RC Lens – LB Chateauroux (23-11-2013)

Ticket

Facts & Figures:

Fixture: RC Lens – LB Chateauroux
Stadium: Stade Bollaert-Delelis
Capacity: 41.233
Attendance: 29.153
Result: 2-0
Line-ups:

RC Lens:
Alphonse Areola – Ahmed Kantari – Loïc Landre – Ludovic Baal – Jerôme Le Moigne – Pablo Chavarria (68. Benjamin Bourigeaud) – Pierrick Valdivia – Jean Philippe Gbamin (92. Alassane Toure) – Yoann Touzghar – Edgar Salli (85. Lalaina Nomenjanahary) – Daniel Ljuboja

51. Jean Philippe Gbamin
89. Pierrick Valdivia

LB Chateauroux:
Landry Bonnefoi – Massamba Lô Sambou – Loïc Nestor – Remi Fournier – Johann Obiang – Ludovic Guerriero – David de Freitas – Maxime Bourgeois – Christian Kinkela Fuanda (21. Clémont Tainmont) – Christopher Maboulou (74. Kevin Dupuis) – Terence Makengo (85. Emeric Dudouit)

Scorecard:

Locatie: 8
In het hart van de grauwe industriestad Lens ligt stadion Bollaert-Delelis. Rijdend door de stad richting het stadion zie je overal restanten van het mijnverleden van de stad. Sommige mijnen zijn nog actief, het merendeel is daarentegen al langere tijd niet meer in gebruik. Tussen de kleine arbeidershuizen door zie je de hoge tribunes van het stadion opdoemen. Rondom het stadion zijn meerdere grote parkeerplaatsen. Wij hebben deze echter niet gebruikt en hebben de auto langs de doorgaande weg geparkeerd. Na afloop van de wedstrijd hebben we door de drukte toch wel even nodig gehad om weg te komen. In de directe omgeving van het stadion zijn meer dan voldoende gelegenheden om wat te eten en te drinken. Hier hebben we dan ook gebruik van gemaakt voorafgaand aan de wedstrijd.

Stadion: 7
Stade Bollaert-Delelis is vernoemd naar Félix Bollaert, de directeur van de mijnen in Lens, die sport heel belangrijk vond voor de stad. De toevoeging Delelis komt van overleden politicus en oud burgemeester van Lens, André Delelis. Het stadion zelf is behoorlijk imposant. In de jaren ’30 van de vorige eeuw speelde Lens voor het eerst op deze locatie. Het stadion is meermaals verbouwd door de jaren heen. De laatste grote verbouwing dateert uit de jaren ’90. Lens was destijds  een speelstad voor het WK in 1998. Om het stadion hier gereed voor te krijgen zijn drie van de vier tribunes volledig afgebroken en herbouwd. Het betrof beide korte zijden achter de goal. Deze twee tribunes zijn nagenoeg identiek. Al heeft de Trannin tribune, waar zich ook het gastenvak bevind, één afgekapte hoek omdat het spoor direct achter deze tribune doorloopt. Dit is dan ook het enige wezenlijke verschil met de Delacourt tribune aan de andere korte zijde. De Marek tribune is volledig verbouwd, op de eerste ring van deze tribune bevinden zich de fanatiekere fans van Racing Club Lens. De laatste tribune is de Lepagnot tribune. Dit is de hoofdtribune die eveneens volledig werd afgebroken en daarna herbouwd. Het hele stadion is gebouwd of functionaliteit. Supporters kunnen snel het stadion betreden en weer verlaten. Van buiten is er weinig kleur en afwerking terug te vinden. Toch is dat geen minpunt in dit geval. Het stadion past zo prima in de grauwe omgeving. De totale capaciteit van het stadion 41.233 is overigens meer dan het inwonertal van Lens, ongeveer 36.000 inwoners.

