Beker van België: Cercle Brugge – KRC Genk (09-05-2013)

Ticket

Facts & Figures:

Fixture: Cercle Brugge – KRC Genk
Stadium: Koning Boudewijnstadion
Capacity: 50.093
Attendance: 45.000
Result: 0-2
Line-ups:

Cercle Brugge:
Bram Verbist – Carlos Wilson Cachicote Rocha Rudy (86. Stephen Buyl) – Grégory Mertens – Arnar Vidarsson – Tim Smolders – Hans Cornelis – Michael Uchebo – Frederik Boi (65. Mushaga Bakenga) – William Carvalho – Stef Wils -  Kristof D’Haene (88. Joaquin Boghossian)

KRC Genk:
László Köteles -  Anele Ngcongca – Kalidou Koulibaly – Jeroen Simaeys – Derick Tshimanga – Thomas Buffel – Bennard Kumordzi – Khaleem Hyland – Steeven Joseph Monrose (80. Glynor Plet) – Jelle Vossen (92. Julien Gorius) – Benjamin de Ceulaer (72. Elyaniv Barda)

0-1 85. Bennard Kumordzi
0-2 89. Jelle Vossen

Scorecard

Locatie: 5
Het stadion ligt aan de noordkant van Brussel. Naast het stadion is de locatie waar in 1958 de wereldexpo heeft plaatsgevonden. Onder het Atomium was de fanzone van Genk ingericht en was het prima vertoeven. Verder liggen er verschillende beursgebouwen in de omgeving. Het parkeren was voor de wedstrijd redelijk geregeld. Op loopafstand van het stadion was een grote parkeerplaats voor Genk supporters. Na afloop van de wedstrijd was het niet direct gemakkelijk om het parkeerterrein weer te verlaten. Rondom het stadion was voor dit duel meer dan genoeg te vinden om de inwendige mens te versterken.

Stadion: 5
In 1927 werd het stadion gebouwd en kreeg het de naam Jubelstadion mee. Na WOII werd de naam veranderd in Heizelstadion. Het Heizelstadion was de locatie van een van de grootste tragedies in het voetbal. Tijdens de Europacup I finale in 1985 lieten 39 supporters het leven en raakten 400 supporters gewond tijdens supportersrellen. Ondanks dit drama werd de  finale ‘gewoon’ gespeeld. In de jaren na dit drama zouden Engelse clubs niet meer deelnemen aan Europese wedstrijden. In 1990 werd het stadion verbouwd en kreeg het de huidige naam,  het Koning Boudewijnstadion.

Het Koning Boudewijnstadion is het Nationaal stadion van België. Met ruim 50.000 plaatsen is het tevens het grootste stadion van België. Het stadion wordt gebruikt voor Interlands, de Bekerfinale en atletiek wedstrijden. Naast het stadion ligt ook nog Klein Heizel, helaas ben  ik daar niet kunnen geraken om wat foto’s te maken. Ik had al wat foto’s gezien van het stadion en deze foto’s hadden mij op het ergste voorbereid. Bij binnenkomst bleek het uiteindelijk allemaal nog redelijk mee te vallen. Een voldoende zit er daarentegen toch niet in. De grootste minpunten zijn de sintelbaan en de daardoor veroorzaakte afstand van het veld, achter de goal zit je wel heel ver van het veld. Toch vind ik het stadion een aparte uitstraling hebben, die ik moeilijk onder woorden kan brengen. Met zijn ovale vorm en hoge tribunes straalt het toch wel enige grandeur uit. Het Koning Boudewijnstadion bestaat in zijn geheel  uit twee ringen. Tribune 1, is de hoofd-tribune en staat als enige los van de andere tribunes. Tribunes 2, 3 en 4 vormen één geheel en omringen de rest van het stadion. Verder  beschikt het stadion over een set prachtige floodlights.

Sfeer: 8
Er hing een hele gemoedelijke sfeer rondom de wedstrijd. Nadat we vanuit Genk met de bus in Brussel waren aangekomen zijn we naar het fanplein van Genk gewandeld. Onder het Atomium hing een gezellige sfeer en onder een lekkere lente zon werd een goed feest gebouwd. Nadat we op tijd richting het stadion waren gewandeld viel al op dat driekwart van het stadion blauw-wit zou kleuren. Het verschil in support was duidelijk te merken. Ruim 30.000 Genk fans zouden de trip maken. Daar tegenover stonden 10.000 supporters van Cercle. Genk had Tribunes 3 en 4 volledig en nog een deel van Tribune 2. Het restant van Tribune 2 en een deel van Tribune 1 werd bezet door Cercle fans. Toch was op Tribune 1 ook nog voldoende Genk support te zien.

