K. Berchem Sport – Racing Mechelen (27-03-2011)

Ticket 1

Ticket 2

Facts & Figures:

Fixture: K. Berchem Sport – Racing Mechelen
Stadium: Ludo Coeck Stadion
Capacity: 13.607
Attendance: 2.000
Result: 1-1
Line-ups:

K. Berchem Sport:
Youri de Wilde – Barry Budts – Jelle de Wilde (80. Ahmet Turk) – Michael Dierickx – Thierry Flies – Murat Kocak – Ben Mbemba Mangaka – Rogiero Pereira – Millan Miguel Quintana – Stef van den Heuvel (69. Nico Lansu) – Senne Willems

1-1 86. Senne Willems

Racing Mechelen:
Sander Kevelaerts – Reindert Berger – Michaël Seminck – Emmanuel Spinelli – Mourad Gloub – Mohammed Cissé – Bert Tuteleers – Thomas Troch (73. Alexandre Tokpa) – Akinfenwa Ibukun (81. Tarik Traizi)  – Thomas Weydisch – Kevin Spreutels

0-1 22. Akinfenwa Ibukun

Scorecard:

Locatie: 5
Het Ludo Coeck Stadion ligt aan de rand van Antwerpen. Vanaf de ring van Antwerpen sta je binnen 5 minuten bij het stadion. Het stadion zelf ligt tussen de flats en de locatie is verder niet heel erg bijzonder. Er zit een eetcafé in de buurt van het stadion en in de nabijheid van de hoofdtribune bevindt zich het supporterscafe waar het gezellig druk was voor en na de match. Jammer genoeg is dit ook het enige wat in de buurt ligt van het stadion en dat zorgt ervoor dat de score toch wel wat omlaag gaat. Het parkeren kon langs de doorgaande weg. Voor het stadion is ook een parkeerplaats maar daar konden wij niet meer parkeren omdat de weg was afgezet door de politie en de M.E. Na afloop van het duel waren we wel zo weg bij het stadion dus dat is verder geen probleem.

Stadion: 8
Het Ludo Coeck stadion ook wel “Het Rooi” genoemd is een prachtig oud stadion, het terrein stamt uit 1929 en voor het gevoel is er sinds die tijd niet veel veranderd. Achter beide doelen zijn onoverdekte staantribunes die jammer genoeg redelijk ver terug van het het veld staan. Tegenover de hoofdtribune bevindt zich een overdekte staantribune die dienstdoet als thuishaven van de Berchemse Spionkop. Dan blijft de Hoofdtribune zelf nog over en dit is ook een pareltje, de tribune is behoorlijk onderkomen met links en rechts gaten in de tribune. Ook heeft de tribune een wat donkere uitstraling door het vele gebruik van de kleur Zwart. In het dak is een aparte constructie gemaakt waar de clubnaam en het clublogo groot terug te vinden zijn. Door het hele stadion heen heb je het idee dat je 40 jaar terug in de tijd bent gegaan werkelijk schitterend.

Sfeer: 8
Ook de sfeer droeg bij aan het gevoel 40 jaar terug te zijn gegaan in de tijd. Racing Mechelen had het uitvak bomvol gekregen en ook aan de zijde van Berchem stond het vak goed vol. Veel gezang over en weer waarbij Racing aanhang wel duidelijk de winnaar was. Toen de spelers het veld betraden werd dit vanuit het uitvak ondersteund  met veel gezang en wat Bengaalse Fakkels. De Berchemse Spionkop had ook een flinke fakkel meegenomen en ze hadden een aantal vlaggen, hun gezang werd echter door het uitvak overstemd. Gedurende de gehele eerste helft was de support van Racing Mechelen oppermachtig en was het thuis publiek bijna niet te horen. In de tweede helft liet het Berchemse publiek horen ook vocaal zijn mannetje te staan en was het uitvak een heel stuk stiller. Gedurende de wedstrijd werd er aan beide kanten ook nog wat vuurwerk afgestoken. Het mooiste was echter het commentaar van een aantal fanatieke oudere heren die naast ons stonden op de staantribune. Zij leefden ontzettend mee met de wedstrijd en de opmerkingen van de heren waren geniaal.

