1. FC Saarbrücken – Rot Weiss Erfurt (10-05-2014)

Ticket

Facts & Figures:

Fixture: 1. FC Saarbrücken – Rot Weiss Erfurt
Stadium: Ludwigsparkstadion
Capacity: 35.303
Attendance: 2.728
Result: 0-1
Line-ups:

1. FC Saarbrücken:
Timo Ochs – Kim Falkenberg – Florian Ballas – Kevin Maek – Tim Stegerer – Kevin Pezzoni – Manuel Zeitz – Raffael Korte (80. Taku Ihiihara) – Maximilian Rupp (62. Thomas Rathgeber) – Patrick Schmidt (46. Philipp Hoffmann) – Reisinger

Rot Weiss Erfurt:
Philipp Mickel Klewin – Niklas Kreuzer – Stefan Kleineheismann – André Laurito (64. Kevin Möhwald) – Rafael Czichos – Marius Strangl (46. Christopher Drazan) – Nils Pfingsten Reddig – Marco Engelhardt – Andreas Wiegel – Jonas Nietfeld – Carsten Kammlott (74. Simon Brandstetter)

0-1 59. Nils Pfingsten Reddig

Scorecard:

Locatie: 5
Het Ludwigspark stadion ligt aan de Noordzijde van Saarbrücken in een mooi groen gebied. Veel is er niet terug te vinden in de buurt van het stadion. De Saarlandhallen, waar wij ook geparkeerd hadden, liggen tegen het stadion aan. Verder gaat de doorgaande weg langs het stadion. Wat er achter de hoofdtribune ligt durf ik niet te zeggen aangezien we daar niet gekomen zijn door een overmacht aan Polizei. Wij hebben in elk geval niets aan eet- of drinkgelegenheden kunnen vinden. Binnen in het stadion was daarentegen meer dan voldoende te verkrijgen.

Stadion: 8
Het stadion ligt in een kuil en is vanaf de weg bijna niet te zien. Het is dat er floodlights staan anders zou je er voorbijrijden zonder er erg in te hebben. Door deze ligging in een kuil zie je van binnen bijna enkel bomen en heeft het stadion een mooie frisse groene rand. Binnen in het stadion dat in 1952 is gebouwd zie je ook genoeg groen, dit wordt echter veroorzaakt door het mos en onkruid dat overal doorheen groeit. Het Ludwigsparkstadion is een naar Duits gebruik ovaal stadion. Beide kurves zijn steile hoge staantribunes, uiteraard onoverdekt. Aan beide lange zijden zijn (deels) overdekte tribunes te vinden. De Victor’s Tribune heeft twee zitgedeelten, een overdekt het ander deel onoverdekt. Verder zijn op de Victor’s tribune ook nog staanplaatsen te vinden en bevindt zich hier ook het uitvak. Omdat het weer erg beroerd was deze middag overdekt gaan zitten op de Victor’s tribune, nadeel hiervan was het uit zicht hebben van de uitsupporters. De laatste tribune die overblijft is dan de Hoofdtribune, deze heeft deels overdekte zitplaatsen en deels onoverdekte zitplaatsen. In de Saar regio is men al een tijdje bezig over het verbouwen van het Ludwigsparkstadion. Hoe concreet de plannen tot verbouwen zijn kon men ons terplekke niet vertellen.

Sfeer: 5
De stadion speaker begon het duel met de zin. Het was een baggerseizoen, we zijn gedegradeerd, hebben vier trainers gehad, maar we willen jullie wel bedanken voor jullie steun. Toch kon deze steunbetuiging niet verbloemen dat de fans, spelers en club met elkaar in onmin leven. Vele spandoeken en spreukbanden werden gebruikt om dit kenbaar te maken. Wat wel opviel was de tweetaligheid van de spandoeken. Saarbrücken ligt dicht tegen de Franse grens aan. Zo dicht dat de club zelfs een seizoen in de Frans Ligue 2 heeft gespeeld. In dat seizoen werd men officieus kampioen, helaas komt dit niet in de boeken terug omdat de punten niet mee telden en werd Girondins de Bordeux met zes punten achterstand kampioen. Na deze zijsprong weer terug naar het heden. De supporters in het uitvak konden we dan niet zien, horen konden we ze wel. Naast wat standaard duitse stadionliedjes was men vooral bezig met het duidelijk maken dat de Erfurter hooligans zijn. Nadat de Erfurter op voorsprong waren gekomen kwam er veel cynisch commentaar van de tribune en was aan alles te merken dat men er een dramatisch seizoen op had zitten. Een masaal “Scheiss egal” rolde van de tribunes en meermaals werd gescandeerd dat iemand “raus” moest, wie het betrof geen idee, maar het zal waarschijnlijk een voorzitter of bestuurslid betreffen.