Voorafgaand aan het duel werd er in het vak van Cercle groene rook ontstoken. Aan de kant van Genk waren blauwe en witte vlaggen over de vakken verdeeld. Tevens werd er behoorlijk wat vuurwerk en rook afgestoken in de Genk vakken. Er hing wat dat betreft een echte cupsfeer. Ondanks dat de akoestiek van het stadion niet heel erg goed is was het gedurende de wedstrijd toch behoorlijk sfeervol. Op de momenten dat de support van Genk was stilviel waren de supporters van Cercle bij vlagen ook goed te horen, ondanks dat ze aan de andere kant van het stadion zaten. Na afloop van de wedstrijd hing er een hele uitgelaten sfeer in de Genk vakken. Nadat er een ereronde met de beker werd gemaakt vertrok een enorme stoet  weer richting de parkeerplaats om huiswaarts te keren.

Wedstrijd: 4
Die viel behoorlijk tegen. De eerste helft verstoorde Cercle het opbouwende spel van Genk heel effectief zonder zelf echt kansen te creëren. Veel balverlies en slordig positiespel  maakten het bepaald geen spektakel. Vlak voor rust was Cercle nog het dichtst bij een treffer,  uiteindelijk eindigde een schot van een Brugge speler in het zijnet.

In de tweede helft ging de amusementswaarde iets omhoog. Genk wist beter door de verdediging van Cercle te komen. Uit de daarop volgende counters was Cercle eveneens gevaarlijk. Toch  bleven treffers uit en leek de wedstrijd op een verlening af te stevenen. Zover zou het gelukkig niet komen. Vlak voor tijd scoorde Genk de 0-1. Cercle begon toen zelf meer naar  voren te voetballen en gaf derhalve ook meer ruimte achterin weg. Deze ruimtes werden door Genk keihard afgestraft en de wedstrijd werd vlak voor het einde definitief beslist 0-2.

Verkrijgbaarheid Tickets: 7
Via een van de supportersclubs van Genk konden we aan tickets komen voor dit duel.  Uiteindelijk was het redelijk eenvoudig om aan tickets te geraken. Enige nadeel was de  uitgebreide persoonlijke informatie die daarvoor benodigd was.

Totaal: 6-
De gemoedelijke sfeer rondom het duel draagt bij aan de krappe voldoende. Al zou ik alleen al voor sfeer graag nog een naar de Belgische beker gaan. De wedstrijd zelf was het grootste  minpunt van deze dag, die al met al toch een leuke beleving was.

Tijdens de wandeling naar de fanzone van Genk was het stadion al te zien.

De fanzone van Genk. (© www.atomium.be © foto: www.groundhoppers.info)

De fanzone van Genk. (© www.atomium.be © foto: www.groundhoppers.info)

De fanzone van Genk. (© www.atomium.be © foto: www.groundhoppers.info)

De buitenzijde van het stadion.

Tribune 1.

Tribune 2.

Tribune 3.

Tribune 4.

De sfeermaterialen lagen al klaar.

Fantastische floodlights in Brussel.

Sfeer in het vak van Cercle Brugge.

Blauw-wit overheerste in het stadion.

Zij wilden de wedstrijd ook zien.

De Cofidis Cup was het doel van deze avond.

Er hing een echte cupsfeer in het stadion.

Er hing een echte cupsfeer in het stadion.

Er hing een echte cupsfeer in het stadion.

Er hing een echte cupsfeer in het stadion.

Er hing een echte cupsfeer in het stadion.

Wedstrijd moment.

Wedstrijd moment.

Nogmaals een van de floodlights.

Tribune 1 zat niet helemaal vol.

Tribune 2 en 3 zaten op een buffervak na wel helemaal vol.

Tribune 2 en 3 zaten op een buffervak na wel helemaal vol.

Wedstrijd moment.

Genk viert het winnen van de Beker van België.

Genk viert het winnen van de Beker van België.

Genk viert het winnen van de Beker van België.

Genk viert het winnen van de Beker van België.

Genk viert het winnen van de Beker van België.

Een laatste blik op het stadion na afloop van het duel.

Panorama van het Koning Boudewijnstadion.