Karlsruher SC – 1. FC Union Berlin (15-05-2011)

Ticket

Facts & Figures:

Fixture: Karlsruher SC – 1. FC Union Berlin
Stadium: Wildparkstadion
Capacity: 29.699
Attendance: 26.822
Result: 3-2
Line-ups:

Karlsruher SC:
Kristian Nicht – Matthias Zimmermann – Matthias Langkamp – Stefan Müller (38. Sebastian Langkamp) – Andreas Schäfer – Michael Mutzel (28. Lukas Rupp) – Godfried Aduobe – Marco Terrazzino – Delron Buckley – Alexander Iashvili – Anrei Cristea (90. Gaetan Krebs)

1-0 3. Andrei Cristea
2-1 31. Buckley
3-1 61. Andrei Cristea

1. FC Union Berlin:
Jan Glinker – Paul Thomik – Boné Uaferro (51. Maurice Trapp) – Bernd Rauw – Patrick Kohlmann – Macchambes Younga-Mouhani – Dominic Peitz (30. Halil Savran) – Cristopher Quiring (53. Karim Benyamina) – Torsten Mattuschka – Chinedu Ede – John Jairo Mosquera

1-1 15. John Jairo Mosquera
3-2 86. Torsten Mattuschka

Scorecard:

Locatie: 6
Het stadion ligt net buiten de historische stadskern aan de binnenring van Karlsuhe. Ondanks dat het dicht bij het centrum ligt is het stadion omringd door veel groen. Het parkeren was geen probleem, we konden de auto in de berm van de binnenring zetten. Omdat we redelijk vroeg waren stond de auto op nog geen 5 minuten van het stadion. Na afloop van de wedstrijd was het een heel ander verhaal. De Polizei in samenwerking met de verkeersregelaars hadden een behoorlijk verkeersinfarct veroorzaakt. Uiteindelijk hebben we ruim 45 minuten nodig gehad om de stad uit te komen.

Stadion: 8
Het stadion is, ondanks een aantal verbouwingen, nog een echt ouderwets stadion. Aan beide korte zijdes zijn onoverdekte kurves met aan beide zijdes in het midden een zitgedeelte met daarin de tekst “Karlsruher” verwerkt. De gegengerade bestaat uit een eerste gedeelte dat uit staanvakken bestaat. Daarboven is een eerste ring met zitplaatsen en vervolgens is er zelfs een tweede ring met zitplaatsen. De meest recente toevoeging is de hoofdtribune. Zeker in acht nemende dat deze redelijk nieuw is (uit 1993), is het een mooie tribune die absoluut geen afbraak doet aan de rest van het stadion. De dakconstructie van de hoofdtribune vind ik erg apart en met wat fantasie kun je er zelfs een vleugel in zien. Dan blijven als laatste de floodlights over. Deze staan op een graswal net buiten het stadion en steken vervolgens schuin het stadion in. Het stadion is zeker de moeite om het een keer te bezoeken. De reden dat de score niet hoger uitvalt is als volgt. De Kurves zijn erg ver verwijderd van het veld. Ook de restanten van een sintelbaan zijn nog terug te vinden achter de kurves.

Sfeer: 9
Dat de belangen voor Karlsruher SC (KSC) groot waren was te merken aan de belangstelling. De gegengerade en de staanvakken ernaast waren uitverkocht. Ook de Kurves en de hoofdtribune waren heel erg goed gevuld. De ultras van KSC hebben hun thuis op de gegengerade. Vanaf deze kant was dan ook het meeste kabaal te horen. Echter ook op de hoofdtribune en de staanvakken ernaast was de sfeer meer dan prima. Er was op een gegeven moment een over en weer zang tussen de supporters van KSC. Tevens werd een aantal malen duidelijk gemaakt dat de KSC fans Union Berlin niet de mooiste vereniging in Duitsland vinden om het maar even netjes te zeggen. Echter ook de Unioner waren goed vertegenwoordigd. Wat heet, het uitvak was uitverkocht en de Union fans waren goed op dreef. Het zorgde toch wel voor een ‘vijandige’ sfeer in het stadion. Gedurende de wedstijd waren beide fangroepen behoorlijk goed te horen. Zonder in herhaling te vallen was de sfeer in het stadion erg goed te noemen.

