SC Heerenveen – Heracles Almelo (19-01-2013)

Ticket

Facts & Figures:

Fixture: SC Heerenveen – Heracles Almelo
Stadium: Abe Lenstra Stadion
Capacity: 26.100
Attendance: 24.330
Result: 0-1
Line-ups:

SC Heerenveen:
Kristoffer Nordfeldt – Chris Kum – Jeffrey Gouweleeuw (71. Kenny Otigba) – Ramon Zomer – Arnold Kruiswijk – Lukas Marecek – Sven Kums (73.Pele van Anholt) – Marten de Roon – Rajiv van la Parra (88. Daniel de Ridder) – Mark Uth – Filip Djuricic

Heracles Almelo:
Remko Pasveer – Bart Schenkeveld (60. Milano Koenders) – Ben Rienstra – Jason Davidson – Christina Dorda – Kwame Quansah – Thomas Bruns (87. Marko Vejinovic) – Lerin Duarte – Mathias Schamp (61. Samuel Armenteros) – Geoffrey Castillion – Everton Ramos da Silva

0-1 01. Everton Ramos da Silva

Scorecard

Locatie: 5
Het Abe Lenstra stadion ligt direct naast twee grote invalswegen, de A32 en de A7. Hierdoor is het stadion eenvoudig te bereiken. Nadeel is, zoals wel vaker, de ligging op een business park. Gelukkig is het centrum van Heerenveen op loopafstand en zijn er in de nabije omgeving wel mogelijkheden om wat te eten of te drinken. Het parkeren was relatief eenvoudig. We waren wat aan de vroege kant in Heerenveen en zijn eerst rondom het stadion gaan wandelen. Daarna zijn we wat gaan eten en doorgereden naar P8. Deze parking ligt op een kleine 15 minuten lopen van het stadion, omdat deze wat verder van het stadion ligt heeft dit als bijkomend voordeel dat er na de wedstrijd nauwelijks file was en we binnen 5 minuten de terugweg konden aanvangen.

Stadion: 7
Een van de weinige stadions in Nederland die ik nog nooit had bezocht. Ik ben er een keer bijna geweest echter toen we bijna in Heerenveen waren werd het duel alsnog afgelast door wintersweer. Deze herkansing werd gelukkig niet afgelast. Het Abe Lenstra stadion is geopend in 1994. In de loop der jaren bleek de capaciteit onvoldoende voor de groeiende achterban van SC Heerenveen. Na verschillende verbouwingen heeft het stadion nu een capaciteit van 26.100 plaatsen. Er zijn plannen om het stadion op termijn verder uit te breiden naar 32.000 plaatsen.  Deze plannen staan momenteel echter nog in de ijskast.

Vanaf de snelweg is het niet direct goed te zien maar van binnen vond ik het stadion ‘groot’ overkomen. Wij hadden onze plaatsen op de hoek van de West- en de Noordtribune. De Westtribune heeft ten opzichte van de rest van het stadion maar een klein deel met zitplaatsen. Boven deze zitplaatsen bevinden zich twee rijen met Skyboxen. De Noordtribune heeft zitplaatsen met bovenin twee vakken met staanplaatsen. Hier staan de fans van supportersgroep Nieuw Noord. De Oosttribune is een grotere variant van de Westtribune. Deze heeft beduidend meer zitplaatsen en bovenin slechts één rij met Skyboxen. Als laatste blijft dan de Zuidtribune over. Een all-seater tribune. Beide tribunes achter de goal hebben een klein nadeel en dat zijn de palen voor de dakconstructie die in de bovenste vakken het zicht op het veld kunnen ontnemen. Verder bevindt zich een kleine gracht rondom het veld, omdat de tribunes doorlopen tot aan veldhoogte is dit niet direct hinderlijk.

Sfeer: 5
Het was dit duel koud, ijskoud. Volgens de officiële cijfers zouden er dik 24.000 toeschouwers aanwezig zijn geweest. Gezien de hoeveelheid lege plekken vraag ik me wel af of die er allemaal waren. Het is in ieder geval wel te verklaren dat er supporters thuis zijn gebleven. Met een gevoelstemperatuur rond de -13 en een snijdende oostenwind was het geen pretje om lang buiten te zijn. Dit had zijn weerslag op de sfeer in het stadion.

Voorafgaand aan de wedstrijd had supportersgroep Nieuw Noord een spandoek dat omhoog gehesen werd voor de staanvakken. Met hierop de tekst ‘Fan bûgjen frjemd’.
(Dit komt uit het derde couplet van het Fries volkslied en betekent Buigen was hen vreemd. Buigen voor een ander mens maakt je minderwaardig, het stelt de ander hoger als jezelf. Je buigt voor een ander als je accepteert dat de ander beter is. Met strijd passie en beleving is de ander nooit beter en hoef je niet minderwaardig te zijn. bron: www.nieuwnoord.org ) Ondertussen werd vanaf het veld het Fries volkslied ten gehore gebracht.

Gedurende de wedstrijd, was met name Nieuw Noord regelmatig te horen. De 200 meegereisde supporters van Heracles lieten zich in de eerste helft ook verschillende keren horen. Het gezang werd jammer genoeg niet heel fanatiek doorgezet gedurende de wedstrijd. Al bracht het “en wie niet spring, die krijgt het koud” wel een glimlach op mijn gezicht. De tweede helft waren het alleen nog de Friese supporters die zich lieten horen, ook nu werd het nimmer echt overtuigend.

Wedstrijd: 6
Gelukkig zaten we op tijd op onze plaatsen want na 50 seconden stond Heracles al op voorsprong. Dit was niet de eerste kans van de wedstrijd want Heerenveen had op dat moment ook al een kleine mogelijkheid gehad. Na de openingsfase was het Heerenveen dat optisch een overwicht had. Gevaarlijk werden ze echter nimmer. Heracles kreeg in de eerste helft vanuit de counter nog een levensgrote kans, maar de inzet van de bezoekers eindigde op de paal. Heerenveen bleef het restant van de eerste helft vooral tegen zichzelf voetballen.

Direct na de aftrap van de tweede helft had Heracles weer binnen een minuut kunnen scoren. Deze keer kon de Friese keeper een snelle treffer wel voorkomen. De tweede helft was Heerenveen duidelijk beter dan de Almeloërs. De Friezen faalden echter hopeloos in de afronding. Gedurende de tweede helft werden verschillende grote mogelijkheden om zeep geholpen. Omdat de bezoekers hun counters niet goed uitspeelden bleef het, tot onvrede van de het Friese publiek, 0-1. Zonder echt in grote problemen te komen wisten de Heraclieden de drie punten relatief eenvoudig mee terug te nemen naar Almelo.

Verkrijgbaarheid Tickets: 8
Normaal gezien is er bijna altijd een clubcard verplichting voor wedstrijden van Heerenveen. Gelukkig heeft men in Friesland service hoog in het vaandel staan en na een paar mails met een uiterst vriendelijke medewerker van de ticketing afdeling later. Lagen er twee tickets voor dit duel in de brievenbus. De wijze waarop we werden geholpen kunnen veel clubs een voorbeeld aan nemen.

Totaal: 6
Het eindcijfer komt uiteindelijk op een zes. De minder spannende locatie en wedstrijd onder Siberische omstandigheden zijn hier voornamelijk debet aan. De uitschieter naar boven is de klantvriendelijkheid van de club voor het regelen van de tickets.
Als afsluiter nog een quote van mijn medereiziger, ‘Boh, zitten we hier naar Siberische Club Heerenveen – Heracles Alaska te kijken?’ En daarin moet ik hem gelijk geven, ik heb het zelden zo koud gehad bij een voetbalwedstrijd.

De buitenzijde van de Oosttribune.

De entree van de Oosttribune en de Zuidtribune.

De buitenzijde van de Oosttribune.

Aparte floodlights in Heerenveen.

Een blik op de Noord- en Westtribunes.

Het Abe Lenstra stadion.

De Westtribune.

De Zuidtribune.

De Oosttribune.

De Noordtribune, bovenin zijn de staanvakken.

De warming up was hard nodig voor dit duel.

De line-ups.

Het spandoek met daarop de tekst 'Fan bûgjen frjemd'.

Wedstrijd moment.

De volle Zuidtribune.

De volle Westtribune.

De volle Oosttribune.

De meegereisde Heraclieden.

Wedstrijd moment.

Het Abe Lenstra stadion.

Panorama van het Abe Lenstra stadion.

Panorama van het Abe Lenstra stadion.