Special: Haarlemsche Football Club Haarlem

De ingang en kassa's van het stadion.

Het verhaal van HFC Haarlem begint op 1 oktober 1889. Op dat moment heeft de club nog geen vast speel terrein en zijn er verschillende omzwervingen door de regio Haarlem. Pas in 1907 wordt er voor de eerste maal aan de Jan Gijzen kade gespeeld. Op welke niveau’s HFC Haarlem heeft gespeeld tussen de periode van de oprichting tot aan de tweede wereld oorlog is amper informatie te vinden.

De eerste echte informatie is pas weer te vinden in de periode naar WOII.
HFC Haarlem wordt in 1946 kampioen van Nederland. Echter wordt er niet aan de Jan Gijzenkade gevoetbald. Er worden wedstrijd afgewerkt op een terrein genaamd Heemsteedse Sportpark er wordt zelfs “thuis” wedstrijd gespeeld in het Olympisch Stadion in Amsterdam.

In 1948 wordt er pas weer gevoetbald aan de Jan Gijzenkade. OP dat moment beschikt het stadion over de twee onoverdekte staan tribunes en een onoverdekt gedeelte aan de lange zijde van het stadion. De Hoofdtribune van het Haarlem stadion dateert van 1969. Ook na het realiseren van de hoofdtribune blijft men werken aan het stadion. In de jaren ’70 wordt ook de Noordtribune aan de lange zijde aangepakt. Er komt een tweede ring op en deze wordt overdekt. Nadat deze veranderingen waren doorgevoerd was het stadion klaar.

Dan de club zelf, zoals eerder gememoreerd werd HFC Haarlem in 1946 Kampioen van Nederland. In 1954 treedt de club toe tot het profvoetbal in Nederland. HFC Haarlem plaatste zich voor de Eerste Divisie en zou een aantal jaren in de Eerste en de Tweede divisie voetballen. In het seizoen 1968-1969 promoveert HFC Haarlem naar de Eredivisie waar ze bijna 20 jaar onafgebroken zouden blijven.

Dan breken de jaren ’80 aan. Dit zal de succesvolste periode van HFC Haarlem zijn. In het seizoen 1980-1981 promoveert de club naar de Eredivisie. Eén seizoen later behaalt men zelfs de 4de plaats in de Eredivisie en plaatst de club zich voor Europees voetbal. In de eerste ronde werd KAA Gent uitgeschakeld. In de tweede ronde is Spartak Moskou echter te sterk. Het uitduel heeft echter een gitzwarte rand. Tijdens dit duel vinden 66 supporters van Spartak Moskou de dood. Ter nagedachtenis aan deze ramp is er in 2007 nog een benefiet duel gespeeld tussen HFC Haarlem en Spartak Moskou. Haarlem wordt in het seizoen 1983-1984 nogmaals vierde in de Eredivisie. Ditmaal zat er echter geen euopees ticket aan verbonden. Tot aan het seizoen 1989-1990 blijft HFC Haarlem in de Eredivisie. Na de degradatie in seizoen 1898-1990 wist met niet meer terug te keren in de Eredivisie.

De laatste prijs die HFC Haarlem pakte was in het seizoen 2005-2006. HFC Haarlem won bij Fortuna Sittard met 0-3 en wist daardoor beslag te leggen op de 5de periode. Dit is het laatste wapenfeit van HFC Haarlem geweest. In Haarlem beginnen de eerste financiële problemen de kop op te steken en het wordt steeds moeilijker om de touwtjes aan elkaar te knopen. Uiteindelijk valt tijdens het seizoen 2009-2010 het doek voor HFC Haarlem. De laatste wedstrijd in het betaald voetbal van HFC Haarlem was op 22 januari 2010 tegen Excelsior Rotterdam. Deze werd met 0-3 verloren.

HFC Haarlem is inmiddels gefuseerd met amateur vereniging Kennemerland. De nieuwe club Haarlem-Kennemerland speelt momenteel in de zaterdag 2e klasse. Men heeft de hoop wel uitgesproken uiteindelijk weer terug te keren in het betaald voetbal. Echter of dit dan nog aan de Jan Gijzenkade zal zijn is nog maar de vraag. Inmiddels zijn de eerste sloopwerkzaamheden begonnen…

Onderstaande foto’s zijn in de zomer van 2008 gemaakt.
Tevens heb ik de kaartjes van een aantal bezoeken toegevoegd.

Een van de oude staantribunes.

De overwoekerde staantribune van dichtbij.

De Hoofdtribune.

De Noordtribune.

Nogmaals de Noordtribune, aan de rechterzijde bevond zich het uitvak.

Ticket 2003

Ticket 2005

Ticket 2006

Ticket 2007

Ticket 2009