Vitesse – Heracles Almelo (22-09-2012)

Ticket

 

Facts & Figures:

Fixture: Vitesse – Heracles Almelo
Stadium: De Gelredome
Capacity: 25.000
Attendance: 17.003
Result: 1-1
Line-ups: 

Vitesse:
Piet Velthuizen – Tomas Kalas – Guram Kashia – Dan Mori (62. Simon Cziommer) – Patrick van Aanholt – Marco van Ginkel – Theo Janssen – Davy Pröpper (46. Mike Havenaar) – Renato Ibarra (73. Nicky Hofs) – Wilfred Bony – Jonathan Reis 

1-1 72. Wilfred Bony 

Heracles Almelo:
Remko Pasveer – Mike te Wierik – Ben Rienstra – Christian Dorda – Thomas Bruns – Kwame Quansah – Willie Overtoom – Lerin Duarte – Ninos Gouriye – Samuel Armenteros (80. Luis Pedro) – Everton Ramos da Silva (80. Geoffrey Castillion) 

0-1 48. Ninos Gouriye 

Scorecard:

Locatie: 4
De Gelredome ligt in het zuiden van Arnhem nabij verschillende grote invalswegen. Rondom de Gelredome liggen een aantal woonwijken. Wij hebben de auto echter bij het stadion zelf neergezet. Gemak dient de mens, je betaalt er overigens wel de hoofdprijs. Tien euro om te parkeren, na afloop van de wedstrijd was het wegrijden geen enkel probleem. De infrastructuur rondom het stadion is daar goed op berekend. Buiten een Amerikaanse fastfood keten hebben we in de nabijheid van het stadion geen andere gelegenheden om wat te eten of drinken gezien. Om bij het stadscentrum te komen moet je eerst de Neder-Rijn richting het noorden over. 

Stadion: 5
De bijnaam, het grootste theater van Nederland, zegt het eigenlijk al. De Gelredome is ingesteld op veel meer dan alleen voetbal. Een trend die je bij meer nieuwe stadions ziet… Als je aan komt rijden zie je de grote metalen constructie al opdoemen. Zeker de twee karakteristiek bulten van het beweegbare dak vallen op. Indien je rondom het stadion loopt zie je het technisch hoogstandje waardoor het veld naar buiten gehaald kan worden om voldoende zon te krijgen en niet te worden vertrapt tijdens andere evenementen. Op 25 maart 1998 werd de eerste wedstrijd in het stadion gespeeld tegen NAC Breda. De eerste nederlaag in de Eredivisie werd pas bijna een jaar later geleden. 6 maart 1999 was Fortuna Sittard de ploeg die Vitesse de eerste Eredivisie nederlaag in de Gelredome bezorgde ;-)

Als je binnen komt valt gelijk op dat de metalen constructie ook hier prominent aanwezig is. Zeker als het dak dicht is zie je veel van het technisch vernuft dat schuil gaat achter het stadion. De beide tribunes achter de goal, de Noord- en Zuidtribune lijken veel op elkaar. Het enige verschil is een afgezet vak voor de bezoekende supporters op de Noordtribune. De Oosttribune bevindt zich aan de lange zijde en bestaat op papier uit twee ringen. In de praktijk loopt de tribune gewoon door. Het verschil tussen de twee ‘ringen’, zijn de palen van de dakconstructie op de tweede ‘ring’, die het zicht kunnen belemmeren. De Westtribune doet dienst als hoofd tribune en beschikt over twee ‘ringen’ met sky-boxen. Daaronder bevinden zich nog en aantal reguliere zitplaatsen en business seats. 

Sfeer: 8
De wedstrijd stond volledig in het teken van de herdenking van Operation Market Garden (link naar meer informatie). De wedstrijd werd daarom omgedoopt in het Airborne duel. Voorafgaand aan de wedstrijd werden verschillende veteranen, die tijdens de slag om Arnhem hebben gevochten, geëerd. Om dit gegeven extra cachet mee te geven speelde Vitesse ook in speciale wedstrijd shirts, met daarop de tekst “No bridge too far” en het logo van de Airborne divisie. De supporters van Vitesse hadden hier ook op ingespeeld door in dezelfde kleuren als de shirts een groot doek met het Airborne logo omhoog te hijsen voor aanvang van het duel. Dit geheel werd ondersteund door een flink aantal shooters. Tijdens de rust werden meerdere vlaggen over het veld gedragen en was er een Schote ‘Pipe Band’ die ook een saluut aan de aanwezige veteranen brachten. Tijdens de wedstrijd zelf waren het met name de Vitesse supporters die zich lieten horen. Omdat het dak van de Gelredome dicht was droeg het geluid ver door het stadion. Bijna de hele eerste helft werd voortdurend sfeer gemaakt zonder echt in herhaling te vallen. Van de kant van Heracles stond daar maar weinig tegenover. Er was slechts een kleine groep supporters aanwezig in het gastenvak en gezien het feit dat het merendeel van hun spandoeken het ondersteboven hing was er duidelijk een protest. Waartegen heb ik niet kunnen achterhalen. In de tweede helft was de sfeer wat minder dan tijdens de eerste helft. Toch was er meer dan voldoende geluid vanaf  de tribunes te horen. Omdat de club met veel respect de veteranen en de slag om Arnhem herdacht een punt extra! 

