Standaard Wetteren – Eendracht Aalst (31-03-2012)

Ticket

Facts & Figures:

Fixture: Standaard Wetteren – Eendracht Aalst
Stadium: Marcel de Kerpel Stadion
Capacity: 6.000
Attendance: 950
Result: 2-0
Line-ups:

Standaard Wetteren:
Griffin de Vroe  – Jarric Buysse (82. Karel van Lierde) – Frank Magerman – Jonas Heymans – Davy Claessens – Robbe van Ruykensvelde – Jan de Langhe (76. Kevin Elaut) – Maxim Delbaere – Ewout Denys (90. Daan de Pever) – Bart Goossens – Bruno Comacho Da Silva

1-0 44. Jan de Langhe
2-0 55. Jarric Buysse

Eendracht Aalst:
Kevin van de Noortgaete – Niels de Schutter – Pedrag Filipovic – Laurent Depoitre – Ken van Damme (46. Jonathan Kanangila Yombo) – Gigli Ndefe (71. Alteron Balai) – Damien Gallucci – Bob Cousin – Samuel Crispyn (42. Bas Vervaeke) – Thomas van Renterghem – Kristof Kestens

Scorecard

Locatie: 6
Het stadion ligt in het Oost-Vlaanderse Wetteren. Het is een stuk buiten de kern van de plaats gesitueerd. Het is een aparte locatie, zowel de ingang voor de thuissupporters als die voor de bezoekende supporters zitten goed verstopt. Om bij de entree te komen moet je de ingang van een bouwmarkt voorbij gaan en dan kom je bij de kassa’s. Voordat je bij deze kassa’s komt passeer je eerst een aantal dubieuze tuinen die volgestapeld liggen met troep. De bouwmarkt waar je langs loopt is overigens ook de hoofdsponsor van de club. De entree voor de bezoekende supporters is verstopt tussen een aantal bomen aan de Zuidlaan. In de directe nabijheid van het stadion bevinden zich een aantal kroegen en eetgelegenheden dus dat is weer een pluspunt.

Stadion: 7
Het naar de ex-voorzitter Marcel de Kerpel vernoemde stadion is een klein maar fijn stadion. Het heeft, uiteraard, een goed verzorgde grote kantine die de mogelijkheid biedt om de wedstrijd achter glas te bekijken. De zittribune met plaats voor 514 toeschouwers staat tegen de cornervlag aan, deze tribune draagt groot de naam van Marcel de Kerpel. Omdat er een minimaal aantal zitplaatsen benodigd is om tweede klasse te mogen voetballen is er een onoverdekte noodtribune neergezet aan de korte zijn naast het gastenvak. Het gastenvak bestond voor deze wedstrijd uit twee delen. Een deel is een korte overdekte staantribune achter de goal. Het tweede deel bevindt zich direct ernaast aan de lange zijde. Tevens is een deel van de staantribune aan de lange zijde voor de supporters van Standaard Wetteren. Dan blijft er nog een tribune met overdekte staanplaatsen over. Deze tribune werd gebouwd toen ik het stadion in 2009 zonder wedstrijd bezocht. Toentertijd lag het er als een bouwput bij, het eindresultaat is een klein maar over duidelijk Belgisch stadion. Terplaatse wist een van de medewerkers van de club te vertellen dat de lichtmasten pas een jaar in het stadion stonden.

Sfeer: 6
De opkomst aan Wetteren kant was dramatisch. Ondanks dat het een wedstrijd tegen de buren uit Aalst betrof was Wetteren niet uitgelopen om hun team aan te moedigen. Wat zoekwerk op internet leverde op dat gemiddeld slechts 540 toeschouwers de wedstrijden van Standaard bezoeken. Dit heeft natuurlijk ook met de prestaties te maken die de club dit seizoen op de mat legt. Om een toeschouwer waar we mee aan de praat waren geraakt te citeren, “Komt ge voor de voetbal of komt ge naar d’n Standaard kijken”.
De supporters van Wetteren beschikten in ieder geval wel over de nodige humor. De trainer van Aalst was meermaals hard aan het schreeuwen op zijn spelers, een supporter van Wetteren was bij de dug-out van Aalst gaan staan en iedere keer als de trainer van Aalst wat wilde roepen, begon de Wetterse supporter als een malloot er bovenuit te schreeuwen :-) .

De supporters van d’n Iendracht had ik al meerdere keren aan het werk gezien en gehoord. Zij hebben toch wel een van de meer luidruchtige supporters. Helaas viel het aan hun kant ook wat tegen deze avond. In Wetteren verwachtte men ongeveer duizend supporters uit Aalst. In realiteit zal ongeveer de helft van dat aantal de korte reis naar Wetteren gemaakt hebben. In de eerste helft waren zij wel nog goed te horen en zetten ze een aantal leuke songs in. In de tweede helft waren ze vooral bezig hun onvrede te uiten over het spel van hun ploeg en enkele dubieuze beslissingen van de scheidsrechter.

