Roda JC Kerkrade – Fortuna Sittard (25-01-2015)

Ticket

Facts & Figures:

Fixture: Roda JC Kerkrade – Fortuna Sittard
Stadium: Parkstad Limburg Stadion
Capacity: 19.979
Attendance: 13.015
Result: 1-3
Line-ups:

Roda JC Kerkrade:
Bram Verbist – Ard van Peppen – Bart Biemans – Henk Dijkhuizen – Daryl Werker – Nathan Rutjes – Tom van Hyfte – Wiljan Pluim (85. Regino Cecilia) – Marc Höcher (46. Frank Demouge) – Anco Janssen – Nayib Lagouireh (65. Martijn Monteyne)

1-3 87. Tom van Hyfte

Fortuna Sittard:

Ferhat Kaya – Kevin Kis – Roel Janssen – Sem de Wit – Fatih Turan – Jordie Briels – Elroy Pappot (92. Sjoerd Linssen) – Jordy ter Borgh – Jordi Baur – Seku Conneh (87. Donny de Groot) – Thiemo Vanmaris (87. Andrew Marveggio)

0-1 08. Roel Janssen
0-2 43. Roel Janssen
0-3 65. Roel Janssen

Scorecard:

Locatie: 3
Het Parkstad Limburg stadion ligt zoals zoveel stadions in Nederland op een industrieterrein. Rondom het stadion zijn verschillende parkeerplaatsen die gebruikt kunnen worden als je een parkeerkaart hebt. Zonder parkeerkaart ben je aangewezen op de wijken die in de buurt van het stadion te vinden zijn. Bij het stadion zijn een fastfood restaurant en een aantal restaurants te vinden. Voor een café moet je in de omliggende gebieden zijn of eventueel in het supportershome dat zich in het stadion bevindt.

Stadion: 5
Het Parkstad Limburg Stadion is 2000 geopend ter vervanging van stadion Kaalheide. Het stadion zelf heeft een aantal aparte kenmerken. Zo zijn er aparte floodlights te vinden en heeft het stadion een kenmerkende dakconstructie. Aan deze dakconstructie heeft het stadion ook de bijnaam “circustent” te danken. Een term die gekscherend gebruikt wordt door de andere Limburgse clubs. Van binnen heeft het stadion nagenoeg vier identieke tribunes die middels dichtgebouwde hoeken aan elkaar gekoppeld zijn. De Hoofdtribune heeft de beschikking over een aantal business seats en sky boxen. De Zuidtribune is de ‘opposite mainstand’. De Westtribune aan de korte zijde is de tribune waar de fanatiekere fans van Roda JC staan. Dan blijft als laatste de Oosttribune over, in de hoek van deze tribune is het gastenvak terug te vinden. Alle tribunes liggen een stuk hoger dan het speelveld om een vrij zicht op het veld te bieden.

Sfeer: 7
13 seizoen geleden stond deze wedstrijd voor het laatst op het programma. In de periode voorafgaand aan de wedstrijd werd het vuurtje dan ook goed opgestookt door beide supportersgroepen. Na de eerder tumultueus verlopen derby in Sittard was er dan ook een enorme Politie macht rondom het Parkstad Limburg Stadion. Toen de bussen met fans uit Sittard arriveerden werden deze bekogeld met sneeuwballen en vuurwerk. De alom aanwezige Politie voorkwam dat beide groepen bij elkaar kwamen. Rondom de aftrap van de wedstrijd werd er door beide supportersgroepen een sfeeractie gehouden. Gedurende de wedstrijd was er over en weer veel gezang en ‘banter’ zo zongen de Roda fans ‘Hup Fortuna, hup Fortuna, ze gaan de kloten op.’ De Fortuna fans beantwoorden dit met ‘Holland, Holland, Holland.’ Er was dus meer dan genoeg te beleven als bleef het vocaal allemaal toch wat beneden verwachting. Tegen het einde van de wedstrijd werd het in het stadion grimmiger toen een redelijk grote groep Roda ‘fans’ het uitvak probeerden aan te vallen. Kordaat optreden van de M.E. voorkwam een grotere vechtpartij. Na afloop van de wedstrijd moest de M.E. buiten ook handelend optreden omdat een poging werd gedaan de bussluis te bereiken en aan te vallen. Uiteindelijk bleef het hier bij wat sneeuwballen en spreekkoren.

