1. FC Köln – FSV Mainz 05 (19-11-2011 en 13-12-2011)

Ticket

Facts & Figures:

Fixture: 1. FC Köln – FSV Mainz 05
Stadium: Müngersdorf (Rheinenergie Stadion)
Capacity: 50.374
Attendance: 44.800
Result: 1-1
Line-ups:

1. FC Köln
Michael Rensing – Miso Brecko – Pedro Tonon Geromel – Ammar Jemal – Henrique Sereno (55. Christian Eichner) – Mato Jajalo – Martin Lanig (76. Kevin McKenna) – Slawomir Peszko (76. Sebastian Freis) – Sascha Riether – Christian Clemens – Lukas Podolski

1-1 85. Lukas Podolski

FSV Mainz 05
Christian Wetklo – Niko Bungert – Malik Fathi – Jan Kirchhoff – Zdenek Pospech – Bo Svensson – Julian Baumgartlinger – Elkin Soto – Zoltán Stieber (56. Eric Maxim Choupo-Moting) – Sami Allagui (89. Anthony Ujah) – Mario Gavranovic (73. Marco Caligiuri)

0-1 70. Sami Allagui

Voorwoord:
Ruim op tijd waren we naar Keulen vertrokken en was er nog niets aan de hand. Na het parkeren van de auto op tijd het stadion binnen gegaan om het daglicht wat er nog was te benutten om foto’s te maken. Drie kwartier voor de wedstrijd zeiden we tegen elkaar dat het vreemd was dat er nog geen speler was te zien. Tegen de klok van 15.00 begon de stadionspeaker met de zin; “Diese situation habe ich in 25 jahre noch nie erlebt. Wir haben keine schiedsrichter”. Volkomen onduidelijk wat er aan de hand was werd de mededeling gedaan dat het duel was afgelast. Toch wel teleurgesteld en gefrustreerd verlieten we het stadion. Hoe kan een bond als de DFB nu geen scheidsrechter voorhanden hebben? Later bleek de ernst van de situatie pas. Scheidsrechter van dienst Babak Rafati had een kleine 2 uur voor de aftrap een zelfmoordpoging gedaan. Zijn assistenten en de vierde official hadden hem in zijn hotelkamer met doorgesneden polsen gevonden. Op de korte termijn die nog over was is het niet meer gelukt een vervangend arbitraal kwartet te vinden. Wanneer het duel wordt ingehaald en of we er dan bij kunnen zijn weet ik op dit moment nog niet. Vandaar een gedeeltelijk verslag met alleen wat stadion foto’s.
Addendum:
We hadden geluk met de datum waarop het duel zou werd ingehaald. Nogmaals naar Keulen gereden en ditmaal was er ruim voor de wedstrijd al veel bedrijvigheid op het veld. Iets dat de vorige keer totaal niet het geval was. Toen 45 minuten voor de aftrap het arbitraal kwartet het veld betrad werden zij begroet met een luid applaus. Ondanks het slechte weer zouden we ditmaal wel voetballen gaan zien. Wat er in november gebeurde leek iedereen alweer vergeten.

Scorecard

Locatie: 7
Het Müngersdorf stadion ligt aan de zuidelijke rand van Keulen. In de buurt van het stadion is weinig aan entertainment te vinden. Dit wordt echter ruimschoots gecompenseerd door eet -en drink kramen rondom het stadion. Rondom het stadion is veel groen te vinden en zijn meerdere velden voor bijna alle disciplines van buitensport. Het parkeren is niet altijd makkelijk dus vroeg aanwezig zijn is het devies.

Stadion: 8
Het stadion is van de buitenzijde Spartaans. Veel zichtbaar beton en ruimtes die zijn afgewerkt met glas. De dakconstructie springt direct in het oog door de 4 enorme masten waar een gedeelte van de dakconstructie aan vastzit. Van binnen is het stadion mooi afgewerkt in de clubkleuren en verder weinig andere zaken. De Tribunes zijn zo opgebouwd dat je van overal goed zicht hebt op het speelveld. Bovenaan de tribunes is een omloop en kun je door een glazen wand een overzicht krijgen van de locatie van het stadion. Alles bij elkaar is het geen verkeerd stadion.

