpers in de verdediging gedwongen. Toch zou de thuisploeg aan het langste eind trekken. Een houdbaar schot werd volledig verkeerd getaxeerd door de keeper van Luton en de 1-0 kwam op het scorebord. Roots Hall trilde op haar grondvesten en de keeper van Lutonkreeg meermaals te horen dat hij ‘dodgy keeper’ was. Na deze treffer gingen de bezoekers op zoek naar de gelijkmaker en Southend moest, gesteund door het uitzinnige publiek, alles op alles zetten om de drie punten binnen te halen. Na vijf-en-negentig minuten floot de arbiter af en kon het feest in Southend-On-Sea beginnen. Door de uitslagen op de andere velden heeft met rechtstreekse promotie zelf in de hand tijdens de laatste speelronde. Luton moet daarentegen zelf ruim winnen en is dan nog steeds afhankelijk van de concurrentie.

Verkrijgbaarheid Tickets: 8
De tickets waren van te voren al geregeld en dit was zonder problemen gelukt. Daarnaast was het ook nog mogelijk om op de wedstrijddag zelf nog tickets aan te schaffen in de fanshop, al waren deze niet meer voor iedere tribune beschikbaar.

Totaal: 8
Het was een meer dan prima dagtrip naar Engeland. Bezoeken aan twee stadions, Ebbsfleet United en Southend United, die voetbal uitademen. Deze voetbalromantiek werd in Southend nog eens extra kracht bijgezet door de wedstrijd die onder hoogspanning stond. Beide teams moesten deze wedstrijd punten pakken. Dit zorgde voor een zinderend voetbalgevecht. De prima entourage en het fantastische Roots Hall maakten het plaatje compleet. Toch zijn er in Southend vergevorderde plannen om de ground te verlaten. Wil je het stadion nog bezoeken dan zou ik niet te lang meer wachten!

Roots Hall ligt mooi ingeklemd tussen de huizen.

...

Boozen bij de "The Blue Boar'.

Achterzijde van de North Stand.

Achterzijde van de North Stand.

Voetbalromantiek ten top in Southend-On-Sea.

Ticket Office

De Floodlights zijn ook dik in orde!

...

...

De hoofdentree van het stadion.

Naar goed Engels gebruik, smalle turnstiles.

Achterzijde van West Stand

Main Stand

North Stand, met de bezoekende supporters.

South Stand

...

...

Onrustige minuut stilte

Football League Legend, Steve McNulty.

Atletisch duel :-)

Consternatie op het veld.

Zwartkijkers

Luton supporters

...

...

Wedstrijdmoment

...

Wedstrijdmoment

...

De 1-0 wordt gevierd.

Het werd onrustig in Roots Hall.

De moeizame overwinning wordt gevierd.

...

De moeizame overwinning wordt gevierd.

De moeizame overwinning wordt gevierd.

West Stand

West Stand met het dubbele 'Barrelroof'.

West Stand

West Stand

South Stand

South Stand

North Stand

Main Stand

...

...