KAA Gent – Club Brugge (28-04-2012)

Ticket

Facts & Figures:

Fixture: KAA Gent – Club Brugge:
Stadium: Jules Otten Stadion
Capacity: 12.919
Attendance: 11.702
Result: 2-1
Line-ups:

KAA Gent:

Sergio Padt – Mario Baric – Juan Alberto Andreu Alvarado – César Amposta Arzo – Remi Maréval – Bernd Thijs – Jesper Jørgensen (86. Mamoutou N’Diaye) – Tim Smolders – Ilombé Mboyo – Elimane Coulibaly (77. Zlatan Ljubijankic) – Christian Brüls

1-1 23. Elimane Coulibaly
2-1 61. Bernd Thijs

Club Brugge:
Bojan Jorgacevic – Carl Hoefkens – Michael Almebäck (59. Maxime Lestienne) – Jordi Figueras – Tom Høgli – Niki Zimling – Ryan Donk – Victor Vazquez (46. Vadis Odjidja Ofoe) – Jonathan Blondel – Carlos Bacca (80. Bjorn Vleminckx) – Joseph Akpala

0-1 8. Carl Hoefkens

Scorecard

Locatie: 8
Het Jules Otten stadion ligt toch wel een eind van het mooie Gentse centrum in stadsdeel Gentbrugge. Toch is het in dit geval geen minpunt. Het stadion ligt midden in een woonwijk omsloten door huizen en een aantal sportvelden. De wandeling door de wijk richting de entree van het stadion gaf me een Engels gevoel. In de directe nabijheid van het stadion bevinden zich verschillende kroegen die er gezellig uitzagen. Het parkeren dicht bij het stadion is wat lastiger. Wij hadden de tip gekregen om te parkeren op de P+R die direct onder aan de afrit (10 GentBrugge) van de autosnelweg ligt. Dit hebben wij dan ook gedaan en zowel voor als na de wedstrijd hebben we nauwelijks vastgestaan. Dan nog een pluspunt, op een 10 minuten lopen van het stadion ligt nog een tweede terrein. Dit is het voormalige terrein van KRC Gent Zeehaven. Ik heb inmiddels begrepen dat jammer genoeg alleen nog maar de hoofdtribune overeind staat, de rest van het terrein is veranderd in een atletiekterrein.

Stadion: 8
Het stadion loopt op zijn laatste benen. Het nieuwe Artevelde stadion vordert gestaag en binnen niet afzienbare tijd wordt het Jules Otten stadion verlaten. Tot die tijd is het meer dan de moeite waard om een keer naar Gent te gaan. Het stadion bestaat uit 4 tribunes die redelijk dicht op het veld staan. Tribune 1 doet dienst als de hoofdtribune, de tribune heeft twee etages en een rij met loges. De tribune staat erg dicht op het veld en je hebt perfect zicht op het speelveld en de tribunes. Tribune 2 staat achter de goal en huisvest de luidruchtige fans van de ‘Buffalo’s’. Deze tribune staat iets verder terug van het veld en heeft een aparte dakconstructie. Tribune 3 is een grotere variant van de Hoofdtribune en bestaat eveneens uit twee etages en een rij met loges. Ook deze tribune staat weer dicht op het veld, waardoor je zeker op de eerste rij bijna op het veld zit. De overgebleven Tribune 4 is identiek aan Tribune 2, deze tribune doet echter volledig dienst al bezoekersvak. Dit was het overigens nog niet helemaal, er blijven twee onoverdekte vakken over waar deze wedstrijd echte ‘die hards’ in de regen naar de wedstrijd aan het kijken waren. Zowel Tribune 1 als 3 torenen ver boven de omgeving uit waardoor het hele stadion een statige aanblik geeft.

Sfeer: 8
De wedstrijd werd al benoemd als de slag om Vlaanderen. Vocaal was dit in ieder geval goed te merken. Tijdens de warming-up waren de fans van Gent en Brugge al tegen elkaar op aan het zingen. Toen de spelers het veld betraden was er in het uitvak veel sjaal vertoon. Aan Ghentse kant werd een lied gespeeld dat door iedereen vol overgave werd meegezongen, dit resulteerde in een orkaan van geluid die door het stadion raasde. Gedurende de wedstrijd werd er door beide kampen treiterend gezongen, dit zonder dat het echt vervelend of beledigend werd. Omdat het spelbeeld dit toeliet was de sfeer de gehele wedstrijd prima te noemen. Pas de laatste paar minuten werd het in het uitvak anders omdat men op dat moment met name bezig was om de scheidsrechter voor amateur uit te maken. Na afloop van het duel werd er uitbundig feestgevierd tussen de spelers en supporters van de Buffalo’s.

