N.E.C. Nijmegen – Sparta Rotterdam (11-05-2014)

Ticket

Facts & Figures:

Fixture: N.E.C. Nijmegen – Sparta Rotterdam
Stadium: De Goffert
Capacity: 12.500
Attendance: 12.500
Result: 1-3
Line-ups:

N.E.C. Nijmegen:
Karl Johan Johnsson – Jeffrey Leiwakabessy – Rens van Eijden – Kevin Conboy – Danzell Gravenberg (50. Marnick Vermijl – Soren Rieks – Ryan Koolwijk – Victor Pálsson (46. Samuel Stefanik) – Michael Higdon – Christoph Hemlein (71. Jakob Jantscher) – Alireza Jahanbakhsh

1-3 67. Ryan Kolwijk

Sparta Rotterdam:
Khalid Sinouh – Michel Breuer – Donovan Slijngard – Pieter Nys – Daniel Breedijk – Steef Nieuwendaal – Huseyin Dogan – Nordin Boukhari (57. Jamie Bruinier) – Roald van Hout – Donovan Deekman (64. Mario Bilate) – Mimoun Mahi (70. Finn Stokkers)

0-1 04. Roald van Hout
0-2 27. Mimoun Mahi
0-3 42. Steef Nieuwendaal

Scorecard:

Locatie: 6
De Goffert ligt tegen het gelijknamige park en en verder helemaal verscholen in een klein bos. De ligging op zichzelf is hierdoor schitterend. Toch heeft dit wel een aantal nadelen, zo is er in de directe omgeving niets te vinden om de inwendige mens te versterken. Er stonden wel een aantal mobiel units waar je voor de wedstrijd terecht kon voor een hapje of een drankje maar een kroeg of iets dergelijks hebben we in de directe omgeving niet kunnen vinden. Parkeren hebben we geen problemen mee gehad. Op iets meer dan vijf minuten lopen hebben in een zijstraat van de Hatertseweg geparkeerd. Ook na afloop van de wedstrijd waren we zo weg en zaten we in een mum van tijd op de snelweg A73.

Stadion: 6
het huidige Goffertstadion werd in 2000 geopend. Het ligt op dezelfde plek als het oude stadion. Rondom het huidige stadion zie je de contouren van het oude stadion met sintelbaan/wielerbaan goed terug. Een van de oude ingangen is nog steeds te gebruiken, zo komen oud en nieuw samen in de Goffert. Het stadion zelf is op een klein vak na volledig voorzien van overdekte zitplaatsen. De Hoofdtribune heeft een aantal skyboxen en businesseats. De Hazenkamp tribune waarvan de naam verwijst naar de Hazenkampseweg waar N.E.C. ooit begonnen is, is de andere lange zijde. Tussen de Hazenkamp tribune en de Gofferttribune aan de korte zijde bevind zich een staanvak waar de wat fanatiekere supporters hun huis hebben. De Goffert tribune is eveneens een all-seater. Als laatste tribune blijft de tribune aan de noordzijde over. Eveneens een all-seater met, tevens is op deze tribune het gastenvak terug te vinden. Om bij het gastenvak te komen heeft men hier een mooie oplossing bedacht. Door de oude omwalling heen is er een bussluis gecreëerd waar de supporters naar binnen kunnen en vanwaar men aan de ander zijde van de sluis makkelijk naar buiten kan rijden. Binnen in het stadion zit je redelijk dicht op het veld ondanks dat er een gracht rondom het veld loopt. Omdat het veld wat omhoog komt heeft stadion een lekker compact gevoel.

Sfeer: 7
De Goffert was voor dit duel goed volgelopen. Overal werd aangekondigd dat de wedstrijd was uitverkocht. Desondanks waren er links en rechts toch nog wel lege plekken te vinden. Neemt niet weg dat het stadion goed vol zat. Onder de aanwezigen waren ook 500 Spartanen die hun vak hadden uitverkocht. Toen de spelers het veld betraden kwam er een flinke hoeveelheid geluid van de tribunes. Ook de eerste minuten van de wedstrijd waren de N.E.C. supporters goed te horen. Toen de wedstrijd in het voordeel van Sparta begon te kantelen was het aan Nijmeegse kant stil. Veel supporters lieten het gelaten gebeuren. Een ander deel werd heel sarcastisch en een laatste deel had moeite om de emoties onder controle te houden. De Spartanen waren daarentegen 90 minuten lang te horen. Zij begonnen met wat vuurwerk toen de spelers het veld opkwamen en stopten pas ver na het laatste fluitsignaal. Het uitvak treiterde de thuissupporters wat met liedjes als, “Zonder ons, is het hier stil” en “Wie niet springt die degradeert”. Verder kwam meermaals de Sparta mars ten gehore. De N.E.C. fans wisten na een half uur al hoe laat het was en toen vlogen al de eerste voorwerpen van de tribunes af. Toch zou het pas na het laatste fluitsignaal grimmiger worden. In eerste instantie werd de naam van Jeffrey Leiwakabessy nog gescandeerd die helemaal kapot op het veld lag. Daarna werden en verschillende stoelen op het veld geworden en betrad een aantal supporters het veld. De gracht is dus toch niet zo effectief als men waarschijnlijk in gedachten had. Van een paar spelers werd het shirt afgepakt en werd hen duidelijk gemaakt dat ze het N.E.C. shirt niet waard waren. Toen de supporters met veel pijn en moeite weer in de gracht terug waren begeleid werd het hoofdgebouw bestormd. Zelf hebben we hier niet veel meegekregen, toen wij weer langs het hoofdgebouw kwamen was daar de rust reeds wedergekeerd.