Sfeer: 7
Er hing een prima sfeer in het stadion. Het begint bij de spelersopkomst waar zo’n beetje het hele stadion zijn sjaal omhoog houdt en meezingt met de FC Hymne. In het uitvak waren een 300 fans uit Mainz die de gehele wedstrijd aan het zingen waren. Ze hadden toch wel een aantal leuke songs waaronder een eigen versie van The A-Team tune. De fans van FC Köln ageerden vooral op hetgeen er gebeurde. Deze twee totaal verschillende manieren van support waren heel goed te herkennen. Toch werd het nergens vervelend en was het de hele wedstrijd sfeervol.

Wedstrijd: 7
De eerste helft was duidelijk voor FC Köln, ondanks het optisch overwicht was het gevaar zodra de 16 van Mainz werd bereikt voorbij. Sterker nog Mainz had de beste kans op de openingstreffer in de eerste helft. Het was wel mooi om te zien hoe goed het middenveld van Köln op elkaar was ingespeeld. Simpele driehoeken op het veld en elkaar blind vinden. Mainz had er gewoon geen antwoord op. Was Mainz echter in balbezit dan werd er vlijmscherp gecounterd. Toch werd de rust met de brilstand bereikt. Zo goed als het middenveld van Köln was in de eerste helft zo dramatisch was het de tweede helft. Mainz stoorde veel feller en vlugger en onder druk begonnen de Kölner middenvelders fouten te maken. Ook werden er veel meer en hardere overtredingen gemaakt in de tweede helft. Mainz groeide in het duel en maakte veruit het meeste aanspraak op de openingstreffer. Deze kwam er gelukkig ook. Een goede voorzet werd binnengekopt en de spelers gingen samen met het uitvak uit hun dak. Wat er na de treffer gebeurde was totaal onbegrijpelijk. De trainer van Mainz haalde een aanvaller eruit en bracht een defensieve middenvelder in zijn plaats. De rest van de middenvelders zakte ook ver terug en er werd nog amper druk gezet. FC Köln profiteerde hier optimaal van en was meerdere keren levensgevaarlijk voor de goal. Vlak voor het einde van de wedstrijd scoorde Lukas Podolski de gelijkmaker. FC Köln was hierna zelfs nog dicht bij een tweede treffer. Uiteindelijk bleef het bij 1-1 en daar mag FC Köln zich uiteindelijk gelukkig mee prijzen.

Verkrijgbaarheid Tickets: 9
Via internet zonder problemen verkrijgbaar, met uitzondering van het duel tegen Borussia Monchengladbach.
Ook aan de dagkassa werden gewoon kaarten verkocht.

Totaal: 8
Een mooi modern stadion, leuke sfeer en aardige wedstrijd. Wij hebben ons prima vermaakt. Helaas blijft er door de voorgeschiedenis van deze wedstrijd toch een wrange nasmaak achter.

Foto’s deel 1 (19-11-2011)

Het is een mooie wandeling naar het stadion.

De aparte dakconstructie.

De entree van het stadion.

De Westtribune.

De Südtribune.

De Nordtribune.

Behoorlijk steile tribunes in Keulen.

En toen kwam het nieuws binnen dat de wedstrijd niet doorging.

Panorama van het Müngersdorf stadion.

Foto’s deel 2 (13-12-2011)

Het Müngersdorf stadion.

De dakconstructie is onderdeel van de verlichting.

De entree van het stadion.

De Südtribune.

De Westtribune.

De Nordtribune.

Ditmaal konden de spelers wel aan hun warming-up beginnen.

De meegereisde Mainz fans.

In het sfeervolle stadion betreden de spelers het veld voor de wedstrijd.

Veel sjaal vertoon voor de wedstrijd.

Wedstrijd moment.

...

Wedstrijd moment.

Na de wedstrijd werd het publiek fijne feestdagen gewenst.

Panorama van het Müngersdorf stadion.