Standard de Liège – KV Mechelen (08-03-2014)

Ticket

Facts & Figures:

Fixture: Standard de Liège – KV Mechelen
Stadium: Stade Maurice Dufrasne (Sclessin)
Capacity: 30.023
Attendance: 25.438
Result: 2-0
Line-ups:

Standard de Liège:
Eiji Kawashima – Ronnie Stam – Jelle van Damme – Lauren Ciman – Dino Arslanagic – William Vainqueur (73. Frederic Bulot) – Yoni Buyens (60. Imoh Ezekiel) – Mehdi Carcala Gonzalez – Paul Jose M’Poku – Igor de Camargo (74. Ibrahima Cissé) – Michy Batshuayi

1-0 72. Michy Batshuayi
2-0 84. Imoh Ezekiel

KV Mechelen:
Wouter Biebauw – Steven de Petter – Jerry Vandam – Sheldon Bateau – Senad Karahmet – Milo Kosanovic – Alessandro Cordaro (62. Jordi Vanlerberghe) – Jonathan Legear (86. Wilson Kamavuaka) – Seth de Witte – Boubacar Diabang Dialiba (88. Lamisha Musonda) – Aleksandar Trajkovski

Scorecard

Locatie: 6
Aan de zuidelijke kant van Luik, ingesloten tussen een woonwijk, zware industrie en de river de Maas ligt Stade Maurice Dufrasne in de wijk Sclessin. Op weg naar het stadion toe rijd je door een grauwe industriële omgeving richting het stadion. Om te parkeren hebben wij een plek aan de overkant van de Maas gezocht alwaar we voor twee euro de auto veilig konden neerzetten. Na afloop van de wedstrijd was het overigens rampzalig om weg te komen aldaar. Als iedere bestuurder nu een beetje hoffelijkheid toonde en de ander wat ruimte gunde was de doorstroming vele malen beter geweest. Helaas was dit niet het geval en hebben we wel even nodig gehad om zonder kleerscheuren Luik te verlaten. Rondom het stadion was het daarentegen goed toeven voor de wedstrijd. Overal liepen supporters op straat om bij de talrijke kramen wat te eten of te drinken te scoren. Vanuit verschillende garageboxen werd bier vertapt en verschillende cafés rondom het stadion zorgen ervoor dat je de tijd voor de match makkelijk rondom het stadion om krijgt.

Stadion: 7
Stade Sclessin is eind jaren ’90 verbouwd om als speelstadion te dienen voor Euro 2000. Het stadion bestaat uit twee onderscheidende delen. Tribunes I – III en IV zijn in hoefijzer vorma aan elkaar gekoppeld en bestaan allen uit drie steile ringen. Door de steilheid van de tribunes zit je overal relatief dicht op het veld. De enige plek waar het zicht gehinderd wordt is op Tribune IV door de afscheiding van het gastenvak en de aangrenzende thuisvakken. Tribune II staat los van de andere en is kleiner dan de andere tribunes. Deze tribune bestaat uit twee ringen met daartussen een aantal skyboxen. Van buiten is het stadion mooi afgewerkt en steekt het rood van de afwerking sterk af tegen de grauwe industrie.

Sfeer: 9
Voorafgaand aan de wedstrijd kwam een deel van de supporters van Standard in corteo richting het stadion. Als ik het goed heb begrepen was dit een fangroepering die 10 jaar bestond en met veel bombarie rond en in het stadion aanwezig was, maar daarover later meer. Zoals aangegeven was het erg sfeervol in de straten rondom het stadion. Zoals de supporters zich voor de wedstrijd amuseerden is in Nederland eigenlijk niet voor te stellen. Eenmaal binnen in het stadion werden er op beide korte zijden voorbereidingen getroffen voor sfeeracties. Op Tribune III waren de Ultras Inferno bezig met hun sfeeractie die twee volledige ringen in beslag nam met hun eigen logo en het logo van de club gecombineerd met de clubkleuren. Aan de andere kant was de groep die buiten het stadion reeds aanwezig was de Publik Hysterik Kaos groep bezig met hun sfeeractie. Eerst waren er veel dubbelhouders toen de spelers het veld betraden. Daarna werd er flik veel vuurwerk afgestoken wat een prachtig sfeerbeeld opleverde. Ook de in grote getale meegereisde fans uit Mechelen hadden vuurwerk in het uitvak. Dit alles zorgde ervoor dat de spelers in een echte heksenketel het stadion binnenkwamen voor de wedstrijd.