Wedstrijd: 8
Als neutrale toeschouwer was het een meer dan leuke wedstrijd om te aanschouwen. Een dramatisch begin van N.E.C. leidde een vlotte treffer van Sparta in. Een snelle voortzetting achteruit werd na werkelijk erbarmelijk verdedigen opgepikt door een Spartaan en deze zette na vier minuten de bezoekers op voorsprong. Deze mokerslag kwam N.E.C. niet meer te boven. In de spaarzame aanvallen die de gastheren daarna op de mat legden ontbrak het ze ook nog aan geluk. Zo werd de paal geraakt en liepen de Nijmegse spitsen elkaar tot overmaat van ramp ook nog meermaals in de weg. Sparta voetbalde frivool verder en kwam na een klein half uur op een 0-2 voorsprong. Waarmee de degradatie van N.E.C. zo goed als bezegeld was. Een wanhopige thuisploeg had wederom pech toen een goede aanval vlak voor de lijn door een verdediger werd weggehaald. Op slag van rust werd een afvallende bal werkelijk schitterend ingeschoten en hadden de Spartanen het geluk dat de Nijmegenaren niet hadden en werd het 0-3. Om niet te degraderen had N.E.C. dus vijf (!) treffers nodig. In een iets mindere tweede helft had Sparta nu ook pech in de afronding. Met nog een minuut of twintig op de klok scoorde N.E.C. ook nog, maar meer als een pleister op een gapende wond was het niet. De eindstand was 1-3 en hiermee viel het Eredivsie doek voor N.E.C.

Verkrijgbaarheid Tickets: 6
Clubcard verplichtingen en veiligheidsmaatregelen maken het niet gemakkelijk om aan kaarten te geraken. Als je dan een kaart hebt weten te bemachtigen blinkt N.E.C. niet uit in klantvriendelijkheid. Ik heb een vrij lange discussie moeten aangaan om mijn camera meer naar binnen te krijgen en mocht onder geen beding foto’s maken op straffe van verwijdering. Derhalve helaas een minder uitgebreide fotoreportage.

Totaal: 7-

Een wedstrijd die bol stond van de spanning in het mooie Goffertpark. Stadion de Goffert zelf is een nieuw stadion dat zich niet veel weet te onderscheiden van andere moderne stadions. Toch is het geen vervelend stadion om een wedstrijd te bekijken. Voor de neutrale kijker was het een onderhoudend duel, voor de N.E.C. supporter een martelgang. Na een half uur vertrokken veel supporters dan ook al bij een 0-2 stand. Jammer dat men bij N.E.C. de klantvriendelijkheid niet hoog in het vaandel heeft staan. Hierdoor een beperkte reportage deze keer. Ook van de ongeregeldheden leek het mij gezien de situatie verstandiger om dit niet vast te leggen.

De Goffert in 2009, het kleine hoofdgebouw.

De Goffert in 2009, de naamloze tribune.

De Goffert in 2009, de Hazenkamp tribune.

De Goffert in 2009, de Goffert tribune met een deel van de hoofdtribune.

Kassa bij de Goffert.

Alle losse kaarten waren verkocht.

Stadionplan

De vorm van het oude stadion is nog goed te zien rondom het stadion.

...

De Goffert gezien vanuit het park.

Via deze entree kun je het stadion eveneens binnen komen.

De aparte bussluis voor het gastenvak.

Er was genoeg Politie aanwezig in Nijmegen.

Binnen in het stadion is de vorm van de oude Goffert ook goed terug te zien.

Het stadion zat goed vol.

Het stadion zat goed vol.

Het stadion zat goed vol.

De spelers betreden het veld voor de wedstrijd.

De meegereisde Spartanen.

...

Pyro

Wedstrijd moment.

...

Wedstrijd moment.

Na afloop waren gesloopte stoelen de stille getuigen van de degradatie van N.E.C.

Het enige vak in het stadion waar feest werd gevierd.

...

Panorama van de Goffert.