S.C. Fortuna Köln – Rot Weiss Essen (05-02-2011)

Ticket

Facts & Figures:

Fixture: S.C. Fortuna Köln – Rot Weiss Essen
Stadium: Südstadion
Capacity: 14.994
Attendance: 2.724
Result: 0-1
Line-ups:

S.C. Fortuna Köln:
Jonás Sela – Daniel Bartsch – Moussa Ouattara – Dirk Caspers – Alexander Ende – Stephan Glaser – Maycoll Canizalez Smith (77. Alassane Ouedraogo) – Mitja Schäfer – Frank Schroden (86. Abdelkader Maouel) – Fabian Montabell – Abdou Nassirou Ouro Akpo (72. Chamdin Said)

Rot Weiss Essen:
Dennis Lamczyk – Dirk Jasmund – Vincent Wagner (65. Suat Tokat) -  Alexander Thamm – Maik Kuta – Timo Brauer – Cedric Leon Vennemann – Holger Lemke- Jan Jensen – Leon Enzmann (90. Sebastian Pilch) – Lenz (77. Benedikt Koep)

0-1 84. Suat Tokat

Scorecard:

Locatie: 4
Het SüdStadion ligt redelijk in de buurt van het centrum van Keulen. Normaal gezien een plus. Echter in dit geval niet. Het stadion ligt in een troosteloze wijk die een Oostblok-achtig uiterlijk heeft. Vlak bij het stadion liggen een aantal grote fabrieken. Tevens ligt het stadion dicht tegen een grote spoorlijn aan. Deze wedstrijd werd wat drukker bezocht. Derhalve was er niet direct plaats bij het stadion om de auto te parkeren. Wij hebben de auto uiteindelijk op een 10-tal minuten lopen vanaf het stadion kunnen zetten. Deze parkeerplaats bij een aantal flats is vrij toegankelijk. (HombUrgerstrasse) invoeren in je navigatie systeem en je komt goed uit.)
Dan is er nog een laatste punt van aandacht als je de binnenstad van Keulen inrijdt. Hier is sprake van een Umweltzone. Dit houdt in dat je een sticker op de auto moet hebben waar de zuinigheids categorie opstaat. Aan de hand van deze categorie mag je bepaalde gedeelten van de stad wel, of juist niet in. Zonder deze sticker kun je in de Umweltzone sowieso bekeurd worden. Het stadion en de parkeerplaats die ik net heb benoemd valt nog net buiten deze zone en zijn dus zonder problemen te bereiken.

Stadion: 4
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, ik vind het geen mooi stadion. De hoofdtribune is nog een redelijke tribune. Hier kunnen een kleine 2.000 personen zitten. De rest van het stadion bestaat uit 2 onoverdekte kurves en uiteraard een gegengerade. De tribunes liggen echter erg ver van het veld af. Tussen het veld en de tribunes bevindt zich een in slechte staat verkerende sintelbaan. Hierdoor heb je het gevoel erg ver van het veld te staan. De staantribunes verkeren in een redelijke staat. Nergens was betonrot te vinden, dus ook op dit front geen extra punten. Ook vanuit het stadion heb je een redelijk troosteloze aanblik. Maar goed, we uiteindelijk niet gekomen voor het stadion maar voor de sfeer van met name de meegereisde Essener.

Sfeer: 7
Deze wedstrijd hadden we al eerder op het programma staan maar door het winterse weer werd deze destijds afgelast.
Toen zou voor vandaag de wedstrijd tussen Vfb Homberg en Rot Weiss Essen op het programma staan. Deze wedstrijd werd toen op de planning gezet en we besloten gelijk om er een “dubbel” van te maken door naar de avond wedstrijd tussen Verbroedering Geel Meerhout – Eendracht Aalst te gaan. Toen besloot de bond om het programma om te gooien en voor vandaag alsnog de wedstrijd tussen S.C. Fortuna Köln en Rot Weiss Essen op het programma te zetten.
uiteindelijk zou de “dubbel” dus bestaan uit deze wedstrijd en de wedstrijd in Geel. Dan maar een paar kilometer extra op de autobahn :-)

Op de websites van Fortuna Köln en Rot Weiss Essen werd van tevoren al groot aangekondigd dat deze wedstrijd zo goed als zeker het hoogste toeschouwersaantal van het seizoen zou halen in Köln. En niets was minder waar, er zouden deze middag 2.724 toeschouwers aanwezig zijn voor dit duel. Het merendeel daarvan zou overigens uit Essener bestaan. Zij waren met een kleine 2.000 man richting het Südstadion gekomen. Het uitvak, de Nordkurve was derhalve goed gevuld. Ook de hoofdtribune was redelijk gevuld. De gegengerade en de Südkurve waren maar heel matig gevuld.
95 procent van de sfeer werd dan ook gemaakt door de Essener, variërend van het “Hurah, hurah, die Essener sind da” toen de sonderzug aankwam tot een leuk stuk samenzang. Een gedeelte van het uitvak begon met “Rot” het middelste gedeelte ging verder met “Weiss” gevolgd door een laatste groep die “Esse” scandeerde. Dit gaf een leuk samenspel.
Ook de “dauersupport” van Essen zijde was prima zonder echt in herhaling te vallen.

De fans van S.C. Fortuna Köln stelde er maar heel weinig tegenover. Een aantal vlaggen met verwijzingen naar het communisme en wat liederen met verwijzingen naar het oude Russische regime. Dit gebeurde allemaal redelijk sporadisch, op de momenten dat ze zich lieten horen werden ze gelijk overstemd door de Essen supporters.

Wedstrijd: 4
Wat een erbarmelijk niveau. Passes over 3 meter die niet aankwamen. Twee ploegen die amper bij elkaars doel in de buurt kwamen. Ik ga er ook niet te veel woorden aan vuil maken. Het enige hoogtepunt van het duel vond plaats in de 84ste minuut. Invaller Suat Tonka verschalkt de keeper van Fortuna Köln met een zondagsschot, ik kon me niet aan de indruk onttrekken dat dit een slechte voorzet was die tot doelpunt werd gepromoveerd. Na dit moment had Essen nog een goede kans op de 0-2. Deze bleef echter uit. Na het laatste fluitsignaal was de ontlading groot bij de spelers en supporters van Rot Weiss Essen.

Verkrijgbaarheid Tickets: 8

Via internet, e-mail en aan de dagkassa.
Hier ben je niet afhankelijk van zwart handel :-)

Totaal: 5
Ondanks dat er een aantal mindere cijfers zijn uitgekomen was het geen middag verknoeid.
Het blijft geweldig om zo’n massale uitsupport te zien bij een club als Rot Weiss Essen. Het is alleen jammer dat er in de lagere reeksen maar een paar clubs zijn die daar tegen op kunnen. Ook het niveau van de wedstrijd was jammer. Terwijl een aantal van de leukste wedstrijden waar ik bij ben geweest op dit niveau hebben plaatsgevonden. Wellicht dat het gewoon pech is geweest.

De hoofdtribune van het Südstadion.

De Südkurve.

Aparte dug-out.

De fanatiekere fans van Fortuna Köln bij de spelersopkomst.

De redelijk gevulde hoofdtribune.

Het goed gevulde uitvak.

De maar matig gevulde gegengerade.

Nogmaals de hoofdtribune.

Wedstrijd moment.

Tussen de hoofdtribune en het uitvak werd het heel even onvriendelijk.

De spelers van Rot Weiss Essen vieren feest met de meegereisde fans.

Panorama van het Südstadion.