Ook op vocaal gebied lieten de supporters zich goed horen. Voor al beide korte zijden van Standard waren ondanks de beroerde akoestiek goed te horen. De meegereisde supporters van KV waren ook nadrukkelijk aanwezig. Toch hadden de meegereisde fans regelmatig moeite om boven de snoeiharde samenzang van beide Luikse supporterskernen uit te komen. De vonk sloeg zeker in de tweede helft over naar de spelers waardoor het een hele sfeervolle avond was.

Wedstrijd: 8
De eerste twintig minuten van de wedstrijd waren erg leuk en beide ploegen zochten in een hoog tempo de aanval. Na de eerste twintig minuten zakte het niveau toch wel naar beneden en werd het meer een schaakspel dat tot aan de rust aanhield. Toch was met name Standard in deze fase meermaals dichtbij de openingstreffer. In de tweede helft ging het niveau van de wedstrijd weer omhoog en was het een prima schouwspel. Toen Standard eenmaal verdiend op voorsprong kwam leek het er in eerste instantie op dat Mechelen overlopen zou gaan worden. Dit gebeurde niet en de bezoekers gingen op zoek naar de gelijkmaker. Deze gelijkmaker had er kunnen komen toen KV Mechelen een strafschop kreeg. Onder een werkelijk oorverdovend fluitconcert werd deze penalty gemist en bleef de voorsprong voor Standard staan. De speler die de strafschop miste ging daarna volledig over de schreef en kreeg nog geen minuut na de gemiste penalty een rode kaart voorgeschoteld. Het duel was daarmee gespeeld en vlak voor tijd liep Standard uit naar een veilige 2-0 voorsprong.

Verkrijgbaarheid Tickets: 6
Ik had al een keer gemaild met het secretariaat van de club zonder resultaat. In de ochtend zijn we bij het secretariaat van de club geweest. In mijn beste Frans, dat slechter was dan het slechtste Nederlands van de ticketing medewerker zijn we er toch met handen en voeten uitgekomen en hadden we uiteindelijk de tickets in ons bezit. Voor zover ik begreep zijn er op deze manier voor nagenoeg alle wedstrijden, ook de topmatchen, tickets te verkrijgen zolang het stadion niet uitverkocht is.

Totaal: 7+
Het was een hele amusante middag en avond in Luik. Het kost wat moeite om aan de tickets te geraken maar voor deze wedstrijd was het dat meer dan waard. De hele beleving rond de wedstrijd was top. Dit werd afgemaakt met een leuke en sfeervolle pot voetbal. Alleen het wegkomen na afloop van de wedstrijd was rampzalig.

Sclessin in 2007.

Tribune I in 2007.

Tribune II in 2007.

Tribune III in 2007.

Tribune IV in 2007.

Vanuit het stadion is de zware industrie goed te zien.

Sclessin in 2007.

Sclessin in 2014

De zware industrie is goed te zien vanaf de brug richting het stadion.

...

De fel rode buitenkant van het stadion steekt af tegen de rauwe omgeving.

...

De buitenzijde van tribune II.

Corteo van Publik Hysterik Kaos die hun tienjarige bestaan vierden.

Corteo van Publik Hysterik Kaos die hun tienjarige bestaan vierden.

Inkijk in het stadion.

Tribune III.

Tribune IV.

Tribune I.

Het stadion maakt zich klaar voor de opkomst van de spelers.

Deel 1 van de sfeeractie die Publik Hysterik Kaos had georganiseerd.

Ook de Ultras Inferno hadden een schitterende sfeeractie georganiseerd.

Deel 2 van de sfeeractie die Publik Hysterik Kaos had georganiseerd.

Ook pyro in het uitvak.

Deel 2 van de sfeeractie die Publik Hysterik Kaos had georganiseerd.

Wedstrijd moment.

Stade Maurice Dufrasne zat goed vol.

Stade Maurice Dufrasne zat goed vol.

Stade Maurice Dufrasne zat goed vol.

Ook uit Mechelen was een respectabel aantal fans meegereisd.

Wedstrijd moment.

Wedstrijd moment.

Panorama van Sclessin.