SC Cambuur – Fortuna Sittard (17-08-2012) revisit

Ticket

Facts & Figures:

Fixture: SC Cambuur – Fortuna Sittard
Stadium: Cambuur Stadion
Capacity: 10.000
Attendance: 5.125
Result: 2-0
Line-ups:

SC Cambuur:
Dennis Telgenkamp – Wout Droste – Tim Bakens (83. Leon Broekhof) – Mart Dijkstra – Lucas Bijker – Mohamed el Makrini (65. Frits Dantuma) – Yuri Rose – Mark Diemers (72. Marco van der Heide) – Oebele Schokker – Michiel Hemmen – Melvin de Leeuw

1-0 22. Mart Dijkstra
2-0 28. Michiel Hemmen

Fortuna Sittard:
Ferhat Kaya -  Fatih Turan – Timothy Dreesen – Yoann de Boer – Jonathan Hendrickx – Fernando Ricksen – Ramon Voorn – Ramazan Cevik (59. Jordie Briels – 79. Patrick N’Koyi) – Kevin Diaz (66. Thijs Nieuwland) – Prince Rajcomar – Abdelaziz Khalouta

Scorecard:

Locatie:  7
Het stadion ligt in een volksbuurt op een goed kwartier lopen van het centrum, je kunt er als bezoekende supporter de auto nergens goed kwijt en na de wedstrijd is er meestal wel een uitzwaai commitee. Deze factoren gecombineerd met de niet optimale infrastructuur voor bezoekende clubs zijn de oorzaak dat de bezoekende supporters eigenlijk altijd een verplichte buscombi krijgen opgelegd.
De thuissupporters kunnen in de buurt van het stadion de auto parkeren. Rondom het stadion zijn er een aantal gelegenheden voor wat te eten en te drinken.

Stadion: 7
In de jaren 30 van de vorige eeuw werd het eerste deel van het stadion gebouwd en dit was grotendeels onoverdekt. In de jaren 80 werden de oost- en zuid tribune vernieuwd en overdekt. De originele hoofd tribune is halverwege de jaren 90 vervangen door de huidige tribune. Ook de laatste onoverdekte tribune, de noord tribune is rond deze periode verbouwd naar een overdekte tribune. De laatste jaren zijn er met name cosmetische aanpassingen gedaan aan het stadion. Onder meer de stoeltjes zijn vervangen en het gastenvak is verplaatst van de noord tribune naar de aangrenzende oost tribune. De hoofdtribune en de M.I. Side steken hoog boven de rest van het stadion uit. Deze twee tribunes zijn ook voorzien van stoeltjes in de clubkleuren. De zuid tribune en de oost tribune zijn beduidend lager dan de eerder genoemde tribunes. De totale capaciteit van het stadion bedraagt iets boven 10.000 plaatsten. Het grootste punt van kritiek is echter de gastvrijheid voor de bezoekende supporters die ver onder de maat is, op een normale manier voetballen kijken is vanuit het nieuwe gastenvak haast onmogelijk. Gelukkig kon ik deze editie van de wedstrijd vanaf de hoofdtribune aanschouwen.

Sfeer: 6
De MI-Side staat erom bekend de ploeg vocaal goed te ondersteunen, al viel het deze avond ietwat tegen. Voorafgaand aan het duel was er een sfeeractie met vlaggen en grote doeken op de M.I. Side. Dit zag er er niet verkeerd uit. De supporters van Fortuna hadden zoals gebruikelijk veel dubbelhouders en vlaggen meegenomen. Het eerste kwartier van de wedstrijd waren de supporters van Fortuna zeer goed te horen in het stadion. Pas nadat Cambuur de openingstreffer scoorde werd het publiek wakker en werd het uitpubliek overstemd. De sfeer hield het restant van de eerste helft aan. In de tweede helft was de sfeer een stuk minder. De gezapige tweede helft was hier ongetwijfeld debet aan.

Wedstrijd: 5
De wedstrijd had duidelijk twee gezichten. De eerste helft was nog best leuk om te aanschouwen. De beginfase was voor Fortuna, er werd veel aanvalsdrang op de mat gelegd en dit resulteerde dan ook in een aantal goede mogelijkheden, jammer genoeg werd geen enkele van deze mogelijkheden verzilverd. Door een tactische omzetting kreeg Cambuur daarna het middenveld in handen en kantelde de wedstrijd volledig. Fortuna kreeg amper nog mogelijkheden. In een tijdsbestek van zes minuten had Cambuur de wedstrijd beslist door twee doelpunten. De 1-0 was een afstandsschot van een meter of 30 en de 2-0 werd gescoord na een goede aanval van de Friezen. Vlak voor tijd kreeg Fortuna nog een mogelijkheid op de aansluitingstreffer, maar ook deze mogelijkheid werd niet benut.

Na de rust veranderde de wedstrijd in een gezapige zomeravond wedstrijd. Cambuur speelde met minimale inspanning de tweede helft uit om zo krachten te sparen in het warme Leeuwarden. Fortuna zette daar niet veel meer tegenover. Alhoewel, de grootste kans van de tweede helft werd door de goed vrijgelopen Rajcomar over geschoten. Het laatste echte wapenfeit van Cambuur was een grove charge van Rose, die een Fortunees bijna de dugout in ramde. Dit met een flinke verhitte discussie tussen Rose en de Fortuna bank tot gevolg. Nadat de 4 minuten blessure tijd erop zaten stond Fortuna weer met lege handen in het hoge Noorden.

Verkrijgbaarheid Tickets: 7
Het wordt je de laatste seizoenen wat moeilijker gemaakt, zeker als supporter van de bezoekende club. Er zijn bijna altijd beperkingen om als uitsupporter naar Leeuwarden te gaan. Als neutrale supporter bij een gewone competitie wedstrijd moet je zonder problemen binnen kunnen komen.

Totaal: 6+
Een leuke club met een ietwat verouderd stadion en een leuke sfeer. Het voordeel van verouderde stadions is dat deze wel karakter hebben. Cambuur is daarnaast een van de grotere clubs in de Eerste Divisie, al met al prima om eens te bezoeken.

Het hoofdgebouw van het Cambuur Stadion.

De Zuid tribune.

De Oost tribune.

De Noord tribune, ook wel M.I. Side genaamd.

Sfeer voorafgaand aan het duel.

De sfeer in het uitvak.

Sfeer voorafgaand aan het duel.

Wedstrijd moment.

Wedstrijd moment.

Het gevulde stadion.

Het gevulde stadion.

Wedstrijd moment.

Wedstrijd moment.

De Hoofdtribune.

De Noord tribune na afloop van het duel.

Panorama van het Cambuur stadion.