De Graafschap – Fortuna Sittard (01-02-2014) revisit

Ticket

Facts & Figures:

Fixture: De  Graafschap – Fortuna Sittard
Stadium: De Vijverberg
Capacity: 12.600
Attendance: 9.300
Result: 0-1
Line-ups:

De Graafschap:
Theo Zwarthoed – Nathaniel Wil – Robin Pröpper – Ted van de Pavert (46. Frank van Kouwen) – Vlatko Lazic – Brahim Darri (76. Tim Vincken) – Edwin Linssen – Gregor Breinburg – Dean Koolhof – Jordan Garcia Calvete (63. Jerry van Ewijk) – Nathan Kabasele

Fortuna Sittard:
Ferhat Kaya – Jonathan Hendrickx – Yoann de Boer – Timothy Dreesen – Roel Janssen – Jordie Briels (75. Lars Gulpen) -  Ramon Voorn – Franco Zennaro – Abdelaziz Khalouta (92. Sjoerd Linssen) – Patrick N’Koy i – Gevaro Nepomuceno (90. Bob Vankan)

0-1 15. Abdelaziz Khalouta

Scorecard:

Voorwoord:
De Graafschap was een van de clubs die aan de wieg stond van het betaald voetbal in Nederland. De club uit het Gelderse doetinchem werd op 1 februari 1954 opgericht. De club kende successen, zo wisten de Superboeren eenmaal kampioen te worden van de Tweede Divisie. Werden ze driemaal kampioen in de Eerste Divisie. Daarnaast wisten de Doetinchemers ook nog viermaal via de nacompetitie te promoveren. De hoogste eindklassering in de Eredivisie was een achtste plaats in het seizoen 1996-1997. Het duel dat deze avond op het programma stond was in ieder geval historisch verantwoord. Het eerste duel van de Graafschap, een oefenduel, werd op 4 september 1954 gespeeld. De tegenstander van dienst was destijds, Fortuna 54. Een van de voorlopers van het huidige Fortuna Sittard.

Locatie: 6
Het stadion ligt aan de rand van Doetinchem in een bosrijke omgeving. Ditmaal had ik de mogelijkheid om de wedstrijd met de auto te bezoeken. Het parkeren in de nabijheid van het stadion was op zijn zachtst gezegd uitdagend. Uiteindelijk heb ik de auto op P2 kunnen parkeren omdat ik een perskaart had voor dit duel. Tijdens de toeristische route door Doetinchem ben ik wel een aantal cafés tegen gekomen op loopafstand, het cijfer blijft derhalve gelijk een zes.

Stadion: 8
De tribunes staan dicht op het veld, het is ouderwets en ademt voetbal uit. Alle tribunes zijn met elkaar verbonden en volgens dezelfde stijl gebouwd. De Vijverberg tribune doet dienst als Hoofdtribune en is de meest luxe tribune. De Roodbergen tribune is de tegenoverliggende lange zijde en is een all-seater. De Groenendaal tribune is een all-seater aan der korte zijde. De laatste tribune die overblijft is de Spinnekop. Een deel van deze tribune is om te staan en twee vakken zijn gereserveerd voor de bezoekende supporters. De hoeken van het stadion zijn dicht gebouwd en hier zijn eveneens zitplaatsen. Ondanks dat er een aantal palen van de dakconstructie staan is er niets mis met de Vijverberg. De kleuren van het stadion zijn inmiddels wat grauw geworden, maar dat past wel bij de Graafschap. Niet teveel poespas en met de beide voeten op aarde, of in de modder zoals de Superboeren zelf zeggen. Het stadion stond in eerste instantie op de nominatie om over niet al te lange tijd te gaan verdwijnen. Deze plannen staan gelukkig voor onbepaalde tijd in de ijskast.