Wedstrijd: 8
Fortuna begon verrassend aanvallend aan de wedstrijd. Iets waar Roda geen rekening mee had gehouden. Na een minuut of 8 kwam Fortuna op voorsprong uit een corner waarbij verdediger Janssen volledig vrij mocht binnenschieten. De bezoekers lieten zich daarna wat terug zakken en lieten Roda komen. De aanvallers van de thuisploeg hadden het vizier niet op scherp want een aantal zeer goede mogelijkheden werden hopeloos om zeep geholpen. Na een afstandsschot van de Fortunezen kwam de bal terug in de zestien van Roda, een domme overtreding bezorgde de gasten het eerste cadeau van de wedstrijd een pingel. Wederom Janssen maakte zijn tweede van de wedstrijd en verdubbelde de voorsprong. Roda was daarna behoorlijk uit het veld geslagen en de eerste helft werd zonder verdere doelpunten uitgespeeld.

Aan het begin van de tweede helft wisselde Roda aanvallend om zo een poging te doen nog wat van de wedstrijd te maken. Fortuna kwam ook onder druk te staan, maar de paar ballen die niet verprutst werden door Roda werden gepakt door de Sittardse keeper. Toen na een goed uur spelen een tweede, zo mogelijk nog dommere, overtreding in het zestienmeter gebied werd gemaakt ging de bal nogmaals op de stip. Janssen maakte zijn derde van de avond en de wedstrijd was daarna in het slot. Roda probeerde het  wel nog maar geloofde er zelf niet meer in. Fortuna beperkte zich tot verdedigen en liet de tegenstander komen. Vlak voor tijd wist Roda de eer nog te redden en de eindstand te bepalen op 1-3.

Verkrijgbaarheid Tickets: 3
In één woord, dramatisch! Restricties die elke vorm van privacy aantasten werden er gehanteerd om aan kaarten te komen. Werkelijk alle opties om supporters te weren werden gehanteerd.
Wat dat betreft is het een klein wonder dat er toch nog 13000 toeschouwers aanwezig waren.

Totaal: 5

Ondanks dat deze wedstrijd voor het eerst in jaren weer gespeeld werd viel het allemaal wat tegen. Misschien waren de verwachtingen ook wel te hoog.
Voor de Fortuna fans was dit echter een dag om nooit te vergeten. De euforie na de overwinning en de teleurstelling bij de rivaal waren magistraal. Als ik hier niet objectief zou zijn dan kreeg deze dag van mij gewoon een 9!

De buitenzijde van de Hoofdtribune van het Parkstad Limburg Stadion.

Ingang van de West- en Zuidtribune.

De buitenzijde van de Zuidtribune.

Veel Politie op de been.

Veel Politie op de been.

Veel Politie op de been.

Veel Politie op de been.

Veel Politie op de been.

Aankomst van de Fortuna spelers.

Er was zelfs een mobiele gevangenis aanwezig.

Bij aankomst van de Fortuna fans werd het even onvriendelijk.

...

...

Aparte floodlights in Kerkrade.

Dugout

De Hoofdtribune.

De Zuidtribune - The Pickeé Tribune.

De West - Koempeltribune.

De Oosttribune.

Het gastenvak was al vroeg gevuld.

De Westtribune was de enige nagenoeg volle tribune.

...

Sfeeractie van Fortuna.

Sfeeractie van Roda.

Sfeeractie van Roda.

Sfeeractie van Fortuna.

Het werd al vlug 0-1.

...

Wedstrijdmoment

De Hoofdtribune.

Wedstrijdmoment

De Westtribune.

Wedstrijdmoment

De volle Zuidtribune.

Wedstrijdmoment

De volle Oosttribune.

Het moment van de 0-2.

Vreugde in het uitvak.

...

Wedstrijdmoment

de 0-3!

Nog meer euforie in het uitvak.

...

Wedstrijdmoment

Aanval op het uitvak.

...

Confrontatie met de M.E.

...

Op het veld sloeg de vlam ook in de pan.

Wedstrijdmoment

...

De derde helft!

De derde helft!

De derde helft!

De derde helft!

De M.E. had het druk deze wedstrijd.

De derde helft!

Buiten werd wederom een confrontatie gezocht.

...

Met drie punten op zak kwam de colonne fans weer in Sittard aan.

Panorama van het Parkstad Limburg Stadion.