Wedstrijd: 9
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, ik vond dit de leukste wedstrijd die ik tot op heden heb gezien in België. Het was een wedstrijd die mooie aanvallen, spanning en drama bevatte. Het begon de eerste 5 minuten al prima. Zowel KAA Gent als Club Brugge speelde voor de volle winst. KAA Gent had de eerste grote kansen van het duel, maar het was Club Brugge dat na 8 minuten door een snoeihard schot van Hoefkens op voorsprong kwam. In plaats van in te zakken gingen de Gentenaren gewoon door met aanvallen. Een goed kwartier na de openingstreffer werd het aanvallende spel van de thuisploeg beloond toen Coulibaly een voorzet prima binnenkopte. Daarna begon de mooiste fase van de wedstrijd. Beide ploegen raakten na een goede aanval de lat. Een omhaal van Club Brugge ging net naast en aan Gentse kant was wederom Coulibaly dicht bij een treffer. Het was wat dat betreft jammer toen het rustsignaal klonk.

De tweede helft was gelukkig van hetzelfde niveau, al moet er eerlijkheidshalve wel bijgezegd worden dat het spel wat gemener  werd. Het gretig voetballende Gent verdiende op dat moment al de voorsprong maar die kwam er nog niet. Net op het moment dat Club Brugge meer begon aan te dringen werd een speler van Gent onreglementair afgestopt in het strafschop gebied. Doelpuntenmaker Hoefkens kon vroegtijdig gaan douchen met een rode kaart op zak. De gegeven strafschop werd onhoudbaar binnengeschoten door Thijs. Daarna was het Gent dat het duel eigenlijk al had moeten beslissen, goed keeperswerk en slappe ingeschoten ballen voorkwamen dit. Aan de andere kant wist Brugge het net wel nog te vinden. De goal werd echter afgekeurd omdat de voorzet al over de achterlijn was geweest. In het laatste gedeelte van de wedstrijd hadden de Buffalo’s nog 2 goals moeten maken maar het bleef uiteindelijk bij 2-1

Verkrijgbaarheid Tickets: 6
Voor reguliere duels zijn tickets te verkrijgen via www.ticketingonline.be. Helaas was dat voor deze derby niet mogelijk. Ik had de stoute schoenen aangetrokken en een van de leden van het groundhoppersforum gevraagd of het mogelijk was om nog aan tickets te komen. Dit was gelukt, waarvoor dank! Of er voor deze wedstrijd nog tickets aan de dagkassa te verkrijgen waren weet ik helaas niet. Daarnaast zit het in Gent altijd goed vol dus er op tijd bij zijn is een must.

Totaal: 8
Het was een ontzettend leuke middag in Gent. Een fantastische wedstrijd waarin teveel om op te noemen gebeurde en een prima sfeer vanaf de tribunes. Het oude stadion in de woonwijk maakt het geheel af. Als ik dan al een minpunt moet noemen dan was dat het weer. Iets waar je helemaal geen invloed op hebt! Ik kan in ieder geval iedereen aanraden om nog een keer een wedstrijd te gaan kijken in het Jules Otten stadion voordat het te laat is!

Het is een mooie wandeling naar het stadion.

Tribune 3 steekt boven alles uit.

Tribune 2

Tribune 3

Tribune 4

De warming-up.

Het stadion zat goed vol voor deze burentwist.

De uit Brugge meegereisde fans.

De line-ups voor de wedstrijd.

Tribune 3 was zo goed als uitverkocht.

Echte 'die hards' kijken onoverdekt naar het voetballen.

Wedstrijd moment.

Wedstrijd moment.

Een doorgebroken speler neerhalen kent maar een straf.

De gegeven strafschop...

... werd feilloos binnengeschoten en leidde tot grote vreugde.

...

Feest bij de Buffalo's na afloop van het duel.

Feest bij de Buffalo's na afloop van het duel.

Floodlight

Mooie doorkijk na afloop van het duel.

Panorama van het Jules Otten Stadion.

Panorama van het Jules Otten Stadion.