Na afloop van de wedstrijd zaten een aantal gedesillusioneerde spelers op het veld. Een aantal andere spelers zat in de dug-out en weer een deel vluchtte de kleedkamers in. Op de thuisvakken werd dit met veel afkeuren gade geslagen. Een spandoek werd in brand gestoken en toen de spelers niet meer terugkwamen ging een deel van de supporters verhaal halen bij de hoofdtribune. buiten het stadion was het onrustig en terwijl we terug liepen naar de auto schoot er een mix van Politie en supporters alle kanten op. Toen we uiteindelijk terug waren bij de auto onstond er wat consternatie bij de Politie. Een auto met vier personen en Nederlands kenteken, dat kon niet kloppen. Inmiddels  waren drie Politie eenheden zwaar met elkaar in discussie wat ze nu met die Nederlandse auto aanmoesten. Na lang beraad besloten ze om ons maar op pad te sturen. Zo kon het gebeuren dat een horde kwade supporters door Politie werd tegengehouden opdat wij konden wegrijden. Dat dan weer wel, het maken van foto’s werd echter niet gewaardeerd door zowel de Politie in bivakmutsen en de opgefokte supporters van Saarbrücken, iets dat ik dan ook maar achterweg heb gelaten.

Wedstrijd: 2
Dat de wedstrijd nergens meer om zou gaan dat was voor de trip al duidelijk. Toch was het dramatisch wat beide teams op mat legden.
Saarbrücken had het missen van kansen tot kunst verheven, de meest simpele uitgespeelde kansen werden vakkundig om zeep geholpen. Erfurt paste zich moeiteloos aan het niveau aan en had er evenmin zin in om een er een leuke wedstrijd van te maken. Het is dat Erfurt in de 59ste minuut een makkelijke strafschop kreeg anders was het hier 0-0 gebleven.

Verkrijgbaarheid Tickets: 8
Het krijgen van kaarten was geen enkel probleem. Staanplaatsen waren meer dan schappelijk geprijsd. De zitplaatsen waren een stuk duurder helaas. Toch hebben we een overdekte zitplaats gekozen omdat het weer niet bijster goed was en we toch oude zeikberen beginnen te worden ;-)

Totaal: 6-
Het Ludwigsparkstadion is een schitterende ouwe bak, die men helaas wil gaan verbouwen of zelfs slopen. Hoe concreet deze plannen zijn geen idee, houd je daarentegen van oude stadions zou ik niet te lang wachten om het stadion te bezoeken. De wedstrijd was er een om vlug te vergeten. Onze begeleiding na afloop van de wedstrijd was dan ook voor weer een unicum.

Layout van het stadion.

Het stadion ligt mooi in het groen.

Hier is goed te zien dat het stadion in een kuil ligt.

De hoofdtribune.

De kurve waar de fanatiekere fans stonden.

De andere kurve met een mooi groot scorebord.

De Victor's tribune.

De Victor's tribune.

De onoverdekte zitplaatsen op de Victor's tribune.

Warming-up, op het veld is trouwens goed te zien dat er ook rugby wordt gespeeld.

De spelers betreden het veld voor de slotdag in de 3. Liga.

De protesten begonnen.

...

Wedstrijd moment.

...

Er was duidelijk onmin tussen de fans en de club.

Er werd flink geprotesteerd.

...

Supporters die de regen trotseerden.

De hoofdtribune.

Had ik al gezegd dat er ook nog geprotesteerd werd?

Voor de afwisseling werd er ook een Frans statement gemaakt.

Middels een strafschop kwamen de bezoekers op 0-1.

Vooruit, nog één protestdoek dan.

Ondanks de degradatie en het beroerde weer was er toch een respectabel aantal supporters aanwezig.

De spelers van de thuisploeg bleven gedesillusioneerd achter.

Na afloop werd er een spandoek in brand gestoken.

Panorama van het Ludwigsparkstadion.