Sfeer: 9
De Graafschap had groots uitgepakt voor deze wedstrijd. Zo was het stadion met ruim 9000 toeschouwers goed gevuld. Er waren op beide korte zijdes sfeeracties tijdens de line-ups. Op de Groenendaal tribune werden shooters en vlaggen gebruikt. De Spinnekop had veel vlaggen een indrukwekkende pyro actie. De kleine 100 meegereisde Fortuna fans hadden dubbelhouders en vlaggen meegenomen voor deze wedstrijd. Beide groepen supporters waren de hele wedstrijd goed te horen en de interactie tussen beide groepen fans was prima te noemen. Vooral het ‘Atta motta, atta motta motta’  (Wat moet, dat moet maar) van de Spinnenkop was mooi om het horen. Ondanks het sarren van de Fortuna fans tegen het einde van de wedstrijd ‘We’re winning away. We’re winning away. How shit must you be, we’re winning away’ werd het nergens onvriendelijk. Het strijdende de Graafschap kon dan ook op een applaus rekenen na afloop van de wedstrijd.

Wedstrijd: 8
Nadat de mist van de mooie pyro actie van de Superboeren was opgetrokken was het Fortuna dat liet zien de punten niet als verjaardagscadeau in Doetinchem te willen laten. De wedstrijd was nog maar amper bezig toen de Sittardenaren een goede kop kans kregen. De Graafschap kreeg geen vat op het middenveld van Fortuna en kon niet anders dan verschillende keren de noodrem te hanteren. Pas na een minuut of tien werd de Graafschap gevaarlijk. Uit de snelle tegenaanval wist Fortune het net te vinden en de openingstreffer te scoren. Niet veel later had Fortuna al een tweede treffer kunnen maken, maar de afronding was niet goed genoeg om te scoren. Fortuna bleef de betere ploeg en De Graafschap kwam amper te pas aan het duel. Toch wist Fortuna het net niet meer te vinden in de eerste helft terwijl hier wel nog meer dan voldoende kansen voor waren.

Omdat Fortuna de kansen niet wist te benutten was de verwachting dan ook dat er een stormloop van De Graafschap zou volgen. Dit gebeurde ook en Fortuna moest meer op de verdediging spelen. Ondanks het optisch overwicht voor de Superboeren kwam Fortuna niet echt in de problemen. Aan de overkant kreeg Fortuna nog een enorme mogelijkheid die niet benut werd. De Graafschap was aanvallend onmachtig en de Sittardse verdediging bleef relatief eenvoudig overeind. De laatste grote mogelijkheid voor De Graafschap kwam uit een vrije trap. De kiezel harde vrij trap werd eveneens door de Sittardse keeper gepareerd en zo wisten de geel-groenen de punten mee naar Sittard te nemen. Een verdiende overwinning die echter wel ruimer had kunnen uitvallen.

Verkrijgbaarheid Tickets: 8
Voor de thuis/neutrale supporters is het steeds makkelijker om kaarten te krijgen voor de Graafschap. Zo was er ook dit duel reguliere kaartverkoop aan de kassa. Voor de bezoekers bleef echter de vermaledijde buscombi gehandhaafd.

Totaal: 8-
Het 60-jarige bestaan van de Graafschap was mooi om mee te maken. De wedstrijd tegen opponent Fortuna Sittard was meer dan historisch verantwoord. Een leuke wedstrijd in een authentiek stadion met een goede sfeerbeleving maakten het geheel af. Alleen die buscombi’s voor bezoekende supporters worden met de week ongeloofwaardiger…

De hoofdingang van de Vijverberg.

De persruimte.

Veel sfeer in het stadion voorafgaand aan de westrijd.

De Spinnekop begint met haar sfeeractie.

De meegereisde Fortuna fans.

Pyro van de Spinnekop.

Pyro van de Spinnekop.

Wedstrijd moment.

De 0-1 wordt gevierd.

Wedstrijd moment.

Sfeerbeeld van de Vijverberg.

Wedstrijd moment.

De goed gevulde Vijverberg.

Wedstrijd moment.

De goed gevulde Vijverberg.

Wedstrijd moment.

De goed gevulde Vijverberg.

Spelers en fans vieren de uitoverwinning.

De Vijverberg tribune.

De Groenendaal tribune.

De Roodbergen tribune.

De Spinnekop tribune.

Panorama van de Vijverberg.

Panorama van de Vijverberg.