KSK Hasselt – K. Rupel Boom FC (11-01-2012)

Ticket

Facts & Figures:

Fixture: KSK Hasselt – K. Rupel Boom FC
Stadium: Stedelijk Sportstadion Hasselt
Capacity: 8.800
Attendance: 1.000
Result: 0-1
Line-ups:

KSK Hasselt:
Jonas Maes – Kenny Clabots – Jan Weerts (81. Philippe Peeters)  – Tom Weerts – Jo Geebelen – Martijn Dingenen – Jordy Hermans – Tom Lacroix (59. Silvio Deraeve) – Giel Swijngedouw – Sofiene el Kahdri – Dominiek Labate (74. Duvan Muchanid)

K. Rupel Boom FC:
Ruben Smet – Wesley Snoeys – Jeroen Mertens (81. Jarich Dewoyer) – Dries Ventare – Cedric de Troetsel – Bjorn Beyens – Davy de Smedt – Nick van der Westerlaken (88. Olivier de Groodt) – Sven van der Heyden – Tim Nicot – Tom Pietermaat

0-1 12. Nick van der Westerlaken

Scorecard

Voorwoord:
Deze avond werd er in Hasselt een bijzondere wedstrijd gespeeld. Het duel stond in eerste instantie gepland op zeventien december vorig jaar. Toen was er echter een probleem met de lichtinstallatie en werd het duel afgelast. Als KSK Hasselt niet kon aantonen dat het probleem ergens anders zijn oorzaak had, zou er een reglementaire overwinning voor Rupel Boom worden aangetekend. Echter voordat dit besluit genomen kon worden ging KSK Hasselt in vereffening en leek het gedaan met de club. In extremis werd de club, voorlopig althans, gered door ex-Rode Duivel en ex-jeugdspeler van KSK Hasselt, Stijn Stijnen. Na een aantal procedures bij de Belgische Voetbalbond kon KSK Hasselt aantonen dat de storing met de lichtinstallatie bij hun energieleverancier lag en niet bij de club. Rupel Boom heeft nog een bezwaar aangetekend bij de Belgische Voetbalbond maar kreeg daar geen gehoor. Hierdoor stond deze avond een wedstrijd op het programma die niemand meer voor mogelijk had gehouden.

Locatie: 7
Ingesloten tussen de ringweg, de plaatselijke tennisvereniging en een woonwijk ligt het stedelijk sportstadion. In de directe omgeving van het stadion is niet heel veel te beleven. Er ligt een kroeg vlakbij het stadion en het centrum is op loopafstand, daar is meer dan voldoende te vinden om de dag om te krijgen.
In de wijk rondom het stadion is voldoende plek om de auto te parkeren.

Stadion: 7
KSK Hasselt heeft een apart stadion. Toen de ploeg in 1979 geheel tegen de verwachting in promoveerde naar de Eerste Klasse werd het stadion met gezwinde spoed verbouwd. Na deze verbouwingen zijn er, behoudens een aantal veiligheidsaanpassingen, geen renovaties meer geweest. Hierdoor is het stadion al min of meer dertig jaar onveranderd. Achter beide doelen zijn onoverdekte staan tribunes die op sommige plekken al behoorlijk aan het verzakken zijn. Eén lange zijde heeft een overdekte staantribune, maar het meest in het oog springt echter de hoofdtribune. Deze vrij smalle maar hoge tribune torent boven het stadion en de rest van de omgeving uit. Het stadion verkeerd in slechte staat en is zelfs al enkele malen afgekeurd door de Belgische autoriteiten. Toch wordt er nog steeds gevoetbald en eerlijk is eerlijk, het stadion heeft wel karakter.

Sfeer: 7
Er was redelijk wat volk op de wedstrijd afgekomen. Bij binnenkomst lag er een rode loper voor de toeschouwers en was er veel belangstelling van de media. Er waren wat party tenten neergezet waar de inwendige mens versterkt kon worden. Er hingen verschillende spandoeken op en de supportersclub had aangekondigd voor veel sfeer te gaan zorgen. Bij de spelersopkomst werden er een aantal fakkels afgestoken op de Spionkop. Gedurende de wedstrijd waren de fanatiekere fans van Hasselt ook flink aan het zingen. De kleine 50 meegereisde fans van Rupel Boom lieten ook regelmatig van zich horen waardoor het best een sfeervolle avond was. Na afloop van de wedstrijd vierden de spelers van Hasselt, ondanks de nederlaag, toch nog een klein feest met hun supporters.

Wedstrijd: 5
De grasmat in Hasselt maakte goed voetbal nagenoeg onmogelijk. Het veld lag er in een erbarmelijke staat bij. Daarnaast waren er bij Hasselt nog maar 3 spelers van de vaste ploeg aanwezig, de rest van het basiselftal bestond uit jeugdspelers. Het begin van Hasselt was dan ook nerveus te noemen. In de beginfase wist Hasselt een aantal corners af te dwingen, daarmee hadden ze hun kruit voor de eerste helft jammer genoeg al verschoten. Rupel Boom begon dwingender naar voren te voetballen en dit resulteerde na 12 minuten in de 0-1. Een mooie volley vloog onhoudbaar binnen. Daarna was het vooral Rupel Boom dat aan het voetballen was tegen een naar houvast zoekend Hasselt. Vlak voor rust waren er nog een aantal kansen voor Rupel Boom om de voorsprong uit te breiden, dit gebeurde echter niet. De tweede helft was qua spelniveau weliswaar een stuk minder. Het vermaak was daarentegen een stuk hoger. Rupel Boom probeerde de wedstrijd te consolideren en kwam er nog maar sporadisch uit. Hasselt voetbalde meer naar voren en oefende meer pressie uit, dit zonder echt kansen af te dwingen overigens. Het echte ‘spektakel’ kwam pas in de slotfase. Niet zozeer in de vorm van doelpunten maar meer van de arbiter van dienst. Twee rode kaarten voor Rupel Boom en één rode kaart voor Hasselt zorgden voor zijn moment van faam. Heel even leek het duel nog een gelijkspel op te leveren maar een werkelijk fantastische redding van de Boomse goalie voorkwam een treffer.

Verkrijgbaarheid Tickets: 9
Geen enkel probleem om deze gewoon aan de kassa te verkrijgen. De wedstrijden van Hasselt worden jammer genoeg niet heel druk bezocht waardoor dit geen probleem oplevert met de beschikbaarheid.

Totaal: 7
Een vreemde en historische wedstrijd in Hasselt die zich in een feestelijke ambiance afspeelde. De mindere wedstrijd doet wel wat afbreuk aan de hele beleving, maar het was absoluut niet vervelend om de wedstrijd in het aparte stadion te bezoeken.

De lange zijde in 2009.

De korte zijde in 2009.

De lange zijde in 2009.

Obscure gangen in Hasselt.

Er zijn overal in het stadion flinke verzakkingen te zien.

De Hoofdtribune in 2009.

De warming up van beide elftallen.

De Hoofdtribune met aansluitende staanplaatsen.

De korte zijde deze avond.

Pyro bij de spelersopkomst.

Pyro bij de spelersopkomst.

In een feestelijke ambiance traden beide elftallen aan.

Wedstrijd moment.

De Hoofdtribune.

Een van de staanvakken met daarachter de kantine.

Wedstrijd moment.

De spelers bedanken de Hasseltse fans.

Panorama van het Stedelijk Sportstadion.