Wedstrijd: 7
Het was een leuke wedstrijd om te aanschouwen maar het niveau van het voetbal was niet erg hoog. De eerste helft was overduidelijk voor Racing Mechelen. De ploeg was heer en meester op het veld en Berchem Sport werd ver terug gedrongen op de eigen helft. Het was dan ook niet verrassend dat Racing Mechelen op voorsprong kwam. Vanaf de rechterflank dook Ibukun de 16 in en schoot buitenkant voet op doel. De keeper verwachte echter een voorzet en was derhalve kansloos op dit toch wel houdbare schot. Het restant van de eerste helft bleef het spelbeeld hetzelfde en met kunst en vliegwerk werd de rust gehaald met een 0-1 tussenstand.

De tweede helft begon hetzelfde als de eerste en Berchem Sport kwam amper van de eigen helft af. Racing Mechelen wist zijn kansen echter niet te verzilveren en daardoor bleef het spannend. Zeker toen na 20 minuten in de tweede helft Berchem Sport nadrukkelijker naar voren begon te voetballen. Dit verstoorde het aanvallende spel van Racing Mechelen dusdanig dat er amper nog kansen waren voor de bezoekers. Berchem Sport wist wel enkele keren in de buurt te komen van de Mechelse goal maar gevaarlijk was dit absoluut niet. Toch zou de stand 1-1 worden. In de 86ste minuut kwam Berchem met veel spelers voor de goal, een bal die werd opgevangen in de tweede lijn werd voorgezet en binnen gewerkt door Willems. Vanuit onze positie had de goal een buitenspel lucht maar de scheidsrechter wees resoluut naar de middenstip. Of dit te maken had met het niet toekennen van een penalty eerder in de wedstrijd weet ik niet maar het had er wel alle schijn van.
Inmiddels was er zowaar een feest uitgebroken op de Berchemse Spionkop. Racing Mechelen probeerde nog een tweede treffer te maken maar dit was een kansloze missie. Dat Racing Mechelen de wedstrijd met 11 man uitspeelde mag ook een klein wonder heten want met name een van de centrale verdedigers was echt zijn best aan het doen om een tweede gele kaart te pakken. Beide ploegen wisten in de slotfase geen echte kansen meer af te dwingen en 1-1 zou dan ook de einduitslag zijn.

Na afloop werden er heel even wat onvriendelijkheden over en weer geroepen maar dat was ook vlug weer voorbij. De in toch wel grote getale aanwezige Politie heeft een rustige middag gehad.

Verkrijgbaarheid Tickets: 9
Zoals als eigenlijk overal in België geen enkel probleem. Aan de dagkassa waren voor alle vakken kaarten beschikbaar. Wel grappig was het hoe de kaartjes aan elkaar waren geniet. Normaal kost een staanplaats €8,- Echter omdat vandaag veel volk werd verwacht en het een “derby” betrof kostte een staanplaats nu €10,- Omdat op de regulier kaartjes de prijs van €8 werd vermeld hadden ze er een kaart van €2,50 aan geniet om in de buurt van het juiste bedrag te komen.

Totaal: 7+
Een mooie lentedag, lekker onoverdekt in de zon staan met een biertje, ik kan me een slechtere invulling van de dag voorstellen. Tel daarbij op dat het een goed bezochte derby met veel sfeer was, die je 40 jaar in de tijd teruggooit. Als het affiche nog eens op de kalender zou komen kan ik het iedereen, die van oude stadions houdt, van harte aanbevelen!

Het affiche van deze middag.

De ingang van de staantribunes.

Via een oude trap betreedt bereik je de tribune.

Deze mooie adelaar is prominent aanwezig in het stadion.

De lange zijde tegenover de hoofdtribune.

De Berchemse Spionkop.

Het volle uitvak.

De Hoofdtribune.

De spelers betreden het veld in een ouderwetse ambiace.

Wedstrijd moment.

De Berchemse Spionkop viert de gelijkmaker.

Het aparte dak van de Hoofdtribune.

Panorama van het Ludo Coeck Stadion.