VVV Venlo – Fortuna Sittard (29-09-2013) revisit

Ticket

Facts & Figures:

Fixture: VVV Venlo – Fortuna Sittard
Stadium: De Koel
Capacity: 8.000
Attendance: 4.900
Result: 1-1
Line-ups:

VVV Venlo:
Niki Mäenpää – Niels Fleuren – Jerold Promes – Pim Balkestein – Guus Joppen – Oguzhan Turk (63. Leon de Kogel) – Quin Kruijsen – Prince Rajcomar (63. Yuki Otsu) – Randy Wolters – Danny Post – Jules Reimerink (68. Travis Cooper)

1-1 32. Jules Reimerink

Fortuna Sittard:
Ferhat Kaya – Jordie Briels – Yoan de Boer – Roel Janssen – Kevin Kis – Franco Zennaro (70. Timothy Dreesen) – Lars Gulpen (78. Bob Vankan) – Jeffrey Vlug (60. Patrick Amoah) – Gevaro Nepomuceno – Abdelaziz Khalouta – Patrick N’Koyi

0-1 23. Patrick N’Koyi

Scorecard:

Locatie: 6
De Koel ligt aan de rand van Venlo. Het is een klein half uur wandelen vanaf het centrum naar het stadion. Het parkeren is er al jaren een probleem. Voor de bezoekende supporters is er een aparte parkeerplaats naast het uitvak. Het thuispubliek is aangewezen op de berm langs de Kaldenkerkerweg. Buiten deze punten ligt het stadion wel mooi tussen het groen in. Tevens is het maar een klein stuk verwijderd van de locatie waar vroeger sportpark de Kraal lag.

Stadion: 8
Nadat in 1972 sportpark de Kraal werd verlaten is stadion de Koel de thuisbasis van VVV Venlo. Het stadion heeft wel wat veranderingen ondergaan de laatste jaren maar het is er allemaal hopeloos verouderd. Kortom een prachtig stadion om te bezoeken! Het thuis publiek is aangewezen op een paar veel te kleine ingangen. Een gedeelte aan de korte zijde (Voor het uitvak) en een gedeelte onder de hoofdtribune bestaat uit onoverdekte zitplaatsen. De Hoofdtribune zelf steekt hoog boven het stadion uit. Ook het uitvak en de zitplaatsen daarnaast steken hoog boven het veld uit en liggen een behoorlijk stuk terug van het veld. De overdekte tribune aan de korte zijde waar het fanatiekere publiek staat is tegenwoordig een staantribune. Dit is gedaan om de capaciteit van het stadion te verhogen naar 8.000 plaatsen. Dan blijft nog de andere tribune aan de lange zijde over.Deze staat kort op het veld en is redelijk laag.

Als je voor de Hoofdtribune staat dan zie je dat de naam van het stadion goed is gekozen. Het stadion ligt letterlijk in een kuil (koel op zijn Limburgs). Je ziet verder geen andere bebouwing en enkel wat bomen. Ook wordt de omloop voor het uitvak en de Hoofdtribune gebruikt door de Venlose supporters om staand naar de wedstrijd te kijken.

Sfeer: 6
Op papier is het een Limburgse derby, in de praktijk val het wel mee. Beide clubs liggen toch een kleine 60km van elkaar gescheiden. Veel sentimenten spelen er dan ook niet bij deze wedstrijd. Neem natuurlijk niet weg dat een Limburgs onderonsje altijd een leuke wedstrijd is om te bezoeken. Het was 4.900 toeschouwers gezellig druk in de Koel. Aan beide kanten werd er een kleine sfeeractie verzorgd voorafgaand aan de wedstrijd. De Venlose supporters hadden vlaggen met het logo van de club en er werden gele streamers afgeschoten. In het uitvak waren dubbelhouders te zien en werd er gele rook afstoken. Vocaal waren beide supportersgroepen bij vlagen nadrukkelijk aanwezig. Een topsfeer hing er echter nimmer in de Koel. Gelukkig maakte de prachtige herfstdag veel goed.

Wedstrijd: 6
De wedstrijd begon met een kleine vertraging omdat de keeper van Fortuna maar één keepershandschoen tot zijn beschikking had. Na een sprint, inclusief beklimming van de trap werd zijn handschoen afgeleverd en kon de wedstrijd alsnog beginnen. Na het eerste fluitsignaal begon Fortuna fel aan de wedstrijd. Het wist met goed pressie voetbal VVV vast te zetten en kwam twee keer gevaarlijk voor de Venlose goal. VVV wist na een minuut of twintig pas echt gevaarlijk te worden. Een schot vanaf de flank spatte op de lat boven de Sittardse doelman uit elkaar. Vanuit een counter enkele minuten later was het dan toch raak en kwamen de gasten op voorsprong. Nu moest VVV wel komen en dit deden de gastheren dan ook. Vanuit de counter bleef Fortuna gevaarlijk en waren er wat kleine kansen. Niet veel later bezweek Fortuna toch onder de Venlose druk. Het lukte de Sittardse defensie niet om een bal goed weg te werken en VVV profiteerde hiervan door de gelijkmaker binnen te schieten.

In het begin van de tweede helft kwam VVV het sterkst voor de dag, Fortuna beperkte zich noodgedwongen tot counteren, al wisten beide ploegen geen gevaar te stichten voor de goal. Na een paar minuten in de tweede helft begon VVV veel druk uit te oefenen op de bezoekers. Op het middenveld begon Fortuna haar grip te verliezen. Sporadisch kwamen de gasten er nog maar uit. Toen Fortuna tijdens een van deze uitbraken een vrije trap op de rand van de Venlose zestien kreeg leek het alsof Fortuna weer meer grip op het duel kreeg. Helaas was de vrije trap niet goed en de afwerking van de rebound was eveneens slecht. Beide ploegen waren het restant van de tweede helft ongevaarlijk en de eindstand was dan ook met de rust al bereikt.

Verkrijgbaarheid Tickets: 6
Er waren nog tickets genoeg te verkrijgen, ook op de wedstrijddag zelf. Deze waren helaas alleen maar met een clubkaart te verkrijgen. De bezoekende supporters konden enkel middels een verplichte auto- of buscombi afreizen naar Venlo.

Totaal: 6+
VVV heeft een van de laatste authentieke stadions in Nederland. Er zijn wel plannen voor een nieuw stadion maar door allerlei bezwaren staan deze plannen voorlopig in de ijskast. Op deze prachtige herfstdag werd het zowel op als naast het niet echt spannend. Het blijft daarentegen wel leuk om de Koel te bezoeken. Inmiddels een uitzondering in het saaie Nederlandse stadionlandschap.

De beruchte trap die de spelers als horde moeten nemen bij elke wedstrijd.

Stadion de Koel.

Stadion de Koel.

Stadion de Koel.

Stadion de Koel.

Stadion de Koel.

Stadion de Koel.

De spelers dalen de trap af voor de wedstrijd.

...

Sfeerbeeld van het uitvak.

...

Wedstrijd moment.

Wedstrijd moment.

Het gastenvak viert de 0-1.

De Koel.

De Koel.

De Koel.

Wedstrijd moment.

Wedstrijd moment.

Nog een keer het gastenvak.