Special: W.V.V. Wageningen / FC Wageningen

De ingang van "de Berg".

Het jaar 1992 was een ramp jaar voor het betaald voetbal in Nederland. Naast V.C.V. Zeeland verdween ook FC Wageningen uit het betaald voetbal. In deze special zal ik FC Wageningen en de Wageningse Berg belichten.

De naam W.V.V. Wageningen, de voorloper van FC Wageningen duikt voor het eerst op in 1911. De club uit het Gelderse wageningen beweegt zich de eerste jaren van haar bestaan heen en weer tussen de Eerste Klasse en de Derde Klasse van het amateur voetbal. Ook heeft men in die periode verschillende keren van terrein gewisseld. Toch werd er in die periode wel al een aantal malen op de “Berg” gespeeld. Het terrein was destijds aangelegd voor paardrijwedstrijden en beschikte toen over een kleine houte tribune. W.V.V. Wageningen is daarna nog verschillende keren van terrein gewisseld om pas weer in 1924 terug te keren op de “Berg”.

Langzaamaan begint men met het opknappen van de accommodatie en begint de naam “De Wageningse Berg” steeds vaker op te duiken. Het eerste echte succes van W.V.V. Wageningen is in 1939, de Nederlandse Beker wordt met een 2-1 overwinning op PSV veroverd. Het opgeknapte terrein wordt in de 2de Wereld Oorlog zo goed als volledig vernield. Pas in 1949 wordt de accommodatie weer in gebruik genomen. Achter de doelen zijn dan onoverdekte staanplaatsen gemaakt en er is een onoverdekte zittribune gekomen. (De zittribune zoals deze nu nog is terug te vinden op het sportpark stamt uit 1953.) Het beker succes wordt in 1948 nogmaals herhaald. Na strafschoppen wordt D.W.V. (Door Wilskracht Verder) uit Amsterdam verslagen. In de periode na de beker winst wordt de accommodatie nog een aantal malen aangepast.

Dan begint de onrust in het Nederlandse voetbal. In 1954 wordt onder leiding van Egidius Joosten eerste betaalde voetbalclub Fortuna ’54 opgericht en wordt de Nederlandse Beroeps Voetbal Bond (N.B.V.B.) opgericht. Met de “Wilde Bond” trachtte men weer aansluiting te vinden met het niveau van de omringende landen. Uiteindelijk zouden in november 1954 de N.B.V.B. en de K.N.V.B. fuseren en was het betaald voetbal in Nederland een feit.

W.V.V. Wageningen plaatst zich in 1957 voor de Eerste Divisie. De club zou daar met uitzondering van twee seizoenen in de Tweede Divisie, bivakkeren tot 1974. In 1974 promoveert de club voor de eerste keer naar de Eredivisie. De promotie werd uitgerekend tegen rivaal Vitesse binnen gehaald via de nacompetitie. Het avontuur in de Eredivisie blijft bij een seizoen. Gedurende dit seizoen wordt wel de grote overdekte staantribune aan de lange zijde gebouwd.

Dan volgt er een wijziging binnen de club. De amateurs van Wageningen gaan verder onder de naam W.V.V. Wageningen en de professionals gaan verder onder de naam FC Wageningen. In 1980 wordt wederom via de nacompetitie de Eredivisie bereikt. Voor 20.000 toeschouwers wordt SC Cambuur opzij gezet. Een leuk detail is de trainer die op dat moment bij FC Wageningen voor de groep staat. Frans Körver, deze zou in 1982 Fortuna Sittardia Combinatie naar de Eredivisie leiden. Ook tussen 2006 en 2007 Zou Frans Körver bij Fortuna voor de groep staan.

Ook deze keer speelt FC Wageningen maar 1 seizoen in de Eredivisie. Na de degradatie beginnen ook langzaam de eerste financiële problemen zich voor te doen. Toch boekt de club nog één echt succes. In het seizoen 1989-1990 wordt wederom de nacompetitie bereikt dit maal door het winnen van een periode titel. Promotie zit er echter niet meer in voor FC Wageningen.

Dan breekt het seizoen 1991-1992 aan. Gedurende het seizoen komen al wat berichten naar buiten over grote financiële problemen. Toch wordt het seizoen nog gewoon uitgespeeld. De laatste thuiswedstrijd van het seizoen wordt met 2-1 gewonnen van NAC. De trainer die dat seizoen voor de groep stond was Pim Verbeek. Diezelfde Pim Verbeek zou net als Frans Körver voor hem, overstappen naar Fortuna Sittard. Ook Pim Verbeek zou Fortuna Sittard in het seizoen 1994-1995 naar de Eredivisie leiden.

Een dikke maand na de wedstrijd tegen NAC wordt het faillisement over FC Wageningen uitgesproken en zou er nooit meer betaald voetbal gespeeld worden op de Wageningse Berg.

Onderstaande foto’s zijn in de zomer van 2010 gemaakt op de Wageningse Berg. Ondanks dat het stadion er vervallen bij ligt wordt het toch nog onderhouden door enkele vrijwilligers. Voor de voetbal puristen is het een must om hier eens een middag rond te dwalen en te denken aan vervlogen tijden.

De Hoofdtribune.

De dugouts voor de enorme staantribune.

Nogmaals de staantribune.

Onoverdekte zitplaatsen.

Dit waren ooit luxe business seats.

Zicht vanuit de commentaar positie.

Van de commentaarpositie is bijna niets meer over.

De minder luxe zitplaatsen op de Hoofdtribune.

De onoverdekte staanplaatsen hebben betere tijden gehad.

Het scorebord.

De staantribune aan de lange zijde is best wel imposant!

De floodlights staan er ook nog steeds.

Hier hebben we ons uiteraard aan gehouden :-)