Rot Weiss Essen – Wuppertaler SV Borussia (17-03-2012)

Ticket

Facts & Figures:

Fixture: Rot Weiss Essen – Wuppertaler SV Borussia
Stadium: Georg Melches Stadion
Capacity: 15.000
Attendance: 8.713
Result: 1-1
Line-ups:

Rot Weiss Essen:
Dennis Lamczyk – Timo Brauer – Thomas Denker – Vincent Wagner – Roberto Guirino – Holger Lemke – Markus Heppke (70. Benedikt Koep) – Kerim Avci – Stefan Grummel (87. Kevin Lehmann) – Kevin Grund – Güngör Kaya

1-0 31. Thomas Denker

Wuppertaler SV Borussia:
Cristoph Semmler – Robert Flessers – Rachid El Hammouchi – Felix Haas (86. Ben Abelski) – Thomas Schlieter – Tom Moosmayer – Maciej Zieba – Marcel Landers (75. Benjamin Baltes) – Daniel Flottmann – Marco Quotschalla (75. Jörn Zimmermann) – Christian Knappmann

1-1 84. Daniel Flottmann

Scorecard

Locatie: 7
Het Georg Melches stadion ligt aan de Noordwest kant van Essen. De omgeving oogt rauw en er waren verscheiden vervallen panden in de nabijheid te zien. Navraag op het groundhopping.nl forum leverde een aantal goede tips op om de auto te parkeren. Mede hierdoor stonden we op nog geen 5 minuten wandelen van het stadion. De wandeling naar het stadion toe was vanuit die richting leuk om te maken. Je loopt op een gegeven moment onder een spoorbrug door en je ziet het stadion dan opdoemen. Op die plek waren overigens ook de eerste signalen te zien dat het een hete middag zou gaan worden. Bij de eerder genoemde brug stond namelijk al een enorme hoeveelheid Politie klaar.

Stadion: 7
De eerste gedachte die bij me opkwam tijdens het betreden van het stadion was, zonde. Er staan namelijk nog maar twee volledige tribunes en een halve tribune overeind. Een staantribune achter de goal staat nog volledig overeind en de schitterende Hoofdtribune staat nog overeind. De gegengerade is gedeeltelijk al afgebroken om plaats te maken voor het nieuwe stadion dat naast het hoofdveld al duidelijke vormen begint aan te nemen. De tribune achter de goal was al in een eerder stadium afgebroken omdat deze te bouwvallig was. Toch nemen er wel supporters plaats op een verhoging. Diezelfde verhoging wordt ook gebruikt als scorebord. Ik had de neiging om een lager cijfer te geven maar de mooie hoofdtribune en het scorebord, met houten bordjes!, zorgen ervoor dat ik toch op een 7 uitkom.
Dat ik niet de enige ben die de Hoofdtribune een prachtige tribune vindt bleek gedurende de wedstrijd. Er werd door de supporters van Essen een spreukband omhoog gehouden waarop ze duidelijk te kennen gaven dat de Hoofdtribune bewaard moet blijven.

Sfeer: 8 (4)
De dubbele beoordeling heeft te maken met de twee gezichten die de sfeer in het stadion had deze wedstrijd.

De eerste helft hing er een heerlijke derby sfeer in het stadion. Het goed gevulde uitvak en de staantribune achter de goal zongen vol tegen elkaar in. Jammer genoeg waren er geen echte sfeeracties aan het begin van het duel. In het vak van Wuppertal werden een aantal vlaggen getoond en aan Essen kant werd alleen luidkeels het clublied gezongen. Een duidelijke vocale winnaar was er op dat moment nog niet te bespeuren. Toen Rot Weiss Essen op voorsprong kwam, werd een schitterende samenzang ingezet tussen de drie Essen tribunes. Het gedeelte naast het uitvak zette “Rot” in, de staantribune achter goal reageerde met “Weiss” en vanaf de Hoofdtribune rolde “Essen” door het stadion. Een machtige samenzang die een team echt kan ondersteunen. Na deze samenzang werd een spandoek getoond dat de Ultra’s van Essen gestolen hadden van de Wuppertaler fans. Aan de kant van Wuppertaler SV viel het toen even stil. Nadat het spandoek weg was, werd vanuit het uitvak ook de ondersteuning voor de ploeg weer voortgezet. Voor de sfeer in de eerste helft kan ik als cijfer dan ook een dikke 8 toekennen.

De tweede helft werd helaas een ander verhaal. In het begin was er nog veel gezang maar dat werd na een minuut of 10 anders. In het gastenvak werd een fakkel onstoken. De aanwezige stewards reageerden daarop door naar de betreffende groep toe te lopen. Op dat moment ontstond er een massale vechtpartij in het gastenvak en werden de aanwezige stewards letterlijk het vak uitgeslagen. Als reactie daarop betrad de M.E. in grote getale het vak. In eerste instantie viel de groep Wuppertal fans ook de M.E. aan. Uiteindelijk werd door onder andere de inzet van traangas en honden het vak onder controle gebracht. Naderhand las ik op internet dat in het aangrenzende vak met Essen supporters de M.E. ook met honden en traangas in de weer was geweest. Ik heb wel gezien dat het in dat vak onrustig was maar de M.E. heb ik alleen bij het hek met het uitvak gezien.  Toen de rook en het traangas eenmaal was opgetrokken was het duel stilgelegd. De oorzaak hiervan was een steward die tijdens de schermutselingen dusdanig verwond was dat hij medische hulp nodig had. Na een minuut of tien werd de steward onder luid applaus met een ambulance afgevoerd.