Sfeer: 7
Het was een sfeervolle middag bij Racing Club Lens. Voorafgaand aan het duel werd er een mooie sfeeractie georganiseerd. Een groot spandoek werd over de fanatieke supporters op de Marek tribune getrokken. Dit werd ondersteund met veel gezang en het tonen van de clubkleuren middels sjaals en vlaggen. De clubkleuren, Sang et Or (Bloed en Goud) steken mooi af tegen het beton van het stadion. De sfeer kwam louter van de thuissupporters. De 30 meegereisde fans van LB Chateauroux ware niet te horen in het stadion. Het enige echte nadeel waren de (te) geregisseerde momenten waarop liederen werden ingezet. Daarentegen zag het vieren van een doelpunt er wel weer mooi uit. Op de Marek tribune renden de supporters massaal naar beneden wat een apart effect gaf.

Wedstrijd: 8
We hadden geen idee wat er van het voetbal in de Franse Ligue 2 verwacht kon worden. We waren uiteindelijk positief verrast. De wedstrijd viel niet tegen, snel combinatie voetbal werd goed verzorgd op de mat gelegd. Het krachtsverschil was overigens wel duidelijk te zien. Chateauroux bivakkeert onderin Ligue 2 waar RC Lens in de bovenste regionen speelt. RC Lens had in de eerste helft verschillende keren op voorsprong kunnen en misschien wel moeten komen. Verschillende pogingen gingen net voorlangs of schampten de lat. Vlak voor het einde van de eerste helft kregen de bezoekers twee mogelijkheden die eveneens niet werden benut.

In de tweede helft bleef het verschil in kwaliteit duidelijk zichtbaar maar werd dit nog niet direct in de score uitgedrukt. Op het moment dat Chateauroux wat meer de aanval begon te zoeken sloegen de gastheren keihard toe. Een afvallende bal werd in de 51ste minuut diagonaal binnengeschoten. Een meer dan terechte voorsprong voor de mannen in het mooie ‘Sang et Or’. Na de openingstreffer gingen de bezoekers nog wat aanvallender spelen. Er waren zelfs een paar goede mogelijkheden om de stand weer gelijk te krijgen. Dit gebeurde niet, toen een speler van Chateauroux zijn tweede gele kaart pakte en vroegtijdig mocht gaan douchen was de wedstrijd zo goed als gespeeld. Toch duurde het tot aan het einde van de wedstrijd voordat de beslissende tweede goal viel. Wederom een afvallende bal werd binnengeschoten. Een schitterende treffer van buiten de zestien gooide de wedstrijd definitief in het slot.

Verkrijgbaarheid Tickets: 9

De kaarten waren goed verkrijgbaar. Er zijn mogelijkheden om ze via internet te bestellen. Wat navraag links en rechts leerde ons dat de dagkassa gewoon geopend was. Wij hebben de kaarten terplekke zonder problemen kunnen aanschaffen. De club hanteert schappelijke prijzen voor de kaarten. Voor de plek achter de goal betaalden wij €14,-

Totaal: 8-
De eerste wedstrijd ooit die in Frankrijk werd bezocht viel absoluut mee! Ondanks dat door een taalbarrière de communicatie niet altijd even vlot ging hebben we zonder problemen een leuke middag gehad. De supporters van van Racing Club Lens zorgden middels een sfeeractie en veel gezang voor een prima sfeer. Combineer dit met een leuke wedstrijd en de amusementswaarde gaat omhoog. Wat dat betreft is het een aanrader om Lens een keer te bezoeken.

Stade Bollaert-Delelis gezien vanuit de wijk.

Stade Bollaert-Delelis.

Stade Bollaert-Delelis

Het stadion is gebouwd op functionaliteit.

Tribune Delacourt.

Tribune Trannin.

Tribune Marek.

Tribune Lepagnot.

Floodlight.

Het stadion was goed gevuld voor deze wedstrijd.

Mooie sfeeractie van de fanatieke supporters.

Mooie sfeeractie van de fanatieke supporters.

Het stadion was goed gevuld voor deze wedstrijd.

Het stadion was goed gevuld voor deze wedstrijd.

Wedstrijd moment.

...

Lens viert de beslissende 2-0.

De spelers bedanken de supporters.

Panorama van Stade Bollaert-Delelis.