Special: De Baandert

Stadion de Baandert, menig Fortuna fan denkt met weemoed terug aan de plek waar de successen van weleer werden gevierd. Na het verlaten van de Baandert is gevoelsmatig de neerwaartse spiraal van Fortuna Sittard begonnen.

De Baandert is in 1964 geopend als de thuishaven van Sittardia. Het stadion gebouwd aan het gelijknamige sportpark de Baandert had een capaciteit van 20.000 plaatsen. Toen in de zomer van 1968 Fortuna’54 en Sittardia fuseerden brak een vreemde en onzekere periode aan voor stadion de Baandert en Fortuna Sittardia Combinatie. De thuiswedstrijden werden namelijk afwisselend gespeeld in het Mauritsstadion in Geleen en in stadion de Baandert. Na veel discussie werd in 1970 besloten dat de Fortuna Sittardia Combinatie definitief in stadion de Baandert zou gaan voetballen. Hiermee raakte Geleen het betaald voetbal definitief kwijt en zou de roemruchte club Fortuna’54 niet meer dan een herinnering worden.

Halverwege de jaren ’70 werd het stadion een aantal malen verbouwd. Men kreeg de beschikking over floodlights en alle tribunes werden overdekt. In het seizoen 1981-1982 promoveerde Fortuna Sittardia Combinatie naar de eredivisie. In de daarop volgende jaren was het stadion het toneel van een aantal historische wedstrijden tegen Roda JC, MVV en natuurlijk de europacup duels tegen KB Kopenhagen, Wisla Kraków en Everton FC. De Baandert is een hele periode een onneembare vestiging geweest waar iedere tegenstander met knikkende knieën naartoe kwam. Toch ging het ook in stadion de Baandert mis en in het seizoen 1992-1993 degradeerde Fortuna via de nacompetitie naar de Eerste Divisie. De toeschouwers aantallen liepen terug, met als dieptepunt de thuiswedstrijden tegen ADO Den Haag en Veendam, deze wedstrijden werden door slechts 500 toeschouwers bezocht. De club had het in die periode dan ook niet gemakkelijk.

Toch werd ook deze dip overwonnen en in het seizoen 1994-1995 keerde Fortuna terug naar de Eredivisie. In die periode werden ook de eerste plannen gemaakt om een nieuw stadion aan de rand van Sittard te bouwen.
Deze plannen stonden nog in de kinderschoenen en stadion de Baandert bleef nog een aantal jaren het strijd toneel van Fortuna Sittard. In het laatste seizoen dat er gevoetbald werd in de Baandert is er zelfs nog “europees” gespeeld. Voor de Intertoto werd gevoetbald tegen het uit de Oekraine afkomstige Vorskla Poltava. De daarop volgende tegenstander Austria Szalburg bleek over twee wedstrijden te sterk. Inmiddels was de bouw van het stadion al ver gevorderd en het onvermijdelijke moment kwam eraan…

23-10-1999 zou het doek vallen voor het stadion. De laatste wedstrijd die gespeeld werd in het stadion werd met 3-2 gewonnen van Sparta Rotterdam. Na een emotionele avond werd het stadion verlaten. Begin 2000 werd er brand gesticht in het stadion en niet veel later werd het stadion afgebroken. Nu is buiten de naam van de wijk niets meer wat nog naar het roemruchte stadion verwijst.

Onderstaand een foto Special van de Baandert.
Met dank aan Fortuna fan John voor de foto’s!