Toen de wedstrijd weer verder ging was de spanning op tribunes om te snijden. Het gezang was volledig stil gevallen. Pas in de laatste minuten toen de gelijkmaker door Wuppertaler SV werd gescoord werd er nog even gezongen vanuit het uitvak. De fans van Essen ageerden hierop door ieder balcontact van Wuppertal weg te fluiten. Direct na afloop van de wedstrijd werd door de Essen fans nog de confrontatie gezocht met het uitvak. Dit werd ternauwernood voorkomen door de overmacht aan Politie die op dat moment overal aanwezig was in het stadion.

Wedstrijd: 6
De eerste helft was de leukste om te aanschouwen. Goed was het in de beginfase van beide teams niet. Dit werd gecompenseerd door veel strijd en (harde) overtredingen. Naarmate het duel vorderde wist met name Essen combinerend toch een aantal leuke aanvallen op te zetten. Een prachtige steekpass raakte jammer genoeg de buitenkant van de paal. Daarna waren er nog een tweetal honderd procent kansen te noteren die niet werden benut. Ondertussen melde ook Wuppertaler SV zich nadrukkelijker in het strafschop gebied van Essen, ook daar ging een bal via het aluminium net naast. Na precies een half uur spelen kopte Thomas Denker van Essen de bal na een goede voorzet op goal. De bal leek over de lijn te gaan en op de tribunes werd ook al gejuicht. De scheidsrechter was echter niet zeker van zijn zaak en hij ging nog in conclaaf met de grensrechter. Na kort beraad werd de treffer dan toch gegeven en gingen de supporters op de tribune nogmaals uit hun dak. Vlak voor tijd had het eigenlijk 2-0 moeten zijn maar een wonderbaarlijke redding voorkwam dat. Gezien de kansen verhouding werd de rust met een terechte voorsprong voor Essen gehaald.

De tweede helft begon met een offensief van Rot Weiss Essen. Het wedstrijd beeld veranderde echter dramatisch na de schermutselingen op de tribune. Veel spelers waren zichtbaar geïntimideerd door alle gebeurtenissen en er gebeurde op het veld niet veel meer. Wuppertaler SV zette de indrukken als eerste van zich af en ging nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker. Rot Weiss Essen wist er niet veel meer tegenover te zetten dan een paar ongevaarlijke counters. Toch bleef het heel lang 1-0. In de 84ste minuut maakte een speler van Essen hands en werd een vrije trap gegeven. De voorzet werd door de me eopgekomen verdediger Daniel Flottmann binnengewerkt, 1-1. In het uitvak leidde dit tot vreugde en wederom het opzoeken van de confrontatie met de M.E. Beide ploegen werden daarna niet meer gevaarlijk en zoals wel vaker bij een derby was er geen overwinnaar.

Verkrijgbaarheid Tickets: 8
De tickets waren prima verkrijgbaar. Via internet waren ze eenvoudig te bestellen en waren alle vakken nog beschikbaar. Ook aan de dagkassa werden nog kaarten verkocht. Aan de dagkassa waren overigens niet meer alle vakken beschikbaar.

Totaal: 7 (6)
Het was een wedstrijd met twee gezichten. De eerste helft hing er een fantastische derby sfeer. Het stadion kolkte op sommige momenten en beide supportersgroepen zorgden voor een prachtige sfeer. De tweede helft werd ontsierd door de schermutselingen op de tribune, een gewonde steward en de inzet van traangas en honden. Daarna was de wedstrijd ook een stuk minder. Enige rivaliteit had ik wel verwacht, dat het duel zo beladen zou zijn kwam als een verrassing voor me.

Verder is het jammer dat dit een van de allerlaatste wedstrijden in Georg Melches Stadion was. Er resteren nog een paar thuiswedstrijden en daarna valt het doek voor het oude stadion.

Het is een leuke wandeling naar het stadion.

Het plein aan de voorzijde van het stadion.

Een eerste blik op de schitterende Hoofdtribune.

Gegengerade, links is het gastenvak.

De staantribune achter de goal.

Het pronkstuk van het stadion, de Hoofdtribune.

De trappen op de Hoofdtribune zijn voorzien van bordjes met daarop verscheidene hoogtepunten.

Het nieuwe stadion begint al aardig vorm te krijgen.

De helft van de Gegengerade is reeds afgebroken.

Tijdens de waming-up bleek werd al duidelijk dat het een zeer beladen duel zou worden.

De thuistribunes lopen ook al aardig vol.

Het stadion bereidt zich voor op de wedstrijd.

Sfeeractie aan de kant van Wuppertal.

De sfeer aan Essener kant.

Wedstrijd moment.

Het werd al wat onrustiger in het stadion toen dit spandoek werd getoond door de Ultras van Essen.

Fantastisch scorebord in Essen.

Het afsteken van een fakkel was het begin van de schermutselingen op de tribunes.

De toegesnelde stewards hadden het zwaar te verduren.

De M.E. betrad het vak om de rust te herstellen.

De politie betrad massaal het vak, inclusief honden en traangas. De wedstrijd was inmiddels al stilgelegd.

Een gewonde steward wordt per brancard afgevoerd.

Toen de rust in het gastenvak was wedergekeerd, werd het onrustig in het aangrenzende Essen vak.

Tussendoor werd er ook nog 'gewoon' gevoetbald.

Behoud de Hoofdtribune!

Met een zwaar escorte werden de Wuppertaler fans weggeleid.

Something old, something new.

Panorama van het Georg Melches Stadion.