Rot Weiss Oberhausen – Rot Weiss Essen (01-09-2013)

Ticket

Facts & Figures:

Fixture: Rot Weiss Oberhausen – Rot Weiss Essen
Stadium: Stadion Niederrhein
Capacity: 21.318
Attendance: 10.516
Result: 2-0
Line-ups:

Rot Weiss Oberhausen:
Philipp Kühn – Cristoph Caspari – Tobias Hötte – Jörn Nowak – Felix Herzenbruch – Kevin Steuke (78. Sebastian Mützel) – Robert Flessers – Benjamin Weigelt – Marcel Landers (65. Ralf Schneider) – Patrick Bauder (86. Pascale Talarski) – David Jansen

1-0 10. Patrick Bauder
2-0 64. David Jansen

Rot Weiss Essen:
Daniel Schwabke (46. Philipp Kunz) – Holger Lemke – Michael Laletin – Benjamin Wingerter – Kevin  Pires Rodrigues (68. Markus Heppke) – Kevin Grund – Alexander Langlitz – Marcel Platzek – Vincent Wagner – Roberto Guirino (44. Max Dombrowka) – Christian Knappmann

Scorecard

Locatie: 6
Stadion Niederrhein ligt aan de noordkant van Oberhausen tussen een kanaal, bosrijk gebied en de autosnelweg ingeklemd. De grote floodlights zijn al van verre te zien. In de directe omgeving van het stadion is voldoende parkeerplek aanwezig. Na afloop van de wedstrijd hebben we ook niet heel lang nodig gehad om weer op de autosnelweg te komen. Rondom het stadion waren verschillende eetkramen neergezet. De gebruikelijke wandeling rond het stadion hebben we niet kunnen voltooien. Er waren verschillende wegen afgesloten om de supportersgroepen uit elkaar te houden. Ondanks dat toch een kleine voldoende.

Stadion: 6
Het Niederrhein stadion is een echt ouderwets Duits stadion. De tribunes staan redelijk ver verwijderd van het veld door een sintelbaan. Verder zijn er twee standaard onoverdekte kurves achter de goal. De Emscherkurve is voor de thuissupporters en de Kanalkurve is voor de bezoekers. De twee zittribunes aan de lange zijde zijn daarentegen wel leuke knusse tribunes. Beide tribunes staan iets dichter op het veld dan de beide kurves en hebben meer dan goed zicht op het veld. Tevens een speciale melding voor het scorebord. Via een ladder moest iemand naar boven klimmen om binnenin het bord de score te veranderen middels het omhangen van een doek.

Sfeer: 8
Het was letterlijk en figuurlijk een ‘vurige’ derby. Het stadion zat met ruim 10.000 toeschouwers goed volgelopen. Beide fangroepen hadden een sfeeractie georganiseerd. De fans van Oberhausen hadden werplinten en gekleurde snippers samen met een redelijk groot doek als sfeeractie. De meegereisde fans van Essen hadden veel spandoeken bij zich en zorgden met veel pyro voor een plaatselijke mistbank waardoor de aftrap wat werd vertraagd. Verder was er veel getreiter over en weer tussen de beide fangroepen.  Ook tijdens de wedstrijd was de sfeer goed, al moet gezegd worden dat qua volume het gastenvak de boventoon voerde. Ondanks het scoreverloop bleef men in het uitvak fanatiek. Tijdens de tweede helft werd er wederom plaatselijk mist veroorzaakt door middel van rode en witte rook. Na afloop van het duel liepen de gemoederen nog even op toen een aantal jeugdspelers van Oberhausen de bezoekende supporters liepen te sarren. Uiteindelijk liep dit met een sisser af en stroomde het stadion langzaam leeg.

Wedstrijd: 7
Ondanks dat de wedstrijd na 10 minuten al gespeeld leek toen een speler van Essen de bal met de hand uit het doel werkte en met rood kon vertrekken bleef het toch een wedstrijd. De gegeven penalty werd feilloos binnen geschoten en de thuisploeg kon met een 1-0 voorsprong en een man meer voetballen. In eerste instantie leidde dit ook tot kansen voor Oberhausen maar deze werden niet benut. Essen herpakte zich en wist in ieder geval een stormloop op de eigen goal te voorkomen. Vlak voor tijd waren ze zelfs een aantal keren dicht bij de gelijkmaker.

Het team van Essen was na tien minuten pauze alweer op het veld om aan de tweede helft te beginnen. De gastheren lieten beduidend langer op zicht wachten. De bezoekers gingen fel van start aan het begin van de tweede helft. Soms zelfs te fel want het ging er behoorlijk hard op tijdens de tweede helft. Na een hard duel moest een speler van Oberhausen zich langs de lijn laten hechten omdat het bloed uit een hoofdwond gutste. Beide ploegen grossierden daarna in overtredingen en de wedstrijd leek helemaal uit de hand te lopen. Na twee keer kordaat optreden van de arbiter kwam de rust weer terug en werd er ook weer aan aanvallen gedacht. Na ruim een uur spelen gooide Oberhausen de wedstrijd in het slot door de 2-0 te maken. De bezoekers probeerden nog wel iets te forceren maar zonder resultaat. De drie punten bleven dan ook in Oberhausen.

Verkrijgbaarheid Tickets: 9

Ondanks dat het een behoorlijk pittige burenruzie betrof waren er gewoon kaarten aan de kassa te verkrijgen. Ook via internet was er een mogelijkheid om al ruim op tijd in het bezit te komen van een toegangsbewijs. Zo kan het dus ook.

Totaal: 7
Het was een spectaculaire middag bij de burenruzie tussen de twee industriesteden. Het stadion was goed gevuld en dat kwam het geheel alleen maar ten goede. Enkel jammer dat de sintelbaan de afstand naar het veld zo enorm groot maakt.

Stadion Niederrhein.

...

Stadion Niederrhein.

De buitenzijde is mooi begroeid.

De ingang van de Emscherkurve.

Er was veel Politie op de been voor dit duel.

Aankomst van de Essen fans.

De hoofdtribune.

Het fanblock bevindt zich deels op de staan tribune en deels op de STOAG tribune.

De Emscherkurve.

De Kanalkurve is volledig voor de bezoekende supporters.

Aparte dakconstructie op de STOAG tribune.

De hoofdtribune.

...

De STOAG tribune gezien vanaf de ander zijde.

Leuk detail van het stadion.

Floodlight

Een aparte doorgang in het stadion.

...

De warming-up.

Het gastenvak zat goed vol.

De warming-up.

Line-ups

Pyro in het gastenvak.

Door deze mistbank begon de wedstrijd later.

Veel Politie was ook in het stadion aanwezig.

Deze eenling was gedurende lange tijd aan het uitdagen.

Oberhausen komt door het benutten van een penalty op voorsprong.

Het goed gevulde stadion Niederrhein.

Het goed gevulde stadion Niederrhein.

Het goed gevulde stadion Niederrhein.

Het goed gevulde stadion Niederrhein.

Het ging er hard aan toe op het veld.

Het aparte scorebord.

Nog een keer pyro in het gastenvak.

Panorama van stadion Niederrhein.