Waar het in het stadion zelf rustig bleef was het buiten het stadion voor de wedstrijd even onvriendelijk. Toen de Union fans aankwamen probeerde de harde kern van KSC hun te bereiken. Dit werd door de massaal aanwezige Polizei echter voorkomen. Wij als blöde voetbaltoeristen hadden even de verkeerde afslag genomen en wij zaten ineens midden in de schermutseling van de Polizei en de KSC fans. Toen de paarden en de hondenbrigade ons even duidelijk maakten dat we verkeerd zaten hebben we vlug even een andere route rond het stadion genomen. Dit was echter het enige smetje op deze verder sfeervolle wedstrijd.

Wedstrijd: 8
Het was een aantrekkelijk duel, iets wat ik eigenlijk niet had verwacht. Union Berlin was al uit gevoetbald en Karlsruher SC streed nog tegen degradatie. Normaal gesproken niet de ingrediënten voor een leuke wedstrijd. Maar goed het tegendeel werd bewezen. KSC schoot voortvarend uit de startblokken. Nog voordat iedereen goed en wel zat, was de eerste treffer al gescoord. Uit een snelle aanval werd de 1-0 gemaakt. Toch was het Union Berlin dat veel beter voetbal liet zien. Dit werd ook beloond toen na 15 minuten de 1-1 werd gemaakt. Daarna was het eenrichtingsverkeer richting het doel van KSC. Toch bleef de stand gelijk. Toen na een aanval van Union een counter van KSC onreglementair werd gestopt werd het weer eens gevaarlijk voor het doel van Union. De keeper verkeek zich op de vrije trap en de 2-1 zat tegen de touwen. Met deze stand werd de rust bereikt. De tweede helft was KSC een stuk sterker en na een uur spelen werd het 3-1. Dit was het sein voor het Wildparkstadion om al te beginnen met feest vieren. Dit sloeg ook over op de spelers van KSC die erg nonchalant werden. Union Berlin bleef, ondanks dat er voor hun niets meer op het spel stond, toch voetballen. Verschillende grote kansen werden niet benut. Vlak voor tijd was het echter wel raak toen de 3-2 binnen viel. Daarna was er nog een hachelijk moment voor het doel van KSC maar de paal voorkwam de gelijkmaker. Dit was het laatste wapenfeit en Klassenerhalt was definitief.

Verkrijgbaarheid Tickets: 9
Ik had onze kaarten een aantal weken van te voren al besteld via internet en deze lagen binnen 2 dagen na bestelling in de brievenbus. De dagkassa was open echter waren niet meer voor alle vakken kaarten te krijgen. Toch was het heel eenvoudig kaarten te krijgen.

Totaal: 8
We hadden geluk dat er veel op het spel stond voor KSC en dat derhalve de publieke belangstelling bovengemiddeld was. De wedstrijd was ook leuk. Soms pakt een gok erg goed uit als je ruim van te voren kaarten besteld.
Verder zijn er plannen om het Wildparkstadion te gaan aanpassen en je weet van te voren nooit hoe dit uitpakt. Een snel bezoek is het advies.

De entree van de Hoofdtribune.

De Südkurve.

Gegengerade.

De Nordkurve.

De Hoofdtribune.

In Karlsruhe hebben ze schitternde floodlights.

De ultras van KSC zijn met hun warming-up bezig.

Het uitvak is ook met de warming-up bezig.

Het stadion begint goed vol te lopen.

Tijdens het clublied werden veel sjaals getoond.

Het inmiddels volle uitvak liet toen ook goed van zich horen.

Het thuispubliek stak nog een rookbom af.

De goed gevulde Nordkurve.

Wedstrijd moment. Op de achtergrond maken de Ultras van Union nog even een standpunt duidelijk.

Mooi ouderwets scorebord op de Südkurve. Dit was de slechtst bezette tribune voor deze wedstrijd.

Wedstrijd moment.

Feest in Karlsruhe.

De spelers bedanken de fans voor hun steun.

De tweede ring van de Hoofdtribune is erg stijl.

Nogmaals de Südkurve.

En nog een keer de gegengerade.

De aparte constructie van de floodlights.

Panorama van het Wildparkstadion.