Special: AGOVV Apeldoorn

Ticket

In februari 1913 richten enkele leden van de Apeldoornse geheelonthouders zangvereniging de v.v. AGOSV op. De betekenis van dit acroniem was Apeldoornse Geheelonthouders Voetbalvereniging Steeds Voorwaarts. Na een aantal jaren moest de naam Steeds Voorwaarts noodgedwongen worden veranderd.  De club veranderde de naam toen in AGOVV. De  Apeldoornse Geheel Onthouders Voetbal Vereniging. De betekenis van het acroniem werd nog eenmaal aangepast. In 1921 werd de clubnaam veranderd in. Alleen Goed Oefenen Voert Verder. Ook voetbalt de club vanaf 1921 op Sportpark Berg en Bos in Apeldoorn. De houten Hoofdtribune van het sportpark werd in 1924 gebouwd en is een beschermd rijksmonument!

Vanaf het seizoen 1956-1957 tot en met het seizoen 1962-1963 speelde AGOVV in de Eerste Divisie. De resultaten lagen in de periode ver uit elkaar, zo werd eenmaal de derde plaats behaald. De slechtste klassering in de periode was in het seizoen 1960-1961 toen een zestiende plaats werd behaald. Vanaf het seizoen 1963-1964 speelde AGOVV in Tweede Divisie. Hier werd gespeeld tot aan de grote sanering van het betaald voetbal in 1971. Net als in de periode in de Eerste Divisie lagen de resultaten ook in deze periode ver uit elkaar. Er werd tweemaal de tweede plaats behaald, de laagste klassering in deze periode was een een-en-twintigste plaats.

Na het opheffen van de Tweede Divisie ging AGOVV terug naar de amateurs. Vlak voor de herintrede in het betaalde voetbal in 2003-2004 haalde AGOVV haar beste resultaat. In 2002 werd de Apeldoornse club algeheel amateur kampioen van Nederland. De club keerde zoals net al aangehaald in het seizoen 2003-2004 terug in de Eerste Divisie. Sportpark Berg en Bos werd aangepast om aan de eisen van de KNVB te voldoen. Achter een goal verrees een tribune en aan de lange zijde verrees eveneens een tribune. Het pronkstuk van het stadion, de monumentale hoofdtribune, bleef gelukkig ook gehandhaafd. Toch heeft AGOVV nooit een echte rol van betekenis kunnen spelen in de Eerste Divisie. De beste eindklassering was in het seizoen 2009-2010 toen een zesde plaats werd behaald. In het eerste seizoen in de Eerste Divisie had AGOVV met Huntelaar wel de topscorer van dat seizoen in de gelederen.

Er zijn een tijd plannen geweest voor een nieuw stadion. Deze plannen zijn echter nooit concreet geworden en in 2012 begon de club serieuze financiële problemen te krijgen. Tot overmaat van ramp werd in 2012 de monumentale Hoofdtribune gesloten omdat de houten constructie was aangetast door Boktorren. Eind 2012 werd de situatie van AGOVV steeds nijpender. Alle goede bedoelingen ten spijt werd in december 2012 een ultimatum aan de club gesteld. Aan de voorwaarden voor de redding van de club kon niet worden voldaan en zo kwam er op 8 januari 2013 iets meer dan een maand voor het honderdjarige bestaan van AGOVV een einde aan het sprookje van betaald voetbal in Apeldoorn. De naam AGOVV Apeldoorn verdwijnt niet helemaal uit het voetbal. De amateurtak van AGOVV lijkt vooralsnog gered.

Op 21-12-2012 speelde AGOVV Apeldoorn haar laatste competitie wedstrijd in het betaald voetbal tegen Fortuna Sittard.  Deze fotoreportage is gemaakt op een avond waar het weer zich aan de omstandigheden had aangepast. Iets meer dan 1.600 toeschouwers waren getuige van deze wedstrijd waar de uitslag niet meer van belang was. In de winterstop werd er nog een oefenduel in Rotterdam tegen Feyenoord gespeeld, deze wedstrijd gaat de boeken in als de laatste wedstrijd van Apeldoornse profs.

De monumentale hoofdtribune.

De monumentale hoofdtribune.

Het weer had zich aangepast aan de situatie van de club.

...

De spelers maken zich klaar voor de laatste competitie wedstrijd van AGOVV in de Eerste Divisie.

De supporters gaan er nog volledig voor.

Ook in het uitvak hing een vreemde ambiance.

Sportpark Berg & Bos.

Voor echte fans tellen aantallen niet.

Er werd ook nog een wedstrijd gespeeld...

...de wedstrijd was echter maar bijzaak.

De machteloosheid was voelbaar in het stadion.

...