Wedstrijd: 8
In vergelijk met het duel in Mönchengladbach was deze wedstrijd een stuk leuker om te aanschouwen. Beide teams lieten de bal het werk doen en gingen op zoek naar voetballende oplossingen. Eendracht Aalst begon het beste aan de wedstrijd. In de openingsminuten lieten zij twee redelijke kansen noteren. Daarna kwamen de spelers van Aalst er niet meer doorheen en begon Standaard Wetteren beter in de wedstrijd te komen. Ik zal maar gelijk aangeven dat ik het een raadsel vind dat Standaard Wetteren laatste stond met slechts twee overwinningen. De ploeg liet behoorlijk voetbal zien en creëerde zich verschillende goede kansen. De afronding was lang niet altijd even goed, waarschijnlijk is dat wel een oorzaak waarom dat de ploeg niet meer punten heeft gehaald. Toch was het op slag van rust Standaard Wetteren dat volledig terecht op voorsprong kwam.

Het tweede bedrijf begon met een eveneens aanvallend ingesteld Wetteren. Wederom een aantal goede kansen werden niet benut en Eendracht Aalst begon beter in de wedstrijd te komen. Net toen Eendracht Aalst een goede kans om zeep had geholpen wist Wetteren goed door te breken. De meeopgekomen rechtsback kwam vrij voor de keeper en schoot de bal onder de keeper door. De aanwezige Wetterse supporters gingen uit hun bol. De underdog had de favoriet bij de keel, toch wilde Eendracht Aalst het nog niet opgeven. Alle manschappen werden naar voren gestuurd in een poging de muur van Standaard Wetteren te slechten. De wijze waarop Eendracht Aalst dit probeerde was echter minder prijzenswaardig. Te stevig werden de duels aangegaan, toen een speler van Aalst een opzichtige schwalbe maakte begonnen de spelers allemaal te mekkeren dat er geen penalty werd gegeven. Dit had een averechts effect. De scheidsrechter van dienst floot nu bijna alles in het voordeel van Wetteren. Ook overtredingen die wel degelijk bestraft hadden moeten worden werden door de vingers gezien. Toen vlak voor tijd een speler van Aalst in de zestien werd onderuit gehaald werd wederom voor een schwalbe gefloten. Deze beslissing durf ik in twijfel te trekken omdat er wel degelijk contact was.
Een steeds gefrustreerder Eendracht Aalst kreeg daarna geen goede aanval meer op de mat gelegd. Derhalve behaalde Standaard Wetteren de derde overwinning van het seizoen. Veel zullen ze er niet mee opschieten want degradatie is al zo goed als zeker.

Verkrijgbaarheid Tickets: 8
Omdat het op papier een derby betrof had ik vooraf een mail gestuurd naar het secretariaat van Standaard Wetteren. Binnen een dag had ik een reactie met daarin vermeld dat het geen enkel probleem was om aan tickets te komen. Er waren geen bijzondere beperkingen en ondanks het ‘kleine’ stadion waren er meer dan voldoende tickets beschikbaar. Tot zover het goede nieuws, de minpunten komen in de vorm van de prijs voor een ticket. 15 euro mocht er betaald worden voor een plek op de tribune achter de goal. Het punt gaat gelukkig niet verder omlaag, omdat eenmaal binnen het geen enkel probleem was om door het hele stadion te wandelen.

Totaal: 7
Het Marcel de Kerpel stadion is een bonte verzameling van tribunes in verschillende stijlen. Jammer genoeg kampt de club met wel hele magere bezoekersaantallen. De resultaten van de ploeg zijn waarschijnlijk een van de oorzaken hiervoor. Toch begrijp ik niet dat Wetteren niet meer punten heeft behaald. Ze lieten leuk voetbal zien en wonnen de wedstrijd meer dan terecht!

Dit bord is de enige aanwijzing dat er een stadion in de buurt is.

De eerste tekenen dat je een stadion nadert.

:-)

Gedenksteen in het stadion.

Dit vak kost €15,-

De langezijde met overdekte staanplaatsen.

Onoverdekte staanplaatsen flankeren de enige tribune met zitplaatsen.

Schots en scheef, zoals het hoort!

De zittribune.

De zittribune.

De noodtribune die is neergezet om aan de eisen van de KBVB te voldoen.

De noodtribune die is neergezet om aan de eisen van de KBVB te voldoen.

Vanuit de kantine kun je eveneens de wedstrijd volgen.

De warming-up van Aalst.

De warming-up van Wetteren.

Zou u hier een auto kopen?

Een van de Floodlights die er pas sinds kort staan.

Beide teams betreden het veld voor de wedstrijd.

Spandoek van de uit Aalst meegereisde supporters.

Het vak met Wetterse supporters.

Wedstrijd moment, met op de achtergrond ook fans uit Aalst.

Wedstrijd moment.

Wedstrijd moment.

Wedstrijd moment.

Wedstrijd moment.

Wedstrijd moment.

Wedstrijd moment.

Panorama van het Marcel de Kerpel stadion.