AZ – SC Veendam (27-09-2012)

Ticket

Facts & Figures:

Fixture: AZ – SC Veendam
Stadium: Afas Stadion
Capacity: 17.000
Attendance: 6.786
Result: 4-1
Line-ups:

AZ:
Esteban Alvarado Brown – Dirk Marcellis (68. Mattias Johansson) – Etiënne Reijnen – Nick Viergever – Donny Gorter (46. Giliano Wijnaldum) – Adam Maher – Markus Henriksen – Viktor Elm – Mikhail Rosheuvel – Jozy Altidore – Maarten Martens (59. Johann Berg Gudmundsson)

1-0 08. Viktor Elm
2-0 20. Viktor Elm
3-0 34. Viktor Elm
4-0 76. Jozy Altidore

SC Veendam:
Theo Timmermans – Mitch Apau – Michael Vakalopoulos – Niek Loohuis – Jelle Wagenaar – Tom Overtoom – Sander Rozema (70. Danny Menting) – Lars Lambooij (82. Theo Martens) – Johnatan Opoku – Lars Hutten – Sidney Schmeltz (69. Boy Deul)

4-1 78. Tom Overtoom

Scorecard

Locatie: 3
Het nieuwe AZ stadion ligt, zoals zoveel nieuwe stadions, op een industrieterrein vlak bij een aantal grote uitvalswegen. Rondom het stadion ligt eigenlijk niets buiten wat bedrijven. Aan de noordkant ligt een woonwijk, waar ons werd afgeraden om te parkeren. Bij het stadion zijn een aantal parkeerplaatsen waar je tegen betaling van €5 je auto kunt neerzetten. Het weg rijden na afloop van het duel ging relatief vlug. Het Afas stadion ligt op een kilometer of drie afstand van de vroegere locatie van de Hout.

Stadion: 6
Het Afas stadion had ik nog nooit bezocht. In de Hout heb ik wel een wedstrijd gezien. Met een scpetisch gevoel ging ik het stadion binnen en ik moet zeggen dat het allemaal toch wel meevalt. Buiten de aparte Floodlights heb je door het hele stadion het idee dat je bovenop het veld zit. Uiteraard betreft het ook hier weer een all-seater. Het grootste minpunt is het klinische uiterlijk van het stadion. Buiten een deel van de hoofdtribune ziet alles er hetzelfde uit. De dakconstructie bij de hoofdtribune heeft ook een iets andere vorm zodat het stadion toch nog iets van variatie heeft. Omdat de tribunes vrij stijl zijn, lijkt het stadion vrij klein terwijl er toch 17.000 toeschouwers in kunnen.

Sfeer: 4
Het duel betrof bepaald geen topwedstrijd, getuige ook de belangstelling voor de wedstrijd. Nog geen 7.000 toeschouwers waren op het duel afgekomen. Ik vond het wel opvallend hoeveel supporters uit Veendam waren meegereisd. Twee volle dubbeldekkers en wat supporters op eigen vervoer hadden de reis naar Alkmaar gemaakt. In de eerste kwartier was voornamelijk het uitvak te horen, vanaf de kant van AZ was er wel wat gezang maar verder niets spectaculairs. Pas gedurende de eerste helft kwam er ook vanaf Alkmaarse kant wat meer sfeer. In de tweede helft was vooral het uitvak wat sneren aan het uitdelen naar de reputatie van de AZ supporters, al waren de klappers vandaag (gelukkig) niet aanwezig op de tribunes. De supporters van AZ reageerden hierop met een aantal infantiele spreekkoren wat de uiteindelijke sfeer ook niet ten goed kwam.

Wedstrijd: 7
AZ nam het duel behoorlijk serieus, met een behoorlijk aantal A-spelers werd er aan de aftrap begonnen. Vanaf de eerste minuut werd Veendam onder druk gezet. Met name het verschil in handelingssnelheid was schrijnend om te zien. Waar AZ met snel combinatie voetbal de verdediging van Veendam helemaal aan gort speelde, hadden de spelers van Veendam soms drie balcontacten nodig om de bal onder controle te krijgen en door te spelen. Niemand in het stadion was dan ook verbaasd dat de wedstrijd al na acht minuten werd opengebroken door AZ. Na de openingstreffer bleef AZ leuk voetballen en sommige combinaties waren om van te smullen. De mooiste aanval van de avond werd in de twintigste minuut afgerond door Elm die zijn tweede van de avond maakte. Heel even liet AZ de teugels wat vieren, Veendam wist hier overigens totaal niet van te profiteren. Na een dik half uur completeerde Elm zijn hattrick vanaf de penaltystip. Het duel was nu reeds definitief beslist. Voor rust wist AZ nog twee goede kansen te creëren, maar de score werd niet verder uitgebouwd.

In de tweede helft kwamen de veenkolonialen iets strijdlustiger uit de kleedkamers. AZ zette niet veel aan en gaf de bezoekers ook de ruimte om wat te voetballen. Er onstond zowaar een grote kans voor Veendam.  Dit was het signaal voor de Almaarders om een tandje bij te zetten en Veendam kwam er niet meer aan te pas. Met name Altidore kreeg nog twee goede kansen. Toch werd er pas een kwartier voor het einde weer gescoord. Na een overtreding in het strafschop gebied ging de bal weer op de stip. Ditmaal nam Altidore de pingel en schoot deze beheerst binnen. Nadat de vierde treffer werd gescoord ging Veendam nog op zoek naar de aanval in de hoop een eretreffer te kunnen maken. Twee minuten na de vierde Alkmaarse treffer kreeg Veendam een vrije trap. Deze vrije trap werd schitterend binnen geschoten door Overtoom. Het meeste kruit wat toen verschoten al kreeg AZ nog twee grote kansen op een grotere zege. De 4-1 eindstand was wel een goede afspiegeling van de krachtsverhoudingen.

Verkrijgbaarheid Tickets: 4
Bij AZ is het niet heel gemakkelijk om aan kaarten te komen. Slechts een beperkt aantal wedstrijden hebben vrije verkoop. Zelfs voor dit duel, in de tweede ronde van de KNVB beker, was er alleen maar vrije verkoop in het stadion zelf.

Totaal: 5-
Een stadion dat ik nog niet bezocht had, het heeft niet het karakter van de Alkmaarder Hout, maar het kan allemaal veel slechter. De matige sfeer werd gelukkig gecompenseerd door een fris voetballend AZ. Omdat we een midweek in de buurt van Alkmaar waren hebben we in de voorverkoop een ticket gehaald voor deze wedstrijd, een wedstrijd die ik normaliter niet vlug bezocht zou hebben.

De Alkmaarder Hout in 2003.

De Alkmaarder Hout in 2003.

Het stadion van AZ heden ten dage.

De gewonnen prijzen staan aan de buiten zijde op het stadion.

Het Afas stadion heeft aparte floodlights.

Het stadion voor de wedstrijd.

De Alkmaarder Hout tribune.

De Victorie tribune.

De van der Ben tribune.

Een van de schuine floodlights.

De warming-up van AZ.

De warming-up van SC Veendam.

De spelers betreden het veld voor de wedstrijd.

Het luidruchtige deel van de AZ aanhang.

De meegereisde veenkolonialen.

...

Het publiek op de Molenaar tribune.

Wedstrijd moment.

Wedstrijd moment.

Wedstrijd moment.

...

Wedstrijd moment.

Panorma van het Afas stadion.