Wedstrijd: 7
Vitesse begon het duel sterk en had al na drie minuten op voorsprong kunnen komen. De opgelegde kans werd echter niet benut. Daarna had een brutaal voetballend en verdedigend Heracles goed grip op de thuisploeg. Gedurende de eerste helft werd Heracles dreigender en Vitesse had er, op één schitterende aanval, na geen antwoord op. Vlak voor het verstrijken van de eerste vijfenveertig minuten kreeg Heracles de beste mogelijkheid tot op dat moment. Een hard schot werd maar half weggewerkt, de rebound die daar op volgde ging rakelings langs de verkeerde kant van de paal. Het logische gevolg van het niet benutten van de mogelijkheden was de brilstand tijdens de rust. 

Na de theepauze ging de wedstrijd in een stroomversnelling verder. De eerste vijf minuten van het tweede bedrijf waren voor de bezoekers uit Almelo. Nadat een hard schot wederom niet goed werd weggewerkt was het ditmaal wel raak vanuit de rebound, 0-1. Direct na de openingstreffer kreeg Vitesse een goede mogelijkheid, de harde kopbal werd door de Almelose goalie goed verwerkt. De momenten daarna was Heracles de ploeg die het gevaarlijkst was en nog een tweetal goede mogelijkheden onbenut liet. Na deze mogelijkheden was het kruit van de bezoekers ver verschoten en was Vitesse de gevaarlijkste ploeg op het veld. Vitesse liet een aantal flistende aanvallen op rij zijn en met kunst en vliegwerk wisten de bezoekers een treffer te voorkomen. Het duurde tot een kleine twinitg minuten voor tijd vooraleer Vitesse wist te scoren. Een Almelose verdediger maakte een overtreding binnen de zestien en de bal ging resoluut op de stip. Deze buitenkans werd benut en de gelijkmaker stond op het scorebord. In het restant van de tweede helft was er bij vlagen goed voetbal te zien van beide ploegen. Tot een treffer kwam het niet meer en de 1-1 was dan ook de eindstand. 

Verkrijgbaarheid Tickets: 7
In de Eredivisie is niet altijd even gemakkelijk aan kaarten te komen. Voor deze wedstrijd gold er gelukkig een vrije verkoop regeling en de kaarten waren dan ook zonder problemen te verkrijgen aan de stadionkassa. Dit seizoen zijn er bij Vitesse meerdere wedstrijden die een vrije verkoop hebben dus het is een kwestie van de site in de gaten houden.

Totaal: 6

Het grootste minpunt van de Gelredome is de inrichting op veel meer dan alleen voetbal. Hoewel er ook een aantal voordelen zijn ademt het stadion geen voetbal uit. Zeker met het dak dicht is het een aparte gewaarwording. De respect volle herdenking van Operation Market Garden en de leuke wedstrijd zorgen ervoor dat de uiteindelijke score toch een voldoende is. 

De Gelredome.

 

De buitenkant van de Noordtribune.

 

De buitenkant van de Westtribune.

 

De hoofdingang van het stadion.

 

Een deel van het technisch vernuft dat schuil gaat achter het verplaatsbare veld.

 

De Noordtribune met aan de rechterkant het gastenvak.

 

De Zuidtribune.

 

De Westtribune met de dubbele rij sky-boxen.

 

De Oosttribune.

 

Het gesloten dak.

 

Het gesloten dak.

 

Een adelaar voorafgaand aan het duel.

 

Sfeerbeeld

 

Sfeerbeeld van de Noordtribune.

 

Het doek met daarop het Airborne logo.

 

Nogmaals het Airborne logo.

 

De spelers staan klaar in de catacomben.

 

De gevulde Noordtribune.

 

De gevulde Westtribune.

 

De gevulde Zuidtribune.

 

Wedstrijd moment.

 

Wedstrijd moment.

 

De Schotse 'Pipe Band' in de rust.

 

...

 

De Schotse 'Pipe Band' in de rust.

 

Een van de veteranen kwam het publiek bedanken.

 

Wedstrijd moment.

 

Heracles viert de 0-1.

 

Blijdschap in het gastenvak.

 

Wedstrijd moment.

 

De penalty...

 

...en de daarop volgende vreugde.

 

Plichtplegingen na afloop van het duel.

 

Panorama van de Gelredome.