Special: Voetbal Combinatie Vlissingen / Voetbal Combinatie Vlissingen Zeeland

De entree van het sportpark aan de Irislaan.

Als voetbal supporter ben ik bij de meeste Nederlandse clubs inmiddels wel een of meerdere keren geweest. Op een gegeven moment merk je dat de interesse voor het verleden van het Nederlandse voetbal toeneemt. Als Fortuna Sittard Supporter ben ik bekend met Fortuna ’54, Egidius Joosten en de “Wilde bond” waaruit het profvoetbal in Nederland is ontstaan. Er is echter veel meer geschiedenis en dit is helaas niet altijd rooskleuring. Middels een aantal specials wil ik een aantal voor het betaald voetbal verloren gegane clubs belichten.

De eerste special gaat over de enige profclub die de provincie Zeeland ooit heeft gehad V.C. Vlissingen.
V.C. Vlissingen is een fusie vereniging die in 1916 is opgericht. De eerste jaren van haar bestaan heeft de vereniging in de Tweede Klasse gespeeld. Pas in 1946 wist de vereniging het, op dat moment, hoogste amateur niveau (de Eerste Klasse) te bereiken. Pas in 1947 werd er voor het eerst op het terrein bij de Irislaan gevoetbald. Veel succes bracht het nieuwe terrein de club in eerste instantie echter niet en in 1948 degradeerde VC Vlissingen weer naar de Tweede Klasse.

Pas in 1955 werd de Eerste Klasse weer bereikt. De periode die toen aanbrak zou een succesvolle periode worden voor de club. In 1956, 1962 en 1964 werd de club kampioen in de Eerste Klasse. Echter de algehele landstitel wist men nimmer te veroveren. Daarna kwam er een periode waarin de club het sportief moeilijk had. Men keerde weer terug naar de Tweede Klasse. Echter omdat de Hoofdklasse in het leven was geroepen was dit inmiddels het 3de amateur niveau in Nederland.

Pas in de jaren ’80 zou V.C. Vlissingen weer promoveren vanuit de Tweede Klasse. In 1985 werd het kampioenschap in de Tweede klasse behaald en in 1987 zou de club promoveren naar de Hoofdklasse. Het hoogtepunt werd echter bereikt in het seizoen 1988-1989. V.C. Vlissingen wist door te dringen tot de kwart finale van de Nederlandse beker. Om hier te komen werden onder andere BVV Den Bosch, Telstar en de Graafschap verslagen. Het sprookje stopte in de kwart finale door toedoen van FC Den Haag. Door de successen die werden geboekt begon men voorzichtig aan een avontuur in het betaald voetbal te denken. Er werd een commissie in het leven geroepen om de haalbaarheid te toetsen en men deed bij de KNVB een aanvraag om te mogen toetreden tot de Eerste Divisie.

In 1990 kreeg V.C. Vlissingen groen licht van de KNVB en trad de club toe tot het betaald voetbal.
Het terrein aan de Irislaan werd met hulp van de gemeente aangepast naar de op dat moment geldende normen voor de Eerste Divsie. De debuut wedstrijd in het betaald voetbal werd voor 4.000 toeschouwers gespeeld aan de Irislaan.
Deze wedstrijd werd met 2-0 gewonnen van RBC uit Roosendaal. De club voetbalde in eerste instantie redelijk mee in de Eerste Divisie. Echter zou de de ploeg ondanks overwinningen op BVV Den Bosch, FC Wageningen, Haarlem, RBC, Telstar en Veendam niet verder komen dan 19 punten en de 20ste plaats in de Eerste Divisie. (Alle behaalde overwinningen werden overigens in eigen huis behaald. Op vreemde bodem wist men geen enkele keer te winnen.)

Ook begon het financieel steeds zwaarder te worden voor V.C. Vlissingen en de licentie voor het seizoen 1991-1992 kwam op dat moment in het geding. Door een aantal noodgrepen en een naamswijziging naar V.C.V. Zeeland wist men toch nog aan het seizoen 1991-1992 te starten. Dit seizoen ging het sportief nog slechter dan het voorgaande seizoen. Slechts 4 maal werd er gewonnen. Thuis werd er gewonnen van BVV Den Bosch, Excelsior en FC Zwolle. Wel wist men dit seizoen 1 maal op vreemde bodem te winnen. Deze overwinning werd bij Emmen behaald. Met slechts 14 behaalde punten werd V.C.V. Zeeland dan ook laatste in de Eerste Divisie. Omdat de financiƫle situatie gedurende het seizoen niet verbeterde besloot de KNVB geen licentie meer voor het betaald voetbal aan V.C.V. Zeeland te verstrekken. Het avontuur in het betaald voetbal had slechts 2 seizoenen geduurd.

De problemen waren echter nog niet voorbij. in 1994 ging de club dan ook failliet. Omdat men hier al rekening mee had gehouden waren er wel plannen voor een doorstart. Onder de oude naam V.C. Vlissingen werd een doorstart gerealiseerd. De jaren die hierop volgden zou de club in de lagere amateur klasses uitkomen. De club zou echter nog steeds in de problemen blijven en in 2000 werd de club bijna opgeheven. Dit gebeurde gelukkig niet en in de volgende jaren zou het sportief ook weer wat beter gaan aan de Irislaan.

Ondanks dat het beter ging kwam het toch nog bijna tot een fusie tussen V.C. Vlissingen, GPC en Zeeland Sport. Echter GPC en Zeeland Sport zagen hier in een vroeg stadium vanaf. Na het afketsen van deze fusie is V.C. Vlissingen zelfstandig aan de weg blijven timmeren. Men wist weer te promoveren naar de Tweede Klasse en momenteel speelt de vereniging weer in de Eerste Klasse. Wellicht zal in de toekomst weer de grote amateur vereniging worden die het ooit is geweest. Nu het gesloten systeem tussen het betaald voetbal en het amateur voetbal weg is bestaat hypothetisch zelfs de kans dat V.C. Vlissingen ooit weer kan promoveren naar de Eerste Divisie, echter betwijfel ik of ze deze stap dan nogmaals aandurven.

Bijgaand een aantal foto’s van het sportpark aan de Irislaan die ik heb gemaakt in 2009.

Een mooie doorgang achter het sportpark.

Floodlight

Het merendeel van het sportpark bestaat uit onverdekte staantribunes.

De Hoofdtribune kreeg een nieuw dak tentijde van mijn bezoek.

Overzicht van het sportpark.

De spelerstunnel.

Het scorebord.

De staantribunes